Zwangerschapsupdate #5: week 17-18 drukke baby, flauwvallen en zenuwachtig

Ik ben vandaag precies 19 weken zwanger. Tijd voor een update van week 17&18 met buikfoto! Ik ben zo blij met Angelique Doorn Fotografie, gaaf om de groei van mijn buik op deze manier te zien.

 

Zo voel ik mij
Niet zo fantastisch eigenlijk. Ik geniet volop van de zwangerschap, de baby is lekker aanwezig in mijn buik, maar mijn bloeddruk is veel te laag. Zo ben ik al een aantal keer flauwgevallen, niet zo gek met een bloeddruk van 90/50. Ik moet dus goed opletten dat ik heel regelmatig eet, goed drink, af en toe een zout dropje en bouillon soepje. Verder ook rustig aan doen, maar dat is met dreumes niet zo heel handig. Gelukkig helpt Stephan mij heel veel met het huishouden, boodschappen doen en dergelijke. Ik heb echt een fantastische man, wist ik al, maar wordt nu nog even bevestigd! Verder waren het drukke, maar fijne tijden met de kerstdagen. Ik had geen vakantie, dus moest ook nog gewoon werken. En als je dan zo’n lage bloeddruk hebt, dan is je energielevel ook erg laag. Die combi maakt dat ik mij dus niet echt fantastisch voel. Het schijnt ook veel voor te komen in de zwangerschap, na de 20-22 weken wordt het weer normaal, dus daar gaan we voor! Tot die tijd: rustig aan!

laarsjesGelukkig doet de baby het fantastisch. Ik voel de baby al een hele tijd, maar nu ook wat meer op vaste momenten. De kleine drukteschopper is vooral in de avond lekker aanwezig. Dat is genieten. Naomi is ook zo lief, regelmatig komt ze knuffelen met de baby en krijgt mijn buik een kus.

Ik had met 18 weken weer een controle en wat is het toch heerlijk om het hartje te horen 🙂 Stephan en Naomi waren ook gezellig mee en daarna shopte we nog even met elkaar en aten een lekkere oliebol. Ik kocht deze supergave laarsjes. Ik ben al zolang op zoek naar zulke laarsjes met bont aan de binnenkant. Ze zijn vaak te groot bij mijn onderbenen en door het bont, sluiten ze gewoon mooi aan. Ik heb alleen maar schoenen met hakken en daar kan ik prima op lopen, maar merk dat ik langzaam aan wat last krijg van mijn rug, dus blij met deze aanschaf. Ze zitten zo ontzettend lekker en ze waren nog in de sale ook! Bij Naomi liep ik tot op het einde op hakken en nooit last van mijn rug, maar deze zwangerschap is echt alles anders 😉

Verder beginnen de zenuwen voor de 20-wekenecho te komen. Het is gewoon een hele spannende echo en het heeft nu een extra lading. Je hoopt te horen dat alles goed is met die kleine. We horen dan ook het geslacht, maar dat is het minst belangrijke van die hele echo!

Weer wat vinkjes op de lijst
De afgelopen twee weken hebben we nog steeds niets gekocht voor de baby, maar dat komt nu vast wel heel snel denk ik. We zijn wel al uit de meisjesnaam en ook uit de jongensnaam. Maar degenen die mij kennen weten dat we de meisjesnaam definitief hadden bij de bevalling, we zijn daarvoor nog drie keer geswitcht, dus zeg nooit nooit. Wie weet komen we nog mooiere namen tegen of weten we direct wat het moet zijn als we het geslacht weten, we gaan het zien. Tijd zat in ieder geval 😉 Verder regelde ik mijn zwangerschapsverlof. Ik ga 5 weken van tevoren met verlof, dat heb ik bij Naomi ook gedaan en dat beviel mij prima. Zeker omdat zij met 37 weken geboren is, dat zal nu vast anders zijn, maar dit voelt gewoon beter. Mijn laatste werkdag is 25 april en officieel verloopt mijn verlof dan op 18 augustus. Dan plak ik er nog drie weken vakantie achteraan en begin ik maandag 11 september weer met werken. Ik ben dus in totaal 19 weken niet op kantoor!

Zo ontwikkelt de baby zich nu
Vanaf week 17 groeit je baby zo’n twee centimeter per week. Door zijn dichte oogleden kan hij al licht en donker onderscheiden. Als je met je blote buik in de felle zon gaat liggen, zal hij dat zeker merken. Inmiddels heel je baby ook wimpers en wenkbrauwen. De vingers en tenen ontwikkelen zich verder, en er zijn al miniscule nagels gegroeid. op de vingers ontwikkelt zich een vingerafdruk die uniek is en die je kind voor de rest van zijn leven zal houden.

Week 18
De spieren van je baby zijn zo krachtig geworden dat je zijn getrappel vanaf deze week goed kunt voelen (zeker weten!! 🙂 ) Hij is heel actief en zwemt wat af, nu hij nog de ruimte heeft. Zijn tastzin is ontwikkeld. Dat betekent dat je kind het kan voelen als jij over je buk strijkt. Hij kan ook zijn eigen bewegingen voelen. Intussen worden de spieren van de ogen getraind. Je baby kan nog niet gericht kijken, maar oefent al wel. Ook na de geboorte zal je kind nog een tijdje moeite hebben om te focussen. Daardoor kijkt hij regelmatig scheel.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Nicole
  5 januari 2017 at 07:31

  Echt vervelend van je bloeddruk! Ben zooooo benieuwd naar de echo volgende week!
  Nicole onlangs geplaatst…WINACTIE: Palette Le Smoky by BourjoisMy Profile

 • Reply
  jodi - liefthuis
  5 januari 2017 at 12:14

  Heerlijk meis, je klinkt in je bericht heerlijk gelukkig. Op die bloeddruk na natuurlijk.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Life of lief thuis december: Geen kerst of Sint, maar Efteling en oudjaar…My Profile

 • Reply
  Charlotte
  5 januari 2017 at 19:39

  Fijn dat het met de baby allemaal goed gaat! En wat ontzettend balen van je bloeddruk 🙁 Ik ken het helaas, die van mij is net zo laag maar ik heb er gelukkig niet zoveel last van. Goed voor jezelf blijven zorgen hè! X
  Charlotte onlangs geplaatst…28 weken zwanger: zwangerschapsupdate #15My Profile

 • Reply
  Channa
  5 januari 2017 at 20:19

  Vervelend van het flauwvallen zeg! Wel fijn dat het goed gaat met de kleine!
  Channa onlangs geplaatst…Dreumes- en peutergym, is het wat?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd