Zonder mirenaspiraal, hoe is het nu?

Ik heb een hele serie aan blogs geschreven rondom mijn mirenaspiraal. Vanaf de keuze, het plaatsen, de tijd daarna en ook mijn keuze om hem er weer uit te halen. Dat heeft niets te maken met een wens voor een derde kindje, want die is er niet. Het heeft alles te maken met de hormonen waar mijn lichaam niet goed op reageert. De hele serie kun je hier lezen.

Een kleine samenvatting
Blijkbaar doe ik het niet zo goed met niet-lichaamseigen hormonen. De hormonen doen hun werk in de zin van: geen zwangerschap. Maar…. verder reageert mijn lichaam niet goed. De pil heb ik jaren gehad en was blij toen ik juli 2014 stopte. Eerst merkte ik dat niet zo, maar wel toen ik de minipil in juli 2015 nam. Ik gaf toen borstvoeding aan Naomi, dus veel keuze was er niet. Maar het werkte bij mij niet. Ik vloeide nog steeds tussendoor en daarbij kwam mijn eczeem weer terug. De wens voor een tweede was er, dus we besloten tot mei 2016 condooms te gebruiken. Na een half jaar was ik zwanger van Daniël en in mei 2018, toen hij 1 werd, besloot ik de mirenaspiraal te zetten. Dat duurde wel even voordat ik echt tevreden was, maar na een half jaar was ik dat oprecht. Tot Daniël voor zijn tweede verjaardag stopte met drinken. Op het moment van borstvoeding geven ging dat goed. Maar toen die hormonen wegvielen, raakte mijn lichaam in de war. Zo voelde dat in ieder geval. Ik was mezelf niet en na lang googlen besloot ik de spiraal er in augustus 2019 uit te halen.

Hoe is het nu?
Super! Ik moest in het begin wel echt wennen aan mijn eigen hormonen. Dat klinkt heel raar en is het misschien ook wel. Ik kan het niet anders uitleggen. Ik ben blij dat er geen vreemde hormonen in mijn lichaam zitten. Dat voelt echt goed. Ik ben heel blij dat ik hem niet meer heb. Maar…. condooms zijn ook niet alles en dat snap je vast wel haha.

Alternatieven?
Ik ben aan het kijken naar alternatieven, zoals de koperspiraal of de ballerine. Die laatste is de nieuwe generatie hormoonvrije anticonceptie. Ik word daar wel blij van eerlijk gezegd. De komende tijd maar even onderzoeken of dit iets is. De koperspiraal voelt niet echt goed, omdat mijn menstruaties al heel heftig en pijnlijk zijn. En dat schijnt er niet beter op te worden met de koperspiraal. Dat ik menstrueer vind ik niet zo erg, want dat deed ik met de mirenaspiraal ook.

Wat is jouw ervaring met hormoonvrije anticonceptie?

Liefs Angela

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Laura
  8 april 2020 at 08:55

  Hier hormoonvrije anticonceptie! Mijn heeft namelijk knopen laten leggen, en daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Ik reageerde op álle soorten anticonceptie heel heftig; kon bij de pil (verschillende soorten), nuvaring en mirena álle bijwerkingen aanvinken.
  Mijn man wilde al niet meer dan 1 kindje, en na een loodzware zwangerschap, traumatische bevalling en de invloed die dat op mij had besloten we al snel dat onze koekepeer geen broertje of zusje zou krijgen. Toen hij een paar maanden was heeft mijn man de stap gezet. En wat is dát een verademing.
  Na 15 jaar geen hormonen meer buiten die van mezelf. Geen migraine meer. Geen stress om uitblijvende menstruaties of niet meer menstrueren en wel allerlei vage klachten hebben en dus toch maar testen. Bijwerkingsvrij zijn. Mijn eigen lichaam weer leren kennen.
  We zijn nu 3,5 jaar verder en ik ben er zó blij mee!

 • Reply
  Margriet
  5 mei 2020 at 15:10

  Ik ben benieuwd of jij je al georiënteerd hebt op de Balleria. Gisteren ook mijn spiraal laten verwijderen, ik had de zelfde klachten als die jij beschrijft je vorige blog. De ballerina besproken met mijn huisarts maar die kende het nog niet. Dus ik ben benieuwd

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd