Zo kies je voor goede kraamzorg

Nu mijn schoonzus zwanger is, zijn er een hoop zaken die ze moet regelen. Dat is niet altijd even makkelijk, want er zijn zoveel keuzes die je moet maken. Zo ook wat betreft kraamzorg. Hoe kies je dat nu? Ze doen namelijk allemaal hetzelfde werk: zorgen voor jou en je kindje.

Als je voor het eerst moeder bent is alles nieuw. Je moet wennen aan de nieuwe situatie in je leven. Je hebt een bevalling achter de rug waar je van moet herstellen, je kindje leren kennen, hoe verschoon je een luier, hoe doe je je kindje in bad enzovoorts? De eerste week na je bevalling, de kraamtijd, is ontzettend belangrijk. Je leert daar alle beginselen van het moederschap en je hoeft je even helemaal nergens anders mee bezig te houden. Alleen met je kindje en jezelf. De kraamverzorgster zorgt voor jou, je kindje én het huishouden. Een goede match tussen jou en de kraamverzorgster is van groot belang. Zij is de persoon die jouw kraamtijd kan maken of breken.

In jouw omgeving
Je kunt niet voor iedere organisatie kiezen, want een organisatie dat werkt in het oosten van het land, komt echt niet naar Zuid-Holland bijvoorbeeld. Bij de verloskundige krijg je vaak wat folders die laten zien met welke organisaties zij samenwerken. Neemt niet weg dat er vaak nog meer organisaties zijn. Er zijn grote organisaties, kleine organisaties en zzp’ers. Zo woon ik in Zuid-Holland, maar van Kraamzorg de Toekomst, een kleinschalige organisatie, had ik nog nooit gehoord, terwijl zij een werkgebied hebben in een gedeelte van Zuid-Holland. Je kunt altijd bellen of je in hun werkgebied valt, wel zo handig!

Wat past bij jou?
Als je wat aanbieders op rij hebt, kun je hun sites goed lezen. Wat schrijven zij? Ik zelf vind het belangrijk dat ze kijken naar jouw persoonlijke situatie. Geen enkele kraamvrouw is hetzelfde. Dat er daarom goed gekeken wordt naar je omstandigheden, wensen en behoeften, vind ik een groot pluspunt. Als je een hele zware bevalling hebt gehad en de borstvoeding bijvoorbeeld erg moeizaam gaat, dan kan ik mij voorstellen dat een ervaren kraamverzorgster wat beter bij je past, dan iemand die net een jaar in het vak zit.

Als je kiest voor borstvoeding, dan is het van groot belang dat de kraamverzorgster hierin gespecialiseerd is. Zelf vind ik het fijn als een organisatie pro borstvoeding is, zodat je zeker weet dat zij er alles aan doen om jouw te helpen. Niet iedere organisatie vermeldt dit overigens op hun website. Kraamzorg de Toekomst wel, maar zij kijken juist ook naar wat jij nodig hebt als vrouw (pluspunt!). Zij zijn voorstander van borstvoeding, maar voor hen staat voorop dat je begeleiding en ondersteuning ervaart bij het voeden, dus ook bij het voeden van flesvoeding.

Zorg er voor dat je kraamweek verloopt zoals jij het wil. Dat kun je uiten tijdens het eerste gesprek, het intakegesprek. Tijdens dit gesprek komen er allerlei onderwerpen aan bod, zodat zij precies kunnen zien wat jouw wensen en behoeften zijn. Erg belangrijk, zodat de juiste persoon aan je gekoppeld kan worden. De intake vindt meestal plaats rond de zevende maand van je zwangerschap. Ook zij geven precies aan wat je van hen kunt verwachten, zodat niets een zorgeloze kraamtijd in de weg staat. Veel organisaties geven presentjes of korting als je je inschrijft en dat wordt ook vaak uitgebreid vermeld op de website. Zie dat als een toffe bijkomstigheid, maar laat je keuze daar niet van afhangen. Kraamzorg de Toekomst wil op die manier hun waardering naar jou uiten, op de website staat één zin en verder niets. Ik maak eruit op dat ze willen dat je voor hen kiest op basis van wat zij schrijven en het gevoel dat jij er bij krijgt en niet omdat ze iets aan je geven. Overigens kun je bij hen, zeven dagen na inschrijving, kosteloos annuleren. Daarbij hoef je ook geen reden op te geven. Erg transparant vind ik zelf.

Ervaringen van anderen
Op een website staat natuurlijk van alles en er wordt veel beloofd, maar wat zeggen anderen eigenlijk? Vraag in je omgeving na waar zij de kraamzorg hadden en hoe ze dat vonden. In mijn omgeving heb ik navraag gedaan, maar nog niemand was bekend met Kraamzorg de Toekomst. Dat is niet zo gek, want het is nog een jonge organisatie maar met al goede recensies, iets waar je dus absoluut naar kunt kijken. Ook op de Facebookpagina van de organisatie kun je zien wat de reacties van mensen zijn en soms ook op de website. Mensen zijn enorm eerlijk, juist ook online, dus aan die informatie heb je absoluut iets.

Succes bij jouw keuze voor kraamzorg!

Wat vind jij het belangrijkste bij het kiezen van kraamzorg?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Dit artikel is geschreven door middel van een samenwerking

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Simone
  10 november 2016 at 23:11

  Ik vind het moeilijk te zeggen wat ik belangrijk vind, ik vind vooral de klik met een kraamverzorgster belangrijk. Ik heb eigenlijk allen websites vergeleken en me toen aangemeld. Maar het blijft afwachten wie je krijgt en of het een aardig persoon is. Daar valt of staat het wel een beetje mee, of je een klik hebt met die persoon.
  Simone onlangs geplaatst…Hippe laarsjes voor hippe meisjes!My Profile

 • Reply
  kako dignuti kredit u eu
  6 december 2016 at 23:00

  But wouldn’t it be easier to “dispel the protein myth” if we kept pounding home the fact that animal products are BAD for their health? The millions of people who have quit smoking did so because of the well-publicized, graphically illustrated, health consequences, not because they decided they didn’t really NEED cigarettes.

 • Reply
  in app purchase hack for pc
  8 mei 2017 at 17:40

  OH REBECKS. This is a beautiful image. Also, I know how you feel. Keep pressing ON and striving to BRING HIM GLORY IN ALL YOU DO. And derive your creativity from THE Creator!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd