Zó houd ik het huis opgeruimd en schoon met kids

Er hebben al veel vrienden en familie gezegd; ‘je zou niet zeggen dat jullie kinderen hebben.’ Dat klopt, behalve aan twee kinderstoelen, voorheen de box en een kist wat door kan gaan voor speelgoedkist, ligt er nauwelijks iets verkeerd in huis. Dat is overigens niet iets om jaloers op te zijn hoor. Want vaak genoeg vind ik het vervelend dat ik niet ‘de boel de boel’ kan laten. Dat ik af en toe niet gewoon kan denken; dan die keukenkastjes maar even niet. Mijn perfectionisme maakt het mij soms heel erg lastig. Ik houd nou eenmaal van een opgeruimd en schoon huis. Chaos in huis, is namelijk ook chaos in mijn hoofd. Dus… hoe creëren wij orde in het vele speelgoed dat door het huis slingert? Hoe zorgen wij ervoor dat het huis opgeruimd en schoon blijft met kids?  Ik deel wat tips met jullie. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Er is natuurlijk geen goed of fout. 

Lees ook: 5 tijdbesparende tips voor in de ochtend met kids

Opgeruimd staat netjes

 1. Geef alles een vaste plek in huis
  Wat ons helpt is om dingen op dezelfde plaats te leggen. Je ruimt dan ook veel sneller op, omdat je weet waar iets ligt. Het is dan geen zooi met speelgoed wat ergens ingegooid is. De knutselspullen, klei en strijkkralen liggen bij ons in de kast in de garage. Het speelgoed van Naomi en Daniël in de speelgoedkist. De boekjes liggen in de lade van de salontafel. In de andere lade liggen de spelletjes van Naomi en zaken waar Daniël niet mee mag spelen. In het dressoir liggen leerzame spellen voor Naomi.
 2. Neem vaste momenten om het speelgoed op te ruimen
  Ik ruim bijvoorbeeld op voordat we gaan lunchen. Als we buiten gaan spelen en net voordat ik het avondeten op tafel zet.
 3. Koop opbergruimte dat mooi staat in je interieur
  Ieder zo zijn ding, maar als ik ergens een hekel aan heb is het lelijke plastic dozen in huis. Ja we hebben kinderen en dat mag heus gezien worden. Als ik op de bank zit in de avond kijk ik liever naar en mooie speelgoedkist.
 4. Leer je kinderen op te ruimen
  Ze hoeven echt niet alles op te ruimen, maar wel meehelpen. Naomi heeft er een handje van om alles over hoop te halen en dan ineens te willen kleien. Uiteraard mag ze kleien, maar nadat ze wat heeft opgeruimd. Ik help haar daar dan bij. Daniël helpt ook met opruimen.
 5. Ga nooit weg uit een rommelig huis
  Heb je een afspraak buiten de deur met de kids? Ruim nog even snel op voordat je weggaat. Het is zo fijn om thuis te komen zonder op een duplo blokje te stappen.

Schoon huis? Dat doe je zo!

 1. Kies vaste momenten waarop je iets schoonmaakt
  Met andere woorden, maak een rooster voor jezelf. En dan bedoel ik bijvoorbeeld, op maandag wil ik de keuken schoonmaken en alles stoffen en stofzuigen. Ik maak schoon als Daniël op bed ligt en Naomi haar rustmoment voor de tv heeft. Dit heeft ze nodig nu ze niet mee slaapt in de middag. In dat halve uurtje krijg ik een hoop gedaan. Daarna gaan we weer samen spelen en heb ik ook nog wat ruimte om schoon te maken.
 2. Laat je kindje(s) helpen en maak er een spel van
  Dit gaat de ene keer beter dan de andere keer. Naomi wil graag helpen en Daniël loopt ook al met een poetsdoek rond. Zeker stoffen is een klusje wat ze prima kunnen doen. De rampen lappen binnen is overigens niet zo’n groot succes met twee van die kleintjes.
 3. Maak de keukenkastjes (buitenkant) schoon na een kooksessie
  Je heb vaak toch al een sopje gemaakt, dus dan neem je direct even de keukenkastjes en grepen mee.
 4. Maak de badkamer schoon als je zelf gaat douchen
  Dit vind ik de meest vervelende klus die er is. Wat ik dus doe is hem schoonmaken als ik zelf douche. Onder de douche even de cabine soppen, terwijl je shampoo toch even in moet trekken. Ik vind het ideaal. Oké douchen is dan geen fijn momentje, maar wel een praktisch momentje. De ene week neem ik alle tegels van de muren mee en de andere week dus alleen het sanitair en de vloer.
 5. Koop hygiënedoekjes
  Ik vind deze ideaal om even snel de deurklinken schoon te maken. De toiletbril, het sanitair in de badkamer als je wat minder tijd hebt enzovoorts. Echt ideaal op die momenten.
 6. Zorg een steelstofzuiger/kruimeldief
  Laatst schreef ik er een artikel over. Ideaal om deze erbij te hebben. Sowieso omdat wij in de keuken best vaak de stofzuiger pakken.
 7. Sta iets eerder op dan je kids
  Wat ik soms doe is dat ik eerder opsta dan de kinderen op mijn vrije dag (als ik het geluk heb dat ze zelf niet om 6:00 uur wakker worden). Dan maak ik al wat schoon in huis. Ideaal, want je doet zoveel als ze niet om je heen dartelen.
 8. Streef niet naar perfectie (note to myself!)
  In een huis woont nu eenmaal een gezin dat leeft. Dat moet ook kunnen. Er mag speelgoed slingeren en af en toe is het niet zo schoon als je zou willen. Jammer dan 😉

Wel even een shoutout naar mijn man jongens. Want zonder hem is ons huis niet zo opgeruimd en schoon hoor. Hij is nog opgeruimder dan ik ben 😉 We doen het echt samen en daarbij neemt hij soms echt het voortouw, terwijl ik op de bank hang.

Heb jij nog een tip die voor anderen handig is om te weten?

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Anne
  11 juli 2018 at 07:23

  Wat leuk om te lezen! Eerder opstaan werkt hier niet, onze dame is om half 6 wakker. De badkamer doe ik vaak op maandag of woensdag dan zet ik Nore sochtends in bad, ze er slaapt dan nog en dan en dan kan ik de hele badkamer doen terwijl Nore lekker in bad rommelt. Als zij aangekleed is sop ik even het bad uit. De keuken doe ik altijd direct na het koken terwijl manlief de kids entertaint en de ramen was ik samen met Nore.. oké, het is een kliederzooi maar uiteindelijk hebben we beide lol !

 • Reply
  Maaike
  11 juli 2018 at 10:21

  Ik herken dat wel hoor! Alles moet gewoon lekker opgeruimd en schoon zijn.
  Ik doe het meestje tijdens de slaapjes en op vaste momenten in de week. Ideaal! Daarnaast elke dag even met mijn dyson door het huis en klaar!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd