Zindelijkheidstraining | Dit is onze ervaring

Zindelijkheidstraining, ooit moet je eraan geloven. Iedere weg naar zindelijkheid gaat anders. Ik deel graag met jullie onze weg ernaar toe, of eigenlijk Naomi’s weg. Er zijn online heel veel tips te vinden rondom zindelijkheidstraining. Al zal ik eerlijk bekennen dat ik me daar nog niet in had verdiept. Ik ben zomaar ineens gestart, terwijl ik dat niet eens van plan was. Lees hier de blog met de tips rondom zindelijkheid.

Wanneer zindelijk zijn?
Met een jaar of vier is het handig als kinderen zindelijk zijn. Dan gaan ze naar school en veel scholen verlangen dat ook. Uitzonderingen daargelaten. Maar je kunt een kind niet forceren om zindelijk te worden. Ze moeten het zelf voelen dat ze plassen of poepen. Ik had helemaal geen haast, maar wel besloten om vanaf haar derde jaar, zo eind mei, eens wat meer energie erin zou steken. Dan zou het warmer zijn, zou ik haar in haar blote kont laten lopen enzovoorts. Dat was het idee.

Eerste kennismaking met zindelijkheid
Tijdens onze zomervakantie in 2017 werd Naomi (2 jaar en 3 maanden) zeer nieuwsgierig. Op de camping waar we stonden was een speciale ruimte voor baby’s en kindjes. Miniwc’s, miniwastafels, badjes enzovoorts. Ze zag natuurlijk dat daar kindjes naar de wc gingen. Af en toe wilde ze daar op zitten en gaf aan dat ze geen luier meer aan wilde. Top, dachten wij. De eerste stappen zijn gezet en we hebben er niets voor gedaan! Ze gaf bij de vouwwagen aan dat ze moest plassen en dan vertrokken wij richting de wc. Het was te ver voor onze kleine dame, waardoor ze halverwege al in haar broek had geplast. Volkomen logisch! Daarop besloot Stephan naar de intermarché te rijden en een potje te kopen. Een groot succes, want het ene plasje na het andere plasje werd gedaan. Ook bij thuiskomst werd het potje nog gebruikt. En toen ging ik na mijn zwangerschapsverlof weer aan het werk en was het over. Wel wilde ze af en toe op de wc zitten. En héél af en toe kwam er dan een klein plasje. Toch maakte dat weinig indruk op haar. Als ze op de wc wilde, dan mocht ze dat van mij. Wilde ze niet, dan ook goed.

Luiers te goed om zindelijk te worden?
Op een gegeven moment realiseerde ik mij dat de luiers gewoon té goed zijn. De tijd dat die luiers zeiknat zijn is toch eigenlijk wel verdwenen. Wij gebruiken Pampers en ik vind ze geweldig, maar in het kader van zindelijkheid vind ik ze niet zo handig. Ze blijven zó goed droog, dat Naomi niet eens voelt dat ze nat is. Want…bedacht ik me… als je het niet voelt, dan ga je het niet aangeven ook. Dus… als haar luiers op waren, zou ik eens een ander merk kopen. Eentje waar menig papa en mama niet zo tevreden over is. Internet staat vol met luiertesten, dus dat was niet zo moeilijk. Dat punt is alleen niet gekomen.

Zindelijk worden, dikke doei mama
Een aantal dagen voordat ik dat besloot, zat Naomi onder de tafel. We weten dan al hoe laat het is, ze moet poepen. Standaard bij het avondeten eigenlijk. We vroegen meteen aan haar: “Naomi moet je poepen?” geen antwoord. “Als je moet poepen dan doen we dat op de wc he, net als alle andere grote kindjes” Haar antwoord: “Neehee, daar heb ik geen zin in”. Op dat moment ging er een lampje branden. De kleine eigenwijze dame had er geen zin in. Met andere woorden, ze wist heel goed wat ze aan het doen was. En natuurlijk weten kindjes dat al heel snel, ze gaan niet voor niks in een hoekje wegduiken als ze moeten poepen. Dat hebben ze al als ze een stuk jonger zijn. Toch triggerde haar zin mij. Zal ik het niet gewoon eens een dagje proberen?

De dag dat ik besloot haar luier uit te houden
Woensdag 4 april 2018. De dag dat Naomi geen luier aan krijgt. Eerst deed ik een onderbroekje aan en dan haar luier, dat vond ze maar gek. Ik was even benieuwd of ze het dan ‘vies’ zou vinden. Naomi wilde de luier uit, alleen haar onderbroek aan.  Ik vertelde natuurlijk dat ze aan moest geven als ze moest plassen of poepen. Als ze dan op de wc (met zitverkleiner) zou plassen of poepen mocht ze een sticker plakken. Ik had voldoende schone onderbroeken en broeken, dus daar zou het niet aan liggen. En ja, toen begonnen we dus gewoon. Ontzettend spannend is dat hoor! Ik vroeg haar een kwartier nadat ze iets had gedronken of ze naar de wc moest. En jawel, ze moest en ze plaste nog ook! Big smile bij haar, bij mama en ook Daniël vond het reuzeleuk haha. Ik klapte enthousiast en slaakte een gilletje. “Mama is zo trots op jou”. Naomi was ook trots op zichzelf. Wat een mijlpaal! En zo vorderde de dag waarbij ze maar 3 ongelukjes had met plassen en eentje met poepen. Met slapen overdag deed ik haar wel een luier aan en ook ’s nachts.

Lees ook: Zindelijkheidstraining | 7 tips voor buiten de deur

Zindelijk in een week met plassen
Na een week was ze zindelijk met plassen. We vroegen ook niet meer of ze moest plassen. We merkten dat dit haar irriteerde, ze wist het prima aan te geven. Er waren geen ongelukjes meer. Het ging bij ons goed, op het kinderdagverblijf en bij de oma’s. We stopten ook met stickers plakken. Wow ging het dan zo makkelijk?

Binnen 4 weken zindelijk met poepen
Dat poepen is een dingetje hoor. Althans dat was het hier. Ik heb veel onderbroeken weg moeten gooien, want die waren niet schoon te krijgen. Ik zei tegen haar dat als ze het spannend vond, ze dan ook om een luier kon vragen voor het poepen. Ik dacht, dan kan ze die aan doen en op de wc zitten en dan poepen. Dat wilde ze absoluut niet. Soms had ze gepoept na haar middagslaapje, maar veelal was het gewoon in haar onderbroek. Bij mijn moeder had ze het al een paar keer gedaan, dus ik wist dat zet het kon. Ik liet het gewoon zo. Op een gegeven moment ging ze zitten, lazen we een boekje op de wc en daar kwam het! Het feit dat het even duurde, snapte ze niet. Ze voelde wel dat ze moest poepen, maar doordat het dan niet meteen kwam, wilde ze niet meer. Heel af en toen was er nog een ongelukje, maar na vier weken had ze die ook niet meer. TROTS! Stickers plakken werkte ook hier heel goed en we gaven haar een klein cadeautje toen ze een paar keer op de wc had gepoept. Ook bij mijn schoonmoeder kreeg ze een cadeautje.

Zindelijk in de nacht
Langzaam aan werd de luier ’s nachts ook niet meer aangedaan. Na ongeveer een half jaar was ze ook in de nacht zindelijk

De afbeelding komt van Shutterstock

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Simone
  1 mei 2018 at 09:30

  Heel herkenbaar. Toen jij op instagram deelde dat je naomi geen luier meer aan deed, zijn wij ook in het diepe gesprongen. Ook Mirthe is overdag zindelijk nu. ’s Nachts meestal ook. Nog een enkel ongelukje, ze krijgt daarom s’ Nachts een luierbroekje aan. En ik sta mega hard te juichen en haar aan te prijzen als ze ’s Ochtends nog droog is, haha.
  Simone onlangs geplaatst…Ondergespuugd! VLOG #69My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd