Laat je het zindelijk worden op zijn beloop? Ga je er actief mee aan de slag? Wanneer moet je dan beginnen? Wat is handige kleding? Hoe doe ik dat onderweg? Allemaal vragen die ik had. Ik deel met jou de tips die ik zelf geprobeerd heb of via jou, mijn lezer, heb ontvangen.
Wanneer moet een kind zindelijk zijn?
Ik heb niet zoveel met gemiddelden, want wie is er nu echt gemiddeld? Daar heb je niets aan. Het gaf mij wel houvast om te kijken wanneer ik ongeveer kon starten. Dat de meeste kinderen tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk zijn heb ik in mijn omgeving nog niet gehoord. Ergens tussen de drie en de vier jaar oud zijn, zijn de meeste kinderen ook ’s nachts zindelijk. Over het algemeen zijn jongens wat later zindelijk dan meisjes. Tot zover de gemiddelden, want zoals ik zei: ieder kind is anders.
Lees ook dit persoonlijke verhaal van een moeder: Mijn kind is vier en nog niet zindelijk
Niet zindelijk en naar school?
Toch is het wel prettig als je kind voor zijn vierde verjaardag zindelijk is. Volgens de onderwijsraad mogen basisscholen kinderen weigeren. Ik heb ook verhalen gehoord van scholen die je dan opbellen om je kind te verschonen. Dit verschilt echt per school, dus dat is iets om te bespreken. Soms is het misschien wel medisch waardoor zindelijk worden (nog) niet lukt.
Benodigdheden voor zindelijkheidstraining
Je kunt op verschillende manieren aan de slag met het zindelijk maken van je kind. Of je de voorkeur geeft aan een potje of meteen de wc is aan jou, of eigenlijk je kind. Ik deel hieronder wat tips. Sommige dingen zijn niet per se nodig, maar wel handig.
Potje: In allerlei kleuren en maten vind je deze. Ouders zetten deze in de woonkamer, zodat kindjes al gewend raken aan dit potje.
Wc-bril verkleiner: Meteen op de wc? Gebruik een verkleiner, dan is het gat van de wc niet meer zo groot en hoeven ze niet al met hun armen te steunen.
Krukje: handig om te hebben, maar niet noodzakelijk. Je kind kan op deze manier zelf op de wc klimmen en natuurlijk zijn handen wassen.
Oefenbroekjes: dit vangt de ongelukjes op die je kindje krijgt. Zijn of haar broek is niet meteen nat.
Onderbroekjes: Gewone onderbroekjes kan natuurlijk ook. Het is meteen duidelijk als er geplast of gepoept is. Meteen verschonen (en wassen 😉 ) is dan wel noodzakelijk.
Billendoekjes voor de wc: Bij die kleintjes is dat met poepen fijner dan alleen wc-papier.
Matrasbescherming: dit heb je echt nodig als je kindje ’s nachts geen luier meer draagt. Het beschermt, zoals de naam al zegt, het matras.
Boekjes en filmpjes: Er zijn heel veel boekjes en filmpjes te vinden over zindelijkheidstraining. Dit kan helpen voor kindjes.
Stickers: als je werkt met een beloningssysteem voor je kindje, dan is het leuk om stickers te plakken.
Lees ook: Zindelijkheidstraining | 7 tips voor buiten de deur
De mogelijkheden om je kind zindelijk te maken
De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos. Iedere ouder doet het op zijn eigen manier. Zo kon je lezen dat we bij Naomi er niet eens goed over na hebben gedacht. Ik deel hieronder de methodes die ik online vond en die mijn volgers met mij deelden.
Baby zindelijkheid communicatie: Fascinerende methode. Zodra je weet dat je kind moet poepen of plassen zet je hem op het potje. Hoe herken je dat dan? Je leest er hier meer informatie over.
Luier weglaten: je doet de luier af en legt je kind kort uit wat hij moet doen als hij voelt dat hij moet plassen of poepen.
Gezette tijden op het potje of de wc: Bijvoorbeeld 1 keer in een uur.
3-day potty training: deze methode zegt je kind binnen drie dagen zindelijk te hebben. Voor deze training blijf je drie dagen thuis met je kind. Daar lees je hier meer informatie over.
Werken met een beloningssysteem: soms werkt een complimentje al goed genoeg tijdens de zindelijkheidstraining. Stickers plakken op een kaart die in de wc hangt is vaak een groot succes.
Wachten totdat je kind zelf aangeeft zindelijk te willen worden: je kunt ook wachten of kijken naar je kind. Naomi vertelde bijvoorbeeld dat ze er geen zin in had om op de wc te plassen. Daniel gaf aan dat hij geen luier meer wilde.
Oefenen
En dan ga je oefenen. Maar hoe dan? Er is geen goed of fout. Zo pakten wij het aan bij Naomi en dat gaan we vast ook bij Daniel doen.
1. Ieder uur naar de wc of een kwartier nadat ze iets gegeten/gedronken hebben.
2. Op de wc-bril verkleiner zetten. Een boekje lezen of een liedje zingen, zodat je kindje even blijft zitten. Zeker met poepen hebben ze niet direct dat geduld om even te zitten. Het moet leuk zijn!
3. Als er dan iets gebeurt laat je natuurlijk meteen weten dat je kindje het goed heeft gedaan. Lach erbij, knuffel en kus je kindje. Plak met elkaar een sticker. Je zult een stralend koppie zien. Lukt het nog niet? Dan geef je aan dat dit niet erg is en je het straks gewoon nog een keer probeert.
4. Een ongelukje? Word niet boos en zeg ook niet dat het jammer is. Vertel je kindje dat dit kan gebeuren en dat niet erg is.
5. Als je eenmaal bezig bent, doe dan geen luier om als je ergens naar toe gaat. Dat is makkelijk voor jou, maar je helpt je kindje er niet bij. Met een lange autorit kun je uitleggen dat je hem alleen voor in de auto aan doet. Daarna gaat de luier weer uit. Dat geldt ook voor de nacht. Eerst overdag zindelijk en dan de nachten aanpakken.
De beste tip: niet forceren
Neem de tijd en oefen. Kijk vooral naar je eigen kind. Zindelijk worden moet leuk zijn. Zie het als een leuk spel, een avontuur met je kindje. Het is een enorme mijlpaal en er gebeurt veel in die koppies. Als je merkt dat je kindje overstuur is, echt niet meer wil oefenen of iets anders. Stop er dan gewoon mee. De tijd is dan nog niet rijp.
Hoe heb jij het aangepakt bij jouw kindje?
Liefs Angela
No Comments