Waterpokken, help mijn kind heeft ze!

Naomi was al dagen niet fit en op een gegeven moment had ze zelfs bijna 40 graden koorts. De nachten waren letterlijk drama. Wij dachten zelf aan een griepje, hoektanden of kiezen. Niets was minder waar… Mijn schoonmoeder stuurde afgelopen vrijdag een whatsappje: WATERPOKKEN. Daarnaast nog een ander virusje, want de symptomen die ze had, rijmde namelijk niet volledig met de waterpokken. Dubbelop een ziek meisje dus. Oh nee! Wat nu?

Je weet dat de kans groot is dat de waterpokken een keer om de hoek komen kijken, het is een van de kinderziektes. En eerlijk is eerlijk, ze kan het maar gehad hebben. Wanneer je ooit waterpokken hebt gehad, krijg je dit niet nog een keer. Neemt niet weg dat het uiterst vervelend is en je er alles aan wilt doen om het te verzachten.

Toch hoef je er niets aan te doen, want waterpokken gaan immers vanzelf gewoon weg. Het is wel fijn om er iets op te smeren, zodat het de jeuk verzacht en uiteindelijk dan ook littekens voorkomt, omdat je kindje niet of minder krabt. Als je jeuk hebt, wil je natuurlijk krabben en dat moet je juist niet doen. Vertel dat maar eens tegen een dreumes. Nu lijkt Naomi daar nog geen last van te hebben ook al zitten we wel al deels in het derde stadium van de waterpokken, namelijk dat de blaasjes op zijn. Zodra ze open zijn, worden het korstjes en die vallen er dan na 9-13 dagen af. We hebben dus nog even te gaan!

Tips bij waterpokken

 • Licht anderen in je omgeving in. Na besmetting duurt het zo’n 11 tot 21 dagen (de incubatieperiode) voor de eerste verschijnselen zich voordoen. Ik heb meteen mijn vriendinnen met kids ingelicht die ik de afgelopen drie weken gezien heb. Ook zagen wij 1,5 week geleden een baby, de moeder was blij dat ik het haar vertelde. Vergeet overigens ook zwangere vrouwen niet, als zij geen waterpokken hebben gehad, dan kan het gevaarlijk zijn voor haar en de baby. Contact opnemen met de verloskundige of huisarts is dan aan te raden.
 • We zijn meteen gestart met het smeren van Kidsclin waterpokken. Het is niet goedkoop zo’n 15 euro, maar het verzacht de jeuk en draagt bij aan het natuurlijke genezingsproces. Aangezien mijn broertje er nog littekens van heeft, doen we er alles aan om dat te voorkomen. Het is schuim dat je over het hele lichaam kunt gebruiken. Wij hebben het in de koelkast geplaatst, zodat het ook echt koel staat.
 • Aangezien die vervelende waterpokken bij Naomi ook aan de binnenkant van haar wang zaten, kun je je voorstellen dat ze niet wilde eten. Het belangrijkste blijft zoals altijd als kindjes ziek zijn: drinken. Waar Naomi normaal geen problemen heeft met water, hoefde ze het nu niet. Diksap eraan toevoegen zorgde er voor dat ze goed dronk. Vloeibaar eten werkt overigens ook goed en dan wel wat ze erg lekker vindt. Wij gaven haar vla, yoghurt, appelmoes of soep, zodat ze in ieder geval iets te eten binnen kreeg. Dat ging de ene dag beter dan de andere dag.
 • Laat alles in huis vallen en focus je op je kindje. Naomi wilde alleen maar knuffelen. Wij lagen de hele dag onder een dekentje. Tussendoor sliep ze dan in mijn armen en soms legden we haar over in bed.
 • Een zetpil! Naomi had niet alleen waterpokken, ze had er ook nog een virusje bij, waardoor ze zich echt niet lekker voelde. Een paracetamol hielp erg goed.
 • Naomi heeft het heel erg op haar handjes, gezicht, benen, vagina en bij haar kont. In haar bilspleet zijn ze al open en om te voorkomen dat het gaat ontsteken, gaf iemand mij de tip om haar in een sodabadje te zetten. Dit hebben we nog niet geprobeerd overigens.
 • Een badje met lauwwarm water maken en daarin een zakje met havermout hangen. Ik pakte een hydrofiel washandje, waarin ik de havermout deed. Deze bond ik dicht met een elastiekje en legde ik in het badje. Je moet net zolang wachten tot het water er melkachtig uit ziet. De reden dat je dit doet is dat de blaasjes dan sneller uitdrogen. Als ze zijn uitgedroogd jeuken ze namelijk niet meer. Overigens hebben wij zelf geen bad, dus een wasmand volstaat ook. Al zit ik toch te kijken naar zo’n Stokke Flexi Bath, lijkt mij erg handig. Je kunt ook het zakje over de plekken heen masseren.

Je kunt dus best veel doen om het je kindje zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft jouw kindje nu waterpokken? Heel veel beterschap en succes gewenst. Ik voel helemaal met je mee, want het is ontzettend vervelend.

Heb jij nog tips die hier absoluut tussen horen? Laat het mij weten, dan voeg ik ze toe.

 

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Daniëlle
  18 oktober 2016 at 10:39

  Havermoutbadje heeft hier heel goed geholpen! En menthol poeder tegen de jeuk.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  18 oktober 2016 at 14:30

  Het havermoutbad deed ik ook. Maar het blijft sneu, zeker als ze erg last hebben van jeuk.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Kraamcadeau ideeën gekochtMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd