Waar waren wij voorheen zo druk mee?

Op 27 september 2013 zijn wij getrouwd en trokken wij ons mooie huis in. Ik werkte drie dagen in de week en Stephan vijf dagen. Ik droeg zorg voor het huishouden, de boodschappen en het avondeten. Ik sportte, voerde mijn taak in de kerk uit, we gingen naar de kerk op zondagochtend en soms ook nog zondagavond. We gingen wandelen, spraken af met vrienden, Stephan besteedde tijd aan het wielrennen, de zaalvoetbal, zijn studie en de kerk. We konden uitslapen als we dat wilden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vond dat we best een druk leven hadden. Toen was het 20 mei 2015 en veranderde ons leven compleet.

Ik kan wel net doen alsof dat niet zo is, maar iedere ouder zal het met ons eens zijn dat je leven verandert. Is dat erg? Absoluut niet, want we genieten enorm van het ouderschap. Naomi is nu bijna 8 maanden bij ons en ik kan mij eerlijk gezegd niet meer voorstellen hoe het was om met zijn tweeën te zijn. Het is een beetje te vergelijken met dat je niet meer precies weet hoe het was om bij je ouders te wonen. Dat vergeet je vrij snel als je samenwoont of getrouwd bent toch?

De geboorte van Naomi was zo ontzettend bijzonder, prachtig en een geweldige ervaring. Zij is het mooiste dat ons is overkomen. In het begin is het behoorlijk wennen zo’n kleintje, gelukkig is er de kraamverzorgster. Zodra zij weg is sta je er ‘alleen’ voor. Niet letterlijk natuurlijk, want we hadden elkaar en onze ouders. En ondanks dat het dan ook wennen is, gaat het al een stuk natuurlijker. Het huishouden en alles wat daarbij hoort gaat gewoon door en de berg met was is een stukje hoger. Toen ik weer aan het werk ging vond ik het combineren daarvan erg lastig. De nachten waren nog steeds heel zwaar en op de dagen dat ik vrij was vloog de tijd. En als ik dan bedacht wat ik allemaal gedaan had, kwam ik vaak tot de conclusie dat dat behoorlijk weinig was. Ik had Naomi gevoed, haar luiers verschoond, haar gewassen en aangekleed, met haar gespeeld, een rondje met haar gewandeld en druk bezig geweest om haar in slaap te krijgen bijvoorbeeld. Ik had dus wel veel gedaan, maar niet op het gebied van het huishouden en aan het eind van de dag wil je toch wat taken van je lijstje kunnen strepen zoals de badkamer schoonmaken. Ik tenminste wel.

SAMSUNG CSC

De wc schoonmaken en Naomi is lekker aan het spelen

Hoe doen moeders dat met twee, drie of meer kindjes? Of doe ik gewoon iets verkeerd? Dat laatste kan natuurlijk ook. Ik zal eerlijk bekennen dat huishoudelijke taken tegenwoordig voornamelijk snel gedaan zijn als Naomi slaapt. Maar ik vind het ook heerlijk om in die tijd mijn tijdschrift Ouders van Nu te lezen, om te bloggen of om gewoon naar een nutteloze serie te kijken. En soms slaap ik ook nog uurtje, gewoon omdat het kan. Ik vind die tijd voor mezelf echt fijn, dat heb ik ook nodig. Ik maak het huis vaak schoon als Naomi op het speelkleed ligt. Ik leg haar zo in de kamer dat ze mij kan zien en klets dan tegen haar en speel tussendoor ook met haar. Dat gaat best goed moet ik zeggen, al duurt schoonmaken dan wel ietsje langer natuurlijk. En ik krijg eens in de zoveel tijd hulp van mijn lieve moeder! 🙂

Dus waar waren wij voorheen zo druk mee? Met precies dezelfde dingen en misschien nog wel met veel meer, maar dan zonder de zorg voor Naomi. Met een kindje kost datgene wat je moet doen soms meer tijd en moet je je eigen planning loslaten. Dat is iets wat ik in ieder geval de afgelopen maanden heb geleerd. Ik maak overigens nog steeds takenlijstjes, omdat ik dat fijn vind. Maar als er iets niet is gedaan, dan vind ik dat ook prima.

Herkenbaar of juist helemaal niet?

Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Nicole
  15 januari 2016 at 06:42

  Haha ja de dagen zijn zo voorbij he! In het begin ben je gewoon ook heel erg aan het wennen aan de veranderende situatie denk ik. Ik werk overigens nog 32 uur per week dus de dagen zijn hetzelfde. De avonden daarentegen lijken wel een marathon tegenwoordig tot aan dat die kleine in bed ligt!
  Nicole onlangs geplaatst…De allerfoutste teksten voor op babykledingMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   15 januari 2016 at 21:21

   Haha inderdaad een marathon! Knap dat je 32 uur werkt, ik zou dat echt niet kunnen 😉

 • Reply
  Mathiske
  15 januari 2016 at 12:10

  Heel herkenbaar, ben ik de halve middag heen en weer Nasr boven aan het lopen zodat Emily gaat slapen, dan wil ik echt even zitten. Maar dan is er nog steeds niet gestofzuigd.. even gauw een blog schrijven, en de aardappels dan? Ik ben nu thuis, hoe doen werkende moeders dat

  • Reply
   Angela Lodder
   15 januari 2016 at 21:22

   Ik snap je zo goed! Ik werk drie dagen en vind dat al pittig!

 • Reply
  Jodi
  15 januari 2016 at 16:48

  Heel herkenbaar, de dag vliegt ook voorbij. Vandaag ook weer, het is alweer bijna 6 uur en wat heb ik gedaan?
  Jodi onlangs geplaatst…Wil je een rondleiding?…..De BabykamerMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   15 januari 2016 at 21:22

   Echt he! Je hebt in ieder geval je eigen blog gedeeld op social media en mijn blog gelezen 😀

 • Reply
  Angela
  15 januari 2016 at 17:39

  Ohhhh wat fijn om te lezen dat ik niet alleen ben! Zoooooo herkenbaar! Anne-Sophie heeft vanmiddag sinds maanden voor het eerst onafgebroken 2 uurtjes geslapen en….in d’r eigen bedje. Ik wist niet wat me overkwam….eerst snel puin geruimd, stofzuiger door de woonkamer gesjeesd en toen…..een uur lang zitten genieten .

  Ook ik loop wekelijks achter de feiten aan en dat frustreert me nog steeds, maar kheb dom genoeg alleen mezelf daar maar mee. Maar ook ik vraag me inderdaad hoe doen andere moeders dat met meerdere kindjes?

  Weet je wat het is….je bent niet snel alleen en mama’s die zeggen dat het allemaal appeltje eitje is nouuuu…. Helaas is Anne-Sophie een vreselijk moeilijke slaper en slokt dat al m’n tijd en energie op dus als er een keer tijd is is er geen energie meer en als er energie is….dan ist slapen een drama….

  Maar ondanks….geniet ik ook volop ban onze kleine meid en zou haar voor geen goud willen missen…wat een rijkdom zo’n kleintje…wat kun je daar veel van houden!

  Fijn weekend

  • Reply
   Angela Lodder
   15 januari 2016 at 21:25

   Wat heerlijk dat ze twee uur sliep, ben heel blij voor je meid! Klopt, je kunt je er beter bij neerleggen, maar ook dat is niet altijd even makkelijk. Ik denk dat ik maar eens een moeder moet gaan interviewen met 2 of meer kindjes. Het moederschap is gewoon pittig, maar zoals je zegt is het genieten en wil je ze voor geen goud missen. Jij ook een fijn weekend en bedankt voor je uitgebreide reactie 🙂

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd