Voorlezen aan een jong kind, heeft dat zin?

Voorlezen aan een baby? Of een dreumes die eigenlijk nog niet (zoveel) zegt. Heeft dat eigenlijk wel zin? Nou ik zal het gelijk al even samenvatten: absoluut. Heel veel zin zelf. Voorlezen aan een baby voelt dan soms wel een beetje gek (ik ontken niet) maar het is écht heel goed.

Waar is het precies goed voor dan?
Wat dacht je van het vergroten van de woordenschat. Het versterken van het analytisch vermogen. Het prikkelt ook nog eens hun fantasie. En wist je dat als je in de babytijd al voorleest ze ook al een beter taalgevoel gaan ontwikkelen door alleen maar naar je zinnen te luisteren en er niets van te begrijpen. Ze leren zich ook beter concentreren, wat ook weer goed van pas kan komen natuurlijk.

Allemaal goede dingen die je jouw kindje kan meegeven door elke dag, al is het maar 5-10 minuten, even voor te lezen. Doen toch! En wist je dat je kindje gratis lid kan worden van de bibliotheek? Doet je bibliotheek mee aan boekstart krijg je ook nog gratis een koffertje met een of twee boekjes kado!

Leuke boekjes voor jonge kinderen
Voorlezen aan jonge kinderen zoals baby’s en dreumesen kan een uitdaging zijn. Er is ook zoveel. Het belangrijkste in deze leeftijdscategorie is vaak dat ze er zelf ook iets mee kunnen.
Maar welke boekjes zijn leuk? Ik geef wat tips!

Als je kindje een beetje gaat grijpen kun je gaan kijken naar knisperboekjes. Als je jouw baby lid maakt van BoekStart krijg je vaak al een knisperboekje kado. Een paar leuke knisperboekjes:

 • Dag dieren: Volgens mij had ik deze bij het BoekStart koffertje gekregen. Leuk knisperboekje met diverse dieren (zonder verhaal) erin die je aan je kindje kunt leren.
 • Muzek met Kikker en zijn vriendjes: Ook een leuk knisperboekje, deze wel met een kort verhaaltje om voor te lezen. De meeste kleintjes vinden kikker wel leuk.
 • Dikkie dik Kiekeboek: Dikkie Dik mag niet ontbreken natuurlijk. Erg leuk knisperboekje die ook nog flapjes heeft.Super leuk!

Voelboekjes
Als ze iets groter zijn en al een beetje kunnen zitten vinden ze voelboekjes vaak reuze interessant. Ze kunnen verschillende structuren voelen en krijgen er soms geen genoeg van.

 • Rupsje Nooitgenoeg voelboek: Hier wordt ie nog steeds regelmatig gepakt, en dat voor een kleuter van bijna 5. Het is niet het originele rupsje nooitgenoeg verhaal maar wel een leuk boekje met wat dieren, vormen,cijfers en vooral een leuk spiegeltje er in waar ze zichzelf kunnen zien.
 • Mijn Knuffels: Niet alleen voelen in dit boekje, maar ook geluidjes die de dieren maken. Knopjes zijn wel wat lastig in te drukken maar zo hebben mama en papa ook nog wat te doen, toch 🙂
 • Nijntje op de boederij: Een leuk boekje over Nijntje op de boerderij met een paar doorkijk luikjes en voelelementen. En een kort verhaaltje.

Je kunt hier nog meer boekjes vinden om voor te lezen aan je baby of peuter.

Gastblog door: Serita Vossen | DeLeuksteVoorleesboeken.nl

Liefs Angela

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  22 november 2016 at 09:56

  Rupsje nooitgenoeg en raad eens hoeveel ik van je hou, zijn hier favoriet!
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…PLOG #15: ZooParc Overloon.My Profile

 • Reply
  Nicole
  22 november 2016 at 10:40

  Ik ben op zijn eerste verjaardag begonnen met voorlezen. Favoriet is hier een groot Bumba voorleesboek. Kan dat boek. Niet meer zien haha
  Nicole onlangs geplaatst…Mag jouw kind met een speelgoed pistool spelen?My Profile

 • Reply
  Maaike
  23 november 2016 at 23:16

  Ik geloof ook zeker dat het heel goed is! Mijn zoontje groeit op in een meertalige omgeving en ik ben de enige die Nederlands met hem spreekt, dus ik doe mijn best zo veel mogelijk in het Nederlands voor te lezen!
  Maaike onlangs geplaatst…Dagtrip vanuit Barcelona: het mysterieuze MontserratMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd