Verwachtingen van het moederschap, hoe reëel zijn ze?

Misschien was het meteen raak of heb je maanden of jaren moeten wachten op een zwangerschap. Als die test eenmaal een plusje of twee dikke strepen laat zien, kan je dag niet meer stuk. Of misschien moet je 100 x diep ademhalen als een zwangerschap nog niet in de planning zat. Hoe dan ook, heb je vanaf dat moment al bepaalde ideeën bij het moederschap. De een wat meer dan de ander, maar een beeld heb je sowieso. 
Ik zal nooit….
Een van de meest gehoorde zinnen die je zegt als je nog geen kinderen hebt. Ik zal nooit….

  1. mijn kind op mijn telefoon filmpjes laten kijken
  2. foto’s spammen op social media kanalen
  3. een driftig kind in de supermarkt hebben.
  4. mijn kind appelmoes laten eten met zijn handen
  5. enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.

Bovenstaande heb ik allemaal heel erg hard geroepen. De realiteit is dat ik bovenstaande dingen dus wel doe of meegemaakt heb. Niet zoals ik het in mijn hoofd had bedacht. Is dat erg? Zeker niet, stiekem moet ik er heel hard om lachen. Maar het laat meteen zien dat je gewoon niet weet hoe het is. Dat met die appelmoes is een voorbeeld tijdens een etentje met vrienden van ons. Hun zoontje was dat aan het eten en wij dineerden op ons gemak in het restaurant. Hij was hartstikke lief en rustig, maar wij dachten en zeiden tegen elkaar; dat gaat ons nooit gebeuren met die handen in de appelmoes. Geen afkeuring overigens, maar zoiets wilden wij niet. Haha je moet de vloer hier nu eens zien na het eten. Pas zei ik het tegen haar dat we dat we dat jaren geleden dachten. Ze moest lachen en zei: “Wij waren blij dat hij rustig was en dat wij op ons gemak konden eten”. En ze had zo gelijk. Als ik nu iemand dan hoor zeggen; dat gaat mij niet gebeuren als ik/we kinderen hebben. Dan krijg ik een glimlach op mijn gezicht en het enige dat ik dan denk is: wacht maar, daar kom je vanzelf wel achter als het zover mag zijn.

Wist ik veel?!
—– dat kids al heel jong een eigen wil hebben
—– de kledingcombinatie die ze aan willen echt niet jouw keuze is, maar ach
—– de gaten van je robuuste houten salontafel dichtmaken met klei (Goed he mama, nu zit er geen gat meer!)
—– ze soms echt oost-indisch doof zijn
—– ze nu eenmaal driftbuien krijgen, omdat ze gefrustreerd zijn
—– ze af en toe het bloed van onder je nagels vandaan halen
—– dat opvoeden echt lastiger is dan je denkt
—– consequent zijn een van de meest moeilijke dingen zijn
—– dat dus niet alle baby’s ECHT goed slapen
—– dat schoonmaken met kinderen om je heen toch een stuk moeilijker is
—– kids er soms gewoon een jaar over doen om door te slapen (volkomen normaal trouwens)
En zo kan ik nog wel even doorgaan….

Is dat erg? Nee ook dit is zeker niet erg, maar soms kan het voelen alsof je alleen staat. Juist omdat je andere dingen hoort of leest. Maar geloof mij, iedere moeder heeft wel een soortgelijke situatie meegemaakt, ook al is het maar één keer.

Niet de moeder die je verwacht had te zijn
Ben jij 100% de moeder zoals je verwacht had te zijn? Ik ben dat zeker niet. Ik ben niet zo geduldig als ik zou willen, zo consequent als ik zou willen, geef soms echt toe aan nog een filmpje, terwijl ik dat echt niet wil. En geef haar vaker sap dan ik eigenlijk had bedacht. En heel eerlijk? Het is gewoon zoals het is. Al werk ik wel aan dat geduldig zijn en toch wat consequenter te zijn. Dat vind ik namelijk wel belangrijk. Langzaam aan ontdek ik steeds meer wat voor moeder ik ben. Hoe wij samen onze kids willen opvoeden. Wat we belangrijk vinden en wat we minder belangrijk vinden.

De realiteit is soms anders
Als ik iets geleerd heb in de afgelopen jaren van het moederschap is dat je alles over je heen moet laten komen. Geen verwachtingen moeten hebben en anticiperen op wat er op dat moment gebeurd. Volg ten alle tijde je moedergevoel. Dat instinct is er en die heeft in 99,9% van de gevallen gewoon gelijk. Lukt mij dat? Nee lang niet altijd, maar het is iedere dag wel mijn streven. Go with the flow! Choose youre battles zoals een vriendin zou zeggen. Laat sommige ballen gewoon maar eens vallen. Geniet van je kinderen, laat het huishouden soms voor wat het is (note to myself) en lach heel veel. Het moederschap is zo ontzettend mooi. En die verwachtingen? Leg gewoon de lat niet te hoog voor jezelf, de realiteit is soms gewoon anders. En daar is helemaal niks mis mee.

Had jij verwachtingen en welke waren dat?

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd