Verse babyvoeding een culinair hoogstandje

Naomi krijgt sinds ze 5,5 maand groentehapjes. Na een maand tijd om wat te experimenteren. Over het algemeen krijgt ze vers, maar soms ook uit een potje, zoals bruine bonen met appel. Dit heb ik nog niet vers gemaakt. Potjes zijn ook vrij duur en ik vind de keuze aan smaken erg beperkt. En waar ik normaal de groente kookte in een pan, ga ik het voortaan stomen. Ik deel hierbij mijn ervaring.

De boodschappen
Gisteren heb ik uitgebreid boodschappen gedaan en verschillende soorten groente en fruit gehaald. Worteltjes, sperziebonen, broccoli, avocado (is eigenlijk een vrucht) en wat diepvriesgroenten zoals doperwtjes. Diepvriesgroenten zijn ideaal om snel een groentehapje te maken, als je bijvoorbeeld op dat moment geen verse groenten in huis hebt of je voorraad op is. Of je nu diepvries of vers gebruikt, dat maakt eigenlijk niets uit, zolang er maar geen zout aan is toegevoegd. Qua fruit heb ik mango, appel, banaan, meloen en peer gekocht. De peer en de meloen liggen nog te rijpen op de fruitschaal.

Groente stomen
Gisteren las ik een artikel bij Liefthuis waarin de Babycook volgens haar een musthave is. Ik was bij mijn moeder en zij vertelde dat ze nog een stoomapparaat had staan die ik zo kon krijgen. Dat aanbod sloeg ik natuurlijk niet af! Als je groenten stoomt behoudt het zijn smaak en de vitamines een stuk beter dan wanneer je het kookt, het is dus gezonder. Vandaag ging ik aan de slag in de keuken om een voorraad te maken. Ik sta liever wat langer in de keuken, dan iedere dag en zondag heb ik daar meer dan genoeg tijd voor!

Mijn allereerste ervaring met stomen
Worteltjes en sperziebonen waren de groentes die ik vandaag voor Naomi heb bereid. Nadat ik alles netjes gesneden en gewassen had, kon ik aan de slag met het apparaat. Allereerst doe je een laagje water onderin het apparaat tot het maximumlevel. Daarna doe je het lekbakje erop en vervolgens de kleine schaal, grote schaal en het deksel. Uiteraard kun je ook alleen de kleine schaal gebruiken, maar ik wilde de worteltjes en de sperziebonen tegelijk stomen. Je stelt vervolgens de tijd in en dan wacht je tot het apparaat aangeeft dat het klaar is. Je hebt overigens met twee soorten groentes natuurlijk wel de kans dat de sappen van de bovenste groente bij de onderste groente komen, dit proefde ik echter niet toen het klaar was. Je

ToeIMG_20151129_182952n het klaar was heb ik uiteraard eerst even zelf geproefd. En het smaakt inderdaad echt een stuk lekkerder dan wanneer je het kookt! Van de week dus ook maar gebruiken voor onszelf 😉 Vervolgens heb ik het gepureerd met mijn Magic Bullet. Een cadeau van mijn ouders toen Stephan en ik verloofd waren. Ik gebruikte hem voor mijn smoothies en de afgelopen weken dus voor de hapjes.Er zitten veel attributen bij, zo ook een blender, maar ik vind de bekers wat handiger. De grote heb ik vandaag gebruikt voor het fruit en de kleine voor de groente.

IMG_20151129_183057Fruithapjes
Naomi is echt dol op mango, dus uiteraard heb ik hapjes gemaakt met alleen mango en een combinatie van mango en banaan. Daarnaast een combinatie van banaan met avocado. Vooral naar de combinatie met avocado ben ik erg benieuwd!

Invriezen
Ik gebruik bakjes die je ook kunt gebruiken voor het invriezen van moedermelk. Daar heb ik er momenteel 10 van. Speciale ijsblokjes bakjes voor het invriezen van babyvoeding krijg ik van de week binnen. Dan kun je de ingevroren blokjes weer apart in een diepvrieszakje doen. Dat lijkt me erg handig! Nu weeg ik het af en stop ik het in die bakjes of in stevige diepvrieszakjes. Let op: zonder BPA! Dat laatste gaat ook prima trouwenSAMSUNG CSCs.

 

 

 

 

En vond Naomi het lekker?
Ze vond de sperziebonen heerlijk! Normaal als ik het had gekookt ook wel, maar dan at ze niet alles op en nu had ze 100 gram op! Helemaal trots op haar en ook een beetje op mezelf natuurlijk.

Goedkoper of duurder?
Het bovenstaande resulteerde in 10 groentehapjes en 14 fruithapjes. In de vriezer zat nog vier keer courgette, dus ik kan in totaal twee weken vooruit. Een potje kost ongeveer € 0,89. Dat zou betekenen dat ik € 21,36 kwijt zou zijn in de supermarkt. De kosten van de groente (inclusief de courgette) en het fruit voor deze hapjes zijn in totaal € 7,10. Dus drie keer zo goedkoop dan de potjes! Je bent dan wel zelf nog wat tijd kwijt aan het maken ervan. In totaal ben ik zo’n 2,5 uur bezig geweest, inclusief opruimen.

Conclusie: ik ben fan van het stoomapparaat! Van mijn Magic Bullet was ik ook al fan, maar een staafmixer volstaat natuurlijk ook als je die in je bezit hebt 😉 De Babycook doet alles in één, dus dat is vast en zeker ook een aanrader, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd