“Ik verlang dat mijn (schoon)ouders oppassen”

Het is best een dingetje hoor en iedereen heeft er een mening over. Ik hou ervan om moeder te zijn en voor mijn kind te zorgen. Daarnaast hou ik ook van mijn werk. Dat is ook een stukje van mij, waar ik niet zonder kan. Na mijn verlof vond ik het fijn om weer aan het werk te zijn. Naast moeder en vrouw van, was ik ook een collega. Maar als je werkt heb je ook oppas nodig. Dit zou zomaar een uitspraak van iemand kunnen zijn, ik heb hem letterlijk gehoord namelijk, maar het is niet de mijne.

Kun je eigenlijk verlangen dat je (schoon)ouders oppassen? Ik ben van mening van niet. Stephan en ik hebben er bewust voor gekozen om ouders te worden. Geweldig dat we dat ook mogen zijn. Wij wilden beide blijven werken, naast de zorg voor Naomi. Stephan werkt vijf dagen in de week en ik drie dagen. Fulltime thuis zijn is simpelweg niets voor mij, zelfs niet als het financieel zou kunnen. Ik hou van mijn mamadagen, maar dat wil ik niet 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Ik heb gestudeerd, heb leuk werk en dat wil ik blijven doen. Echt carrière maken, dat is niet mijn wens. Die tijd komt ooit nog wel of misschien ook niet.

Tijdens mijn zwangerschap hebben we er veel over nagedacht. Wat kost twee dagen kinderdagverblijf? Stephan één dag minder werken eventueel, is dat gunstig? Ik nog ouderschapsverlof opnemen? Alle scenario’s kwamen voorbij. Ook stelden wij de vraag aan onze onze ouders, maar zijn er nooit vanuit gegaan dat ze ja zouden zeggen. Onze moeders werken beide ook nog, daar hebben zij ook verplichtingen.

Wij zijn dankbaar dat onze moeders beide één dag in de week willen oppassen en dat ze bijspringen wanneer zij dat kunnen en wij dit nodig hebben. Maar dit is altijd in overleg, ook zij hebben een eigen leven en kunnen zich niet in allerlei bochten wringen voor ons. Wij gaan er nooit vanuit dat ze kunnen oppassen, zelfs niet als het in een weekend is bijvoorbeeld. Eerst vragen of ze kunnen oppassen en dan pas de afspraak plannen. Ze mogen immers ook gewoon nee zeggen. Verlangen dat ze oppassen? Nee dus, maar het is wel heel fijn dat ze het doen!

Wat vind jij?

Liefs Angela

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Nicole
  25 juli 2016 at 07:53

  Verlangen of eisen dat ze oppassen nee. Maar als ze zelf aangeven het te willen dan is het wel iets waar we rekening mee houden. Opvang is al duur zat en het maakt best verschil of je 2 of 3 dagen opvang nodig hebt.
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie: Ockyz Sweakers | Antislip zwemsokkenMy Profile

 • Reply
  Marjolein
  25 juli 2016 at 08:07

  Wij hebben nu net de oppas rond voor als de kleine meid er is en ik weer ga werken (ik blijf ook 3 dagen per week werken).
  Ik ben echt heel blij dat beide oma’s een dagje op gaan passen, maar ik zou het ook nooit verlangen of verwachten! Gelukkig wilden ze het allebei heel erg graag, maar zo niet dan was het ook helemaal goed geweest! Ze hebben ook hun eigen leven en inderdaad, wij kiezen ervoor om ouders te worden.

 • Reply
  Nicole
  25 juli 2016 at 08:21

  Opeisen zeker niet. Dat is hun keuze. Mijn vader en stiefmoeder hebben ook nog een eigen leven. Maar ik ben er wel heel blij mee dat ze een dag per week oppassen. Want opa en oma zijn toch wel favoriet hier van onze kleine man!

 • Reply
  Charlotte
  25 juli 2016 at 08:41

  Ik vind ook niet dat je het kan en mag verlangen, maar ben zelf toch ook erg blij met opa en oma die sowieso elke week oppassen! En Aukje ook!
  Charlotte onlangs geplaatst…Mega Action shoplogMy Profile

 • Reply
  Joyce
  25 juli 2016 at 09:02

  Nee ik vind zeker niet dat je dat kunt verlangen van je (schoon)ouders. Ik werk zelf als gastouder, werk en prive lopen dus redelijk door elkaar heen. In die zin dat ik geen opvang nodig heb. Maar ik snak wel regelmatig naar een momentje voor mezelf.
  Toch hebben mijn (schoon)ouders geen vaste oppasmomenten en ik maak nooit een afspraak zonder eerst te checken of 1 van hen kan oppassen. Wij kiezen er zelf voor ouders te worden, dan is het ook onze verantwoordelijkheid opvang te regelen. Zij zijn daartoe niet verplicht.

 • Reply
  Merel
  25 juli 2016 at 11:44

  Sluit me helemaal aan bij de rest. Verlangen kun je het niet; het was je eigen keus. Maar wat ben ik blij dat mijn moeder regelmatig bijsprong en -springt. De kinderen hebben een goede band met haar en mijn vader, voelen zich echt thuis. Dat koesteren ze. En ik vind dat op mijn beurt echt heel mooi om te zien vanaf de zijlijn!
  Merel onlangs geplaatst…In het zonnetje: Romy van DochterliefMy Profile

 • Reply
  Kleine Prinses
  25 juli 2016 at 20:38

  ik ben het met je eens! Ik voel me er zelf niet gemakkelijk bij als ik m’n dochter bij m’n moeder laat. Ze doet het graag, maar toch… ik beperk het 🙂
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Mijn dochter is een slechte slaperMy Profile

 • Reply
  Cindy - levenalsmama.nl
  25 juli 2016 at 22:41

  Ik vind dat zoiets inderdaad zeker in overleg moet. Zoiets kun je niet verlangen/eisen. Als ze bovendien zelf ook nog werken, en al een dagje ouder zijn, kan ik me helemaal voorstellen dat ze ook behoefte hebben aan de nodige rust.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Kiloknaller #6 | Onverwachte resultatenMy Profile

 • Reply
  mathiske's mama blog
  26 juli 2016 at 09:37

  Nee vind ik ook niet. Ij mijn omgeving zijn er 2 zwanger en beide vinden dat hun moeders maar op moeten kunnen passen. Zelfs een van de moeders had reistijd van ruim een uur. Ik vond het bizar! Ik vind het fijn als iemand op kan passen, maar het is niet vanzelfsprekend.
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…TAGGING TUESDAY: Confessions of a loedermoeder-tagMy Profile

 • Reply
  Simone
  26 juli 2016 at 21:29

  Nee natuurlijk kun je er niet zomaar vanuit gaan dat ze zullen oppassen, maar het is wel heel lief en fijn als ze het doen 🙂

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd