Verhuizen bij gezinsuitbreiding? Onze woonwensenlijst!

Na 3,5 jaar deed ik de deur dicht bij onze eerste woning. We waren verhuisd! Toen we met zijn tweeën waren, en later met Naomi, was het een heerlijk huis. Dat we hier niet de rest van ons leven bleven wonen, dat wisten we al. Dat we zo snel al zouden verhuizen, dan weer niet. Maar het was in onze ogen echt nodig. Wij vonden onze starterswoning te klein. Ik was zwanger, zag Naomi’s speelgoed staan en zei tegen Stephan: “Het staat nu al zo vol, waar gaan we de box eigenlijk zetten? En die kinderwagen in de woonkamer ben ik eigenlijk ook wel zat.” Toen besloten we onze ogen open te houden voor een ander huis. De rente was ook nog eens laag, dus nog een extra reden om te verhuizen vonden wij. Of verhuizen echt nodig is als je gezinsuitbreiding krijgt? Dat moet iedereen natuurlijk voor zichzelf bepalen. Wij zetten ons woonwensen op papier en al snel werd het duidelijk: tijd om te verhuizen. Ik heb lang geleden best veel vragen gekregen over verhuizen. Zo deelde ik hoe wij dat aanpakten met Naomi, die toen nog geen 2 jaar oud was. Hoe de overgang naar een nieuwe kamer is gegaan. En hoe je dat doet als je dus zwanger bent. Kortom ik deel gewoon graag met jullie waar we allemaal over nadachten. Dus tijd voor onze woonwensenlijst!

Wat is het budget?

Ik ga niet delen wat ons budget was, dat vind ik te persoonlijk. Maar het is wel iets waar je over na moet denken. Hoeveel kun je lenen? Wat wil je maandelijks aan hypotheek uitgeven? Van daaruit kun je makkelijker zoeken. Je moet namelijk nooit naar huizen kijken die buiten je budget vallen.

Welke omgeving?

Gaan we uit het dorp? Willen we in dezelfde wijk blijven? Kortom in welke omgeving willen we wonen. Dat we in hetzelfde dorp wilden wonen was een feit. In dezelfde wijk zou fijn zijn, maar ook prima als dat niet zo was.

Hoeveel ruimtes zijn er nodig?

Dat is eigenlijk heel makkelijk, want je telt gewoon met hoeveel personen je bent. Drie slaapkamers is prima als je twee kinderen hebt. Dus dat zou het voor ons ook zijn in ons huidige huis, maar we hadden andere behoeftes. Zo wilden we per se een zolder. Niet alleen voor het opbergen van spullen, maar als studieruimte/sportruimte. Een toilet in de badkamer vonden we ook belangrijk, want dat hadden we nu ook. Daarnaast moest onze slaapkamer echt een stuk groter zijn. Misschien wil jij wel een aparte speelkamer voor je kinderen? Of een ruimte voor je eigen praktijk?

Hoe ziet het leven er over 5 – 10 jaar uit?

Belangrijk om hier over na te denken. Als je weet dat je nog meer gezinsuitbreiding hoopt te krijgen, dan is het wel handig om daar rekening mee te houden. Wij zochten een huis waar we voor de komende 10 jaar zeker goed zouden zitten.

Nieuwbouw, bestaand of een klushuis?

Het is goed om te bedenken wat je hierin wilt. Zijn jullie dol op klussen? Dan is een klushuis wellicht een goed idee. Echt je eigen paleisje maken. Of is er in de buurt wellicht een nieuwbouwplan? Vanuit nieuwbouw, waar alles naar wens was, naar een klushuis. Dat is dus echt niets voor ons. We gingen voor een bestaande woning. Het liefst zoveel mogelijk af. Dat lukte niet helemaal. Het was er eentje waar we nog best wat in moesten doen. Dat wisten we natuurlijk toen we het huis kochten. Een nieuw toilet beneden bijvoorbeeld en een volledig nieuwe badkamer. Over die badkamer in een ander artikel meer. Want is het nu eigenlijk echt mijn droombadkamer geworden?

Wat moet er in de buurt zijn?

Met twee kleine kinderen wilden we niet buiten het dorp wonen. Ik wilde gewoon even naar de winkel, naar de bakker of naar school kunnen. Dichtbij de tandarts, de dokter en het kinderdagverblijf vond ik ook wel fijn. En dat dit allemaal ook gewoon op de fiets kan.

Wat is belangrijk bij de tuin?

Hoeveel m2 zou je willen? Tuin met veel zon? Wil je een blokhut? Wij wilden een grotere tuin met een stukje gras. Een tuin waar de kinderen heerlijk in kunnen spelen, maar waar wij ook kunnen relaxen. Een tuin met veel zon, maar ook een plek waar we de schaduw op kunnen zoeken.

Andere wensen?

Als je dan zo je lijstje bekijkt is het goed te bedenken of je alles hebt opgeschreven. Zijn er nog wensen die je hebt? Misschien hebben ze geen prioriteit, maar schrijf ze wel op. Zo wilden wij het liefst een eigen oprit waar we twee auto’s kwijt konden én een garage. Daarnaast het gevoel dat we een beetje vrij zaten.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Wij vonden echt ons droomhuis. We hadden nooit verwacht dat we zo’n grote stap konden maken. We keken namelijk naar eengezinswoningen en kwamen uit op een twee-onder-een-kap met een fantastisch uitzicht. Al onze wensen vonden we in dit huis én zelfs nog meer. Een balkon op de zolderverdieping waar je heerlijk kunt zitten.

Ben jij verhuisd toen je gezinsuitbreiding kreeg?

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd