Trakteren | “Je voelt toch een bepaalde druk”

Als je jarig bent, dan mag je trakteren. Voor Naomi en Daniël is het dus zover. Hoewel ik heel hard roep dat het niet uitmaakt wat je trakteert, voel ik de druk stiekem toch wel. Ik had het laatst met een vriendin erover en zij had dat gevoel ergens toch ook. Hoewel een andere vriendin het helemaal niks uitmaakt. Fascinerend vind ik het. 

Op het kinderdagverblijf zeiden de leidsters tegen me: “maak het je niet te moeilijk he! Voor die kids maakt het echt niet uit wat je trakteert. Jullie als ouders leggen zo’n enorme druk op je zelf, echt niet nodig.”

Ik moet zeggen dat de traktaties bij ons echt niet over de top zijn.  Maar ik zie dat iedere moeder of vader er iets moois van maakt. Er echt wel moeite insteekt. Veelal is het al op, als je je kind weer ophaalt, want er is een gezond traktatiebeleid. Vaak is het dus ook fruit of een klein cadeautje. De foto’s staan in de ouderapp van het kinderdagverblijf, dus je ziet precies wat er dan getrakteerd wordt.

Ik heb gezegd dat ik het niet meer zou doen. Wel trakteren, maar niet al die moeite. Ik heb een keer visjes gemaakt van mandarijnen. Nou dat was een heel gedoe kan ik je vertellen. Die vinnen bleven niet zitten en die oogjes ook niet. Toen nog cellofaan eromheen en een strikje. Vre-se-lijk. Stephan moest zelfs helpen, anders zat ik om 00:00 uur in de avond nog. Voor mij nooit meer….

En daar zit ik dan met mijn bananen, satéprikkers, rozijntjes, foamstickers, papier en een marker. Ik gaf de leidsters gelijk en tóch heb ik er wat ‘leuks’ van proberen te maken. Althans ik vind bovenstaande traktatie toch echt wel heel leuk. Daarnaast is het gewoon heel leuk om dat koppie van de kids te zien. Al denk ik dat ze het net zo leuk vindt om een appel te trakteren met een sticker er op.

Mijn kids mogen trakteren. Hartstikke leuk en ik kijk uit naar de foto’s. Ik hoop alleen niet dat ik met deze traktatie de druk op de andere ouders heb gelegd. Want ja, dan doe ik er zelf toch net zo hard aan mee. Houden we het met elkaar in stand.

Op naar volgend jaar! Benieuwd wat ik dan doe. En hoe ervaar jij het trakteren op het kinderdagverblijf of de basisschool?

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  G.T.
  27 mei 2018 at 15:08

  Ik probeer het werk voor mezelf te beperken, maar er wel irts leuks van te maken. Soepstengel met een vingerpoppetje, fruitspiesje met een figuurtje op het stokje. Al vielen die spiesjes me nog tegen qua tijd.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd