Borstvoeding | Met een traan en een lach kijk ik terug

Het is zaterdag en ik lig in bed met mijn man en dreumes. Rustig ligt ze in mijn armen kijkt mij aan met haar mooie blauwe ogen. Gulzig drinkt ze uit mijn borst. Ik geniet intens van dit moment, wat een rijkdom. Er is op dit moment niets op deze wereld dat mij gelukkiger maakt.

Een aantal dagen geleden wist ik niet dat dat echt de laatste keer zou zijn. De allerlaatste keer dat Naomi bij mij zou drinken. Op zondag zei ze namelijk “bah”. Dat zei ze eerder ook al na een nachtje slapen bij opa en oma toen ze koemelk dronk. Toen vond ik het een compliment dat ze mijn melk lekkerder vond, maar helaas ook mijn melk was “bah”. Ze draaide haar hoofd weg en dat was het dan. Maandag en dinsdag was het precies hetzelfde inclusief zachtjes bijten, waarop ik tot de conclusie kwam dat het nu gewoon klaar is. Woensdag, de dag dat ze 14 maanden werd, heb ik het niet meer aangeboden.

Het is goed zo
Dat zeg ik best stoer he? Mijn hart zegt iets anders. Ik ben was verdrietiger dan ik dacht. “Je hebt je kind langer gevoed dan wat normaal is en nu wil ze niet meer. Prima toch?” Dat zei iemand. Over het stukje langer dan “normaal” zullen we het maar niet hebben, want wat is normaal? Er zit een knoop in mijn maag, het doet gewoon een beetje zeer dat er een einde aan het avontuur is gekomen. Voor mensen die geen borstvoeding hebben gegeven klinkt dit misschien wat raar. Maar zo voelt het nu eenmaal. Negen maanden lang in de buik en 14 maanden uit de buik heeft mijn lichaam haar gevoed, mede daardoor is zij gegroeid tot een heerlijke dreumes. Ik heb gezegd dat ik de WHO-norm van 2 jaar probeer te halen, maar dat ik stop als het voor mij niet prettig voelt of als Naomi niet meer wil. Dat moment is dus nu en daar kan ik niets aan veranderen. Het is zoals het is.

Moeilijker dan ik dacht
Een emotionele muts, dat is wat ik ben. Ik heb een traan gelaten, wel meer dan eentje overigens. En ik geloof ook dat dat er mag zijn. Zaterdag heb ik intens genoten van dat moment. Het was alsof ze wilde zeggen: mam geniet ervan, want dit is onze laatste keer. Natuurlijk beeld ik mij dat in, maar zo voelde het. Ze dronk langer en keek mij echt aan met een glimlach en dronk weer verder. Ik had niet gedacht dat ik het er moeilijk mee zou hebben. Gelukkig zijn daar dan vriendinnen die je opbeuren! Thanks lieve meiden, jullie weten zelf wel wie ik bedoel, voor jullie woorden. Dat ik inderdaad verdrietig mag zijn, maar bovenal trots moet zijn! Het is haar keuze en die accepteer ik natuurlijk.

Gemengde gevoelens eigenlijk. Het was bijzonder, prachtig, gaaf, genieten. Een toptijd om te koesteren. Een mooi hoofdstuk in mijn boek als moeder. Een hoofdstuk dat ik afsluit, maar voor altijd opgesloten zit in mijn hart.

Met een traan en een lach kijk ik terug op ons borstvoedingsavontuur.

Lieve Naomi,

Dankjewel voor dit prachtige avontuur. Een avontuur dat wij samen zijn aangegaan 14 maanden geleden. Meteen dronk je goed uit de borst. Dat mocht niet lang, omdat je je krachten moest sparen. Mama kolven en papa voedde jou bij. Je viel binnen twee dagen bijna 10% af en binnen een week was je alweer over je geboortegewicht heen. Je groeide alle maanden als kool, ik had slagroom zei ik weleens voor de grap. Ik was zo trots dat je bijna 6 maanden volledig van mijn melk groeide en daarna kreeg je uiteraard nog steeds mama’s melk, maar at je ook vast voedsel. Ik voedde je wanneer jij maar wilde drinken: als je verdrietig was. Midden in de nacht omdat je honger of dorst had of gewoon nabijheid zocht. Borstvoeding geven was zoveel meer dan jou alleen voeden. Het waren onze intieme momentjes, van jou en mij samen. Ik genoot van ieder moment. Behalve de keren dat je beet, maar ook daar moesten wij mee leren omgaan en dat lukte. Een behoorlijk gemakkelijke reis was borstvoeding voor jou en mij. Geen pijn bij het aanhappen, geen spruw, geen borstontsteking etc. Alleen wat stuwing op sommige momenten en twee keer een verstopte melkklier, wat jij ook goed weer weg kon drinken. Ik voedde je overal in het openbaar, gewoon discreet en we kregen heel wat complimentjes van anderen. Een topteam zijn wij samen! Dat ik bijna moest stoppen omdat ik af bleef vallen en het kolven ook op een gegeven moment moeizaam ging, was heel moeilijk. Maar ik zette door en dat had resultaat! Dankjewel dat jij mij een borstvoedingsmama maakte. Een moeder die altijd riep nooit borstvoeding te willen geven. Ik kan mijn nu niet voorstellen dat ik dat ooit geroepen heb. Ik had dit voor geen goud willen missen! Kus mama

Hoe vond jij het toen je stopte met borstvoeding geven? Of dat nu na één week of twee jaar was, ik ben nieuwsgierig naar jullie antwoorden.

Liefs Angela

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Nicole
  22 juli 2016 at 07:16

  AH wat vervelend dat je daar SIP van bent. Het is ook weer een periode die je afsluit. Maar er komen ook weer allemaal nieuwe fases aan om van te genieten!
  Nicole onlangs geplaatst…De bizarre dromenfabriek – Dromen tijdens de zwangerschapMy Profile

 • Reply
  wilmaaa
  22 juli 2016 at 07:16

  Ik weet zo goed hoe ik me toen voelde. Het is zo bijzonder om je kindje te mogen voeden. Een gevoel dat dit nooit meer terugkomt.. Sterkte meis <3 & een hele mooie brief voor Naomi!

 • Reply
  Yasemin
  22 juli 2016 at 07:50

  Zo herkenbaar! Ava zei ook nee bah na 18 maanden en tot mijn verbazing was ik hier ook verdriettig over. Het is mooi dat het zo natuurlijk gaat maar ook een verlies van een heel intiem liefdevol momentje met je kind.

 • Reply
  Simone
  22 juli 2016 at 08:10

  Ik stopte na 7 maanden en ik vind het ook moeilijk! Ik begrijp je helemaal. Maar wel mooi op zich dat hetvzo natuurlijk gaat en Naomi het moment zelf heeft gekozen. Dat is wel mooi om je aan vast te houden toch? En precies, je mag trots zijn op jezelf!
  Simone onlangs geplaatst…De fase van verlatingsangstMy Profile

 • Reply
  Angela
  22 juli 2016 at 09:16

  Ik zit je verhaal met een traan te lezen….zo herkenbaar!! Geeft helemaal niks meis je mag super trots op jezelf zijn en als Naomi het goed geweest vindt dan is het ook goed, maar het dubbele gevoel voor jou is me zoooo bekend och ik heb ook wat afgehuild ons avontuur stopte na 16 maanden en 1 dag en achteraf benk mega trots op mezelf datk zolang de borst heb gegeven. Ik heb me ook heel druk gemaakt omdat Anne-Sophie geen gewone melk drinkt, maar ik kan het helaas niet veranderen en ook ik ben groot (en sterk) geworden zonder melk. S avonds maar een extra groot toetje om te compenseren ;). Wees trots op jezelf en kijk terug op een mooi avontuur!! X

 • Reply
  mathiske's mama blog
  22 juli 2016 at 09:37

  Oh wat doet dat zeer, ik heb ook echt gehuild en gehoopt dat het nog niet zo was. Anyway, super goed dat jullie het samen zo lang hebben volgehouden. Daar mag je meer dan trots op zijn, dat is zo knap van jullie. Gelukkig neemt niemand je dit meer af en kun je met een super mooi gevoel hier op terug kijken
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Klaar? Bakken maar! Carrot cake.My Profile

 • Reply
  Sofie van OHEA
  22 juli 2016 at 11:16

  oh het is een plaats geven …

  hier drinkt onze voorlaatste ook nog hij is nu 2,5 jaar ik ben benieuwd wnr hij zal stoppen (zijn babyzusje drinkt ook, ze is bijna 6 maand)
  Sofie van OHEA onlangs geplaatst…Prinses Lillifee #voorleesvrijdagMy Profile

 • Reply
  Ramona (Kijk, mama!)
  22 juli 2016 at 22:27

  Oh dat zal ik straks vast ook hebben… Met name omdat we niet nog meer kinderen ‘in de planning hebben’. Hopelijk snel genieten weer van andere dingen samen.

 • Reply
  Cindy - levenalsmama.nl
  22 juli 2016 at 22:31

  Ik ben bij mijn oudste na 2,5 week gestopt, omdat ze alleen maar afviel en omdat ik geen productie op gang kreeg. Het voelde als falen, maar toen het daarna met kunstvoeding zo goed verder liep, wist ik dat het een goede beslissing was. Bij nr. 2 heb ik het niet meer geprobeerd, het is goed zo. Ik begrijp het gevoel van loslaten, dat is even slikken.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Video | Ninthe’s eerste levensjaar in 2,5 minuutMy Profile

 • Reply
  Reshma
  22 juli 2016 at 23:08

  Ik moet ook al vroeg stoppen met borstvoeding omdat ik niet genoeg melk gaf voor haar behoeftes. Vond het toen echt heel jammer en moeilijk om te stoppen. Maar de volgende keer ga ik het gewoon weer proberen.

 • Reply
  Volgmama
  23 juli 2016 at 08:03

  Wat een mooie brief aan je dochter! Trots mag je zeker zijn!
  Volgmama onlangs geplaatst…5 x originele kraamcadeautjes voor een te vroeg geboren kindjeMy Profile

 • Reply
  anne
  23 juli 2016 at 19:42

  Wauw.. ik krijg immens brok in mn keel bij het lezen van je stuk. Ik vind het bewonderenswaardig dat jullie het 14 maanden hebben volgehouden en dat het haar eigen keuze was te stoppen. Ooit hoop ik, als we nog zo’n klein wondertje zouden mogen krijgen, ook borstvoedingsmama te mogen worden. Enne .. laat je tranen gerust lekker gaan .. je mag best even slikkende toch?!

 • Reply
  Angela
  30 september 2016 at 17:08

  Bedankt voor alle lieve reacties! De opbeurende woorden en jullie ervaringen met borstvoeding.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd