10 tips: zo kom je de kraamweek door

In een eerdere blog beschreef ik hoe ik mijn kraamweek heb ervaren. Van verschillende mama’s gehoord dat ze bij een tweede kindje een hoop zaken anders zouden doen en dat ze meer mochten verwachten van een kraamverzorgster dan ze eigenlijk wisten. Aan de hand daarvan heb ik een aantal tips opgesteld!

1. Laat je echt verwennen
Deze week is er om verwend te worden. Doe ook echt helemaal niets wat niet met de baby te maken heeft, dat hoeft namelijk niet. Niemand verwacht dat van je, zelfs je partner niet. Je hebt een topprestatie geleverd en hebt al je kracht nodig om te herstellen! Bevallen is topsport he! 😉

2. Geen klik met de kraamverzorgster?
Het is belangrijk dat je dat eerlijk zegt tegen de organisatie. Vaak bellen zij zelf op dag drie, dat is onze ervaring, om te vragen hoe je het vindt gaan. Uiteraard kan je partner dat ook direct met haar bespreken, maar dat is ook wel erg spannend. Ook als je vindt dat ze iets niet goed doet in jouw huis, is het wel zo eerlijk om dat tegen haar te zeggen. Zij kan niet ruiken hoe jullie je was opvouwen bijvoorbeeld. De kraamverzorgster kan je kraamtijd maken of breken 😉

3. Pak rust waar dat kan
Je kraamverzorgster zegt dat ook niet voor niets. En ook al denk je dat je je goed voelt en je die slaap/rust niet nodig hebt, dat heb je wel. Ik ging met een gerust hart drie uur slapen in de middag, omdat ik wist dat zij overal voor zorgde. En niet altijd sliep ik echt, maar door te liggen rustte ik wel. Daarnaast kun je die rust in die week nog pakken, want daarna slaap je al snel niet meer mee met je baby. Ik heb dat een aantal keer gedaan, maar vaak was ik blij dat ik even iets kon doen in huis of even een momentje had voor mezelf. En voor mama’s waarbij een tweede, derde, vierde etc. kindje op komst is, daar is slapen natuurlijk helemaal niet meer bij.

4. Blijf zo lang mogelijk op bed liggen (kraamvisite gaat eerder weg, echt waar!)
Je lichaam herstelt het snelst als je zo min mogelijk doet. Door op bed te liggen pak je rust. Op een gegeven moment was ik mijn bed echter zo zat, dat ik het heerlijk vond om beneden op een stoel te zitten of even buiten in de zon. Maar de kraamverzorgster gaf als tip, ga op bed liggen als er visite komt, dan zijn ze zo weg. En dat is echt waar!

5. Zeg nee tegen kraamvisite als je dat (nog) niet wil
Als je niet toe bent aan andere kraamvisite dan je hechte familie, zeg dat dan en ook als je wil dat ze weggaan! Als het je alleen maar energie kost, dan is dat het echt niet waard. Ja natuurlijk wil iedereen jullie baby bewonderen, maar dat kan ook een week later. Deze week draait om jullie en niet om anderen.

6. Vraag hulp en aanvaard hulp
Dit geldt niet alleen voor in je kraamtijd, maar ook daarbuiten. Na een week begint het pas echt. Wij vonden het erg fijn dat onze ouders met eten naar ons toe kwamen, met ons aten, afruimden en dan weer naar huis gingen. Zo heeft ook een vriendin een keer voor ons gekookt, heerlijk. Tip: ovenschotels zijn erg handig!

7. Lactatiekundige inschakelen als je borstvoeding geeft
Borstvoeding geven is geweldig, althans zo ervaar ik dat, maar het vraagt vaak om aandacht en doorzettingsvermogen. Als het niet helemaal lekker gaat, zal de kraamverzorgster je deze tip ook geven. Maar het kan ook dat je twijfelt of klachten hebt na de kraamweek en wacht dan niet te lang en bel gewoon. Zij zijn gespecialiseerd en kunnen je echt helpen! Na mijn kraamweek heb ik ook contact gehad met een lactatiekundige, omdat Naomi zoveel spuugde. Deels lag dat aan mijn snelle toeschietreflex.

8. Maak veel foto’s en video’s
De tijd vliegt en ze groeien zo hard! Ontzettend leuk om deze foto’s terug te zien!

9. Volg je gevoel
Doe wat jij denkt wat goed is voor je baby! Volg goedbedoelde adviezen van familie en vrienden alleen op als dit voor jou goed voelt. Huilt je baby en denk je dat je hem of haar moet laten huilen omdat dat gezegd wordt en dit voelt niet goed? Gewoon oppakken en knuffelen. Jullie zijn de ouders! En als je je zorgen maakt, bel je verloskundige op. Tot 6 weken, ben je voor hen nog kraamvrouw. Wij hebben ook een keer gebeld en dat was erg fijn!

10. Genieten met een grote G op die roze/blauwe wolk! 😉
Dat moet je zeker doen, want daarna moet je echt alles samen doen en ook dat is genieten natuurlijk! Maar ik zal eerlijk zijn dat die roze/blauwe wolk er echt niet altijd is. Zo hadden wij tijdens de kraamweek al een avond hadden waarbij we er 2,5 uur over gedaan hadden voor ze in slaap viel, ze leek wel onverzadigbaar. Midden in de nacht hebben we nog de verloskundige gebeld, omdat we het echt niet meer wisten!

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd