Tips om je hoofd koel te houden als moeder

Enkele jaren geleden was ik nog geen moeder. Het leven zag er compleet anders uit. Ik vraag mij soms weleens af wat ik deed op de dagen dat ik vrij was. Natuurlijk het huishouden, maar dat heb je zo gedaan. Want echt… met zijn tweeën maak je lang niet zoveel rommel als kinderen doen. En toen… werd ik moeder en zag het leven er ineens heel anders uit. Ik wilde alles perfect doen, maar dan ook echt alles. Je wilt immers het beste voor je kleintje en absoluut geen bal laten vallen. Het is nogal een opgave en zo onnodig. Als ik toen had geweten wat ik nu wist…..Tijd om mijn tips te delen. 
Vraag om hulp
Krijg je al kriebels bij dat idee? Heel herkenbaar, want ik doe ook het liefst alles zelf. Echter is het belangrijk om hulp te vragen als je dit nodig hebt. Op welk gebied dat ook is. Daar hoort ook een stuk loslaten bij en dat is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. En de eerste die je om hulp vraagt dat is uiteraard je partner. Want denken dat hij wel ziet dat je hulp nodig hebt is verkeerd gedacht. Soms kost dit geld, zo hebben wij een glazenwasser voor de ramen buiten. Wat een drama om dat zelf te doen en het geeft mij zoveel rust.

Praat
Als er iets is dat heftig is, dan is het wel ouders worden. Je kunt je er totaal geen voorstelling van maken en dat is oké. Het is ook oké dat je daar aan moet wennen, dat je het allemaal even niet meer weet. Zorg dat je deelt wat er in je omgaat, want je partner kan dat niet raden. Praten met elkaar is zo belangrijke en niet alleen over je kind(eren), maar ook over andere zaken in het leven. Het is een enorme valkuil, geloof mij been there, done that.

Zorg voor gelijkgestemden om je heen

Lang leve andere mama’s. Echt mijn lieve Tokkies WhatsApp groep en de moeders in mijn directe omgeving. Ik zou niet weten wat ik zonder ze moet. Dat vond ik al fijn in mijn zwangerschappen en nu nog steeds. Het is zo fijn om met hen te praten. Vrouwen die in dezelfde fase zitten als jij en dus weten wat jij doormaakt. Zo zo zo fijn. Ga naar een mamacafe bij jou in de buurt, wandelgroepjes van verloskundigen en noem het maar op.

Zeg vaker nee
” Angela, jij bent daar zo goed in. Angela, kun jij dit even voor mij doen? Angela, ik weet niet hoe dat moet, help je mij even.” NEE! Echt het is een heel makkelijk woord, mijn kinderen smijten er dagelijks mee, maar blijkbaar vinden wij dat lastiger dan zij. Bedenk je altijd of je ergens energie van krijgt. Als dat niet zo is, dan zeg je nee. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat is een kwestie van oefenen. Zo werd ik een tijd geleden gevraagd om onderdeel te worden van de pr commissie van de kerk. Iets dat mij op het lijf geschreven is en ik dolgraag wil doen. Maar…. het past nu gewoon niet in mijn leven. Het is veel te druk met andere dingen en dus heb ik nee gezegd. Niet meteen, ik heb er oprecht over nagedacht, maar ik kwam tot de conclusie dat het antwoord nee is. Oow en als je nee zegt, verontschuldig je dan niet en leg al helemaal niet uit waarom je dit niet wilt. Nee is gewoon een volkomen normaal antwoord. Al maak ik mij hier ook schuldig aan 😉 

Plan tijd voor jezelf in
Dat is niet egoïstisch, dat is noodzakelijk. Je hebt als mens momenten nodig waar je energie uithaalt. Het is vaak het eerste dat sneuvelt en dat is zo zonde. Ik merk het aan mezelf als ik niet opgeladen ben. Mijn lontje is korter richting de kinderen en dat is voor niemand leuk. Het eerste jaar had ik dat niet zo, maar naarmate de kinderen ouder worden, heb ik het meer nodig lijkt wel. Met een goed boek op de bank, op mijn gemak een podcast luisteren, een vlog kijken, wijn drinken met een vriendin of naar de sauna.

Tijd voor je partner
Plan ook deze tijd bewust in. Dat hoeft niet altijd buiten de deur, al is dat wel extra fijn. Mijn man en ik proberen wekelijks echt bewust tijd voor elkaar te maken. Gewoon een datenight thuis en dat is soms ook gewoon in onze chilloutfit nadat we gedoucht zijn. Wij genieten daar enorm van. Er zijn weken geweest waarin het erbij inschoot en dat merk je. Dus…. maak er tijd voor!

Stel niet uit wat je nu kunt doen
Doordat je dingen uitstelt, stapelt het zich op. Niet alleen hetgeen dat je moet doen, maar ook alle ruimte in je hoofd. In mijn geval is een opgeruimd huis, ook een opgeruimd hoofd. Ik word daar blij van. De vaatwasser uitruimen, de was ophangen, een wasje in de droger, een was opvouwen enzovoorts. Relatief kleine taken als je dit meteen doet. Dat geldt ook voor het opruimen. Dus als de kinderen buiten spelen, zorg ik dat we eerst samen binnen wat opruimen. Ze hoeven niet alles te doen, maar wel even helpen. Als ik dan naar buiten ga en weer binnenkom is het gewoon opgeruimd. Uiteraard moet je doen wat jij prettig vindt, maar dit helpt mij enorm.

Lees ook: Zó houd ik het huis opgeruimd en schoon met kids

Het hoeft niet perfect
De mensen die mij al langer volgen en kennen weten dit wel. Ik ben ontzettend perfectionistisch en mijn man ook. Goed is gewoon goed. Voor je kinderen hoeft het al helemaal niet perfect te zijn, dus dat houd ik voor ogen. Het is bij mij met de jaren wel minder geworden en dat is zo ontzettend fijn. Ik zal hier in een andere blog meer aandacht aan besteden.

Het zijn tips die vrij logisch zijn wellicht, maar toch heeft het even geduurd voordat ik daar achter kwam. Ik hoop dat het jou ook helpt.

Wat is jouw ultieme tip om het hoofd koel te houden?

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Naomi
  5 april 2019 at 07:57

  Wauw. Wat je zegt over nee zeggen. Kon ik wel even gebruiken. Goed dat je nee hebt gezegd, maar ik vind je tip dat je dat niet hoeft te verantwoorden echt super. Sluit toevallig ook nog een beetje aan bij mijn blog van vandaag;).

 • Reply
  Stef Vandenberghe
  11 april 2019 at 21:16

  Ik ben een fan van je blog! Ik ben erover aan het denken om thuis voor mijn kind te zorgen en ik las de verhalen over een vader die dat ook doet op https://www.thuisblijfpapa.com/ weet u of veel vaders nu oo thuisblijven om voor de kinderen te zorgen, ik zou graag andere meningen horen daar ik aan het twijfelen ben om het te doen voor mijn kinderen.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd