Dé tips | Mijn kind speelt niet makkelijk alleen

Alleen spelen. Dat kan mijn kind niet zo heel goed. Als ik dan hoor van andere moeders dat hun kind úren kan spelen met het speelgoed in huis…. Dan word ik lichtelijk jaloers. Niet dat ik niet met mijn kind wil spelen, want dat doe ik graag. Alleen niet de héle dag. Er moet ook gekookt, gewassen en schoongemaakt worden. Dan helpt ze ook wel hoor, maar na een paar minuten is ze er weer klaar mee, logisch ook. En heel eerlijk soms wil je als moeder ook gewoon op de bank zitten met een kop thee en een tijdschrift terwijl je kind zich even een half uurtje vermaakt. Of je moet even wat betalingen doen of… vul maar in. Nu kun je natuurlijk zeggen: dan doe je dat toch gewoon als je kind slaapt of in de avond. Dat kan zeker, maar met een baby in huis zijn de avonden niet altijd rustig. Daarbij vind ik ook niet dat je je kind altijd moet vermaken. Dat doet een kinderdagverblijf immers ook niet. En als we op visite zijn waar een ander kindje is of als er kindjes thuis komen, dan heet ze mij ook niet nodig. Dan heeft ze al iemand om mee te spelen. Als er iets is dat ik lastig vind is dit het wel. Maar…. ik heb tips. Dat zijn niet mijn eigen tips, maar tips van moeders. Moeders die dat ook hebben (gehad) met hun kind. Vrouwen die werkzaam zijn in het onderwijs, een pedagogisch medewerker enzovoorts.

Op Instagram was er ook veel herkenning van moeders (YES! Ik ben dus niet de enige) en die vroegen of ik die tips wilde delen. Uiteraard! Overigens heb ik ze wel gebundeld, want ik heb wel 30 reacties gekregen. En wat heel leuk was om te zien, dat er veel overlappingen waren. Speciaal voor jullie en anderen ouders die deze tips wel kunnen gebruiken.

 • Geef je kind een activiteit dat hij of zij leuk vindt om te doen en dat ook kan. Een puzzel van 30 stukjes geven aan een tweejarige om die alleen te maken is geen succes. Zeg bijvoorbeeld: “Wil je een mooie toren, tekening etc. maken voor mama?” Zelf ga je dan wat anders doen en dat geef je ook aan.
 • Verwacht niet van je kind dat het úren alleen kan spelen. Een half uur is al heel wat, gezien het concentratievermogen dat kindjes hebben. Benoem wat je gaat doen en dat je weer komt spelen als je daar mee klaar bent.
 • Gun je kindje ook een rustmoment op een dag. In de middag zijn kindjes die niet meer gaan slapen toch vaak wel moe en dan kunnen ze gaan zeuren. Alleen spelen is dan echt een opgave. Zeker als de middagslaap nog maar net gestopt is. Wat boekjes geven om te lezen of even voor de televisie zetten. Dat laatste moet je natuurlijk wel willen.
 • Laat je kind kiezen tussen twee dingen. Bijvoorbeeld: een kleurplaat of spelen met de barbies. Daar moet uit gekozen worden, 15 minuten mee spelen en langzaam te tijd oprekken.
 • Verdeel het speelgoed over een aantal bakken. Laat je kind een bak kiezen om mee te spelen. Eén bak per keer, daarna opruimen en eventueel een nieuwe bak. Soms kunnen kinderen ook teveel speelgoed zien en gaan van het een naar het ander. Of dan ligt er zoveel dat ze het even niet meer weten. Op deze manier beperk je het speelgoed dat door het hele huis ligt.
 • Werk met een timer. Daarin heb je veel verschillende soorten, bijvoorbeeld eentje die rood is als je kind alleen moet spelen en langzaam aan groen wordt. Dat betekent dat je kindje weer met jou mag spelen. Bekijk wat je kindje fijn vindt, een ouder kindje dat kan klokkijken is anders dan een peuter van 2,5 jaar.
  • Zet de timer in het begin op 5-10 minuten. Nadat die tijd verstreken is geef je je kind een compliment en ga je weer samen spelen. Belangrijk is dat je dan ook echt speelt. Ga niet samen de was vouwen of schoonmaken, geef je kind echt de aandacht.
  • Die tijd rek je dan langzaam aan op. Per week met 5 minuten bijvoorbeeld.
  • Als je kindje alleen heeft gespeeld, ga je weer een tijd met hem of haar spelen. Daar kun je ook een timer voor zetten. Doe dit dan een half uur. Daarna laat je je kindje weer alleen spelen.
  • Wissel dit vooral veel af op een dag, maak bijvoorbeeld ook schoon met je kindje, doe de was etc… dat zijn momenten dat je dan ook samen bent. Dat is dan weliswaar niet spelen, maar kindjes die veel dingen samen willen doen, vinden dat vaak ook al heel leuk om te doen.

Dit probeerden wij!
De helft van de reacties gaven aan: werk met een timer. Dat klonk mij heel goed in de oren, dus ik besloot dat gisteren uit te proberen. Na het ontbijt vroeg ik haar wat ze wilde doen. Haar antwoord: “Puzzelen met mama en met de Duplo.” Ik liet haar kiezen en het werd de puzzel! Ik heb stiekem de wekker gezet en toen die af ging zei ze: “Mama, wat is dat nou?” Toen heb ik haar uitgelegd dat het een klokje was die aangeeft wanneer het tijd is om alleen te spelen. Ze werd enorm nieuwsgierig, dus ik vroeg haar of ze alleen met de Duplo wilde spelen. Ik kreeg een bedenkelijk gezicht, maar ze stemde toe. Samen stelden we de timer in (ik had alleen kookwekker, maar dat voldeed voor nu in ieder geval) op 10 minuten. Bewust de keuze voor 10 minuten, omdat ze vaak wel 5 minuten alleen kan spelen. In het begin vroeg ze wel of ik kwam, maar ik wees haar dan op de timer. Ze ging gewoon weer verder met spelen. Toen de timer afging, rende ze naar me toe en zei: “Nu mama met mij spelen.” We speelden heerlijk met de Duplo en na een minuut of 25 was het tijd voor de fruithap van Daniël, wat fruit voor Naomi en voor mij. Ik legde haar uit dat het nu weer tijd was om alleen te spelen. Ze stribbelde een klein beetje tegen, maar toen ze de timer mocht zetten, was het alweer over. We zette de timer wederom op 10 minuten. Ik deed ondertussen wat voorbereidingen voor het avondeten. Ik zag dat ze nog heerlijk aan het spelen was samen met Daniël en heb de timer dus nog met 5 minuten verlengd. Na 15 minuten kwam ze weer naar me toegesneld en wilde ze met mij kleien. Ook dat deden we en Daniël zat er gezellig bij in de kinderstoel. Na de lunch wilde ze gaan slapen, iets wat ze de afgelopen vijf dagen in de middag niet had gedaan. Ze smeekte er om, ze was echt heel moe. In de middag deed ik het weer op die manier en dat ging echt heel erg goed. We speelden ook nog even buiten met de bellenblaas en Daniël zat gezellig in de draagzak bij mij. Om 16:30 uur schoof ik de ovenschotel in de oven, Daniël speelde in de box en ik keek met Naomi naar Brandweerman Sam. De dag zat er op en het was een fijne dag! Het gaf mij heel veel houvast, had echt bewust de tijd voor haar en ik merkte dat zij het ook fijn vond op deze manier. Dit was natuurlijk nog maar één dag, maar dit was bij mij al boven verwachting!

En welke tip lijkt jou wel wat om te proberen?

Foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock.

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Estella
  18 januari 2018 at 14:16

  Je kan ook een timer kopen waarop voor het kind te zien is hoeveel tijd ze nog alleen moet spelen. Zo wordt het inzichtelijk en zien ze het dus zelf, dit wordt ook vaak op scholen gebruikt. Als je op google ’timetimer’ intoetst, zie je wat voor apparaat het is.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd