Tip | Speelgoed per leeftijdsfase tot 4 jaar

Speelgoed en kids, geef ze een doos en ze zijn blij. Helemaal waar, maar ik ben zelf altijd benieuwd wat er nu past bij welke leeftijd. Wat stimuleert hun ontwikkeling? Uiteraard zijn kinderen niet hetzelfde. Onderstaand lijstje geeft een klein idee wat past bij kinderen op een bepaalde leeftijd.

 • 0-6 maanden
  Baby’s ontdekken de wereld via hun zintuigen. Speelgoed wat ze aan kunnen raken, bekijken, naar kunnen luisteren en kunnen proeven vinden ze fantastisch. Denk hierbij aan: zachte rammelaars, knuffels, bijtringen, een muziekmobile, knisperdoekjes.
 • 6-12 maanden
  Baby’s ontwikkelen hun motoriek volop en ook de taalontwikkeling vordert snel. Denk hierbij aan: loopwagens, boekjes, spiegels, speelgoed waar iets in en uit kan. Ook speelgoed uit de vorige fase vinden ze soms nog interessant.
 • 1-2 jaar
  De fantasie zie je nu wat meer naar voren komen. Ze doen als het ware alsof. Denk hierbij aan: blokken, duplo, puzzels, boekjes, loopwagens, serviesje, keukentje, pop, poppenwagen, zandbak.
 • 2-3 jaar
  Kids worden steeds actiever, creatiever en socialer. Afwisseling is belangrijk. Denk hierbij aan: boekjes lezen, met blokken bouwen, kleien, verven of tekenen. En de speeltuin is natuurlijk ook een dikke hit!
 • 3-4 jaar
  Diversiteit aan speelgoed blijft belangrijk. Ze fantaseren steeds meer, dus houden ook van verkleedspullen. Of het bouwen van hutten van lege dozen of met kleden. Denk hierbij ook aan: muziekinstrumenten, stiften, auto’s, houten treinrails en speelgoed dat niet voorschrijft hoe je ermee moet spelen.

Ik kijk vanzelfsprekend naar wat mijn kids ook leuk vinden. Zo houdt Naomi  (3) ontzettend van kleien, verven en kleuren en het verzorgen van haar pop. Daniël (1) is op dit moment vooral dol op boekjes, maar speelt ook met de pop van zijn zus.

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock. 

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd