Tandartsprogramma voor kids, zo slim!

Naomi vindt het fantastisch om naar de tandarts te gaan. We gaan iedere drie maanden sinds zij 2,5 jaar is. Ik zal eerlijk bekennen dat ik zelf ook verbaasd was toen ik dat hoorde van andere moeders. Ze vertelden ook dat het ontzettend leuk was en hun kinderen met plezier gingen. Je zult begrijpen dat ik enorm nieuwsgierig was destijds. Ik begrijp die moeders volledig. De tandarts zit voor kinderen tot 18 jaar gewoon in de basisverzekering. Dit gaat niet af van je eigen risico, je hoeft dus niets extra’s te betalen. 

Bang voor de tandarts
Maar liefst 40% van de volwassenen in Nederland is bang voor de tandarts. Ik vind het een bizar hoog aantal. Zelf ben ik helemaal niet bang voor de tandarts, hoewel ik als klein meisje wel vier kiezen moest laten trekken. Daar zat geen glazuur op en dat is niet fijn met eten en drinken. Je wil niet weten hoe vaak de tandarts wel niet aan mij vroeg: “Angela, het is toch bijzonder dat je niet bang voor mij bent geworden”. Ik was zo klein dat ik het mij niet eens kan herinneren. Ook heb ik een beugel gehad in groep 7 en na twee jaar had ik een prachtig gebit. Overigens was dat destijds nog uniek. Samen met nog een ander meisje waren wij de enige die een beugel droegen op de basisschool. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een beugel (gehad). Nu ben ik verder ook wel gezegend met een gebit dat verder nooit een gaatje of iets anders heeft. Bang voor de tandarts? Nee dat ben ik dus niet.  Maar bijna de helft van de bevolking dus wel. Daarom ben ik ook zo fan van het tandartsprogramma voor kids. Ik denk namelijk dat dit angst echt kan voorkomen.

Speciaal tandartsprogamma
Ik ben mega enthousiast over onze tandartsenpraktijk. Ze hebben een speciaal programma voor de kinderen van 2,5 tot en met 6 jaar. Dit programma is opgezet om kinderen vanaf jonge leeftijd bewust te maken van de waarde van het gebit en gewend te raken aan de tandarts. Uiteraard in samenwerking met ouders, want daarin hebben wij een belangrijke taak. Heel goed poetsen! De kinderen gaan dus iedere 3 maanden op controlebezoek samen met een van de ouders. Ze maken op een speelse en leuke manier kennis met het gebit en de tandartspraktijk. Naast de gebitscontrole is er veel aandacht voor het poetsen, advies op het gebied van voeding (of duimen in ons geval!) en fluoridegebruik. Ze maken ook kennis met de apparatuur. De speciaal opgeleide preventieassistentes voeren de controles en handelingen uit. Als zij gaatjes constateren of andere bijzonderheden, dan gaat je kind naar de tandarts.

Hoe gaat dat dan?
Onze tandartspraktijk heeft verschillende knuffeldieren met enorme tanden. Voor Naomi stond de eerste drie keren het paar klaar. De eerste keer wisten we niet wat we moesten verwachten. Ze was niet de enige, want dat wist ik natuurlijk ook niet. Het was een groot succes en dat was het nu weer. Ze pakte het paard, zette hem (haar?) in de tandartsstoel en wilde meteen door. De preventieassistente moest lachen. Naomi was heel voortvarend, superleuk om te zien.

Maar hoe maken ze nu kennis met alle apparatuur?
Ze laat haar “wind” voelen op haar hand, zien hoe er water uit komt, hoe de “stofzuiger” werkt, hoe het haakje en het spiegeltje eruit ziet, hoe de stoel omhoog, omlaag en gekanteld kan. Ze mag een zonnebril uitkiezen voor de zon, ofwel de lamp boven het gezicht. Kortom op een speelse manier! Dan moeten er natuurlijk tanden geteld worden van het paard en deze goed poetsen. Vervolgens mag het paard glijden van de tandarts stoel en is Naomi zelf aan de beurt.

Blij als ze is stapt ze in die stoel. Ze vindt het weer reuze interessant en doet het heel goed. We poetsen haar tanden goed, fijn! We hebben een elektrische tandenborstel en dat gaat veel beter. Wel krijgen we weer de opmerking over het duimen. Ze deelt mijn mening dat het vrij lastig is om dat te minderen. Wel vertel ik dat we daar echt mee bezig zijn en dat het duimen al minder wordt. Het is zeker nog niet gestopt, maar ze mindert wel.

 

Met een cadeautje en nieuwe tandartsspulletjes voor de pop, maken we een nieuwe afspraak. Woensdag 30 mei is de volgende keer weer. En mensen, dan is ze gewoon al drie jaar!

Heeft jullie tandarts ook zo’n programma of doen ze het heel anders bij jullie? 

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  H keijzer
  2 maart 2018 at 08:52

  Wij zijn ook niet bang. De oudste gaat ieder 1/2 jaar met mij mee sinds ze 2 1/2 is.
  De jongste is vorige week voor het eerst mee geweest. Nu ook 2 1/2. Een hele lieve tandarts. Ook al zijn we verhuisd, we gaan graag naar onze oude tandarts. Kids gaan graag. Zijn niet bang. Na afloop krijgen ze een muntje dan mogen ze bij de kassa cadeau kiezen.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd