Dit snap ik niet aan het kolfrecht

Het is fantastisch dat ik tijd krijg van mijn werkgever om te kolven. Ook heb ik een ruimte ter beschikking die prima voldoet. Ik kan mijn werk eromheen organiseren. Kortom, ik heb absoluut niets te klagen. Maar….. 
Een hoop vraagtekens
Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom de regering heeft bepaald dat (betaald) kolfrecht maar tot de negende maand van je baby is. Maar?! Ja maar, want iedereen begrijpt dat een baby tot zijn eerste levensjaar melk nodig heeft. Dat is zo met poedermelk en dus ook zo met borstvoeding. Dat je na het kolfrecht, in goed overleg met je werkgever, nog mag kolven, dat lees je ook overal op internet. Ik citeer: “niets mag jou in de weg staan om succesvol borstvoeding te blijven geven.” Heel fijn, want na negen maanden kun je dus gewoon blijven kolven, maar wel in eigen tijd.

En dat steekt een beetje eigenlijk, dat stukje in eigen tijd. Wat mij betreft verlengen ze dat kolfrecht. Ik begrijp ook heus dat het niet zomaar kan, want hee dat kost geld, heel veel geld. En mensen vinden daar iets van als de regering dat zou veranderen. Met stipt op één, de werkgever.

Hier draait het om
Om wat duidelijker te maken waarom ik vind dat het kolfrecht verlengd zou moeten worden, moeten we even naar het begin. Borstvoeding loopt bij veel vrouwen niet vanzelf, er moet hard gewerkt worden om het goed te laten verlopen. Als je je kind al negen maanden voed, dan wil je, zeker na al het geploeter, het jaar halen. Dat ene jaar waarbij melk dus hoofdvoeding is en vast voedsel bijvoeding. Na dat jaar draait dit pas om, dan is vast voedsel hoofdvoeding en melk de bijvoeding. Kortom, een baby heeft het eerste jaar melk nodig om te groeien. Na die negen maanden kolfrecht zou het fijn zijn als je gewoon nog een uurtje per werkdag krijgt om te kolven.

Iedere vrouw is anders, want niet iedereen hoeft na die negen maanden nog te kolven. De een trekt het prima om na die negen maanden in de ochtend te voeden en dan bij thuiskomst weer. Maar veel vrouwen trekken dat dus niet en dan heb ik het over haar melkproductie. Ik moest echt nog kolven na die negen maanden bij Naomi en dat verwacht ik bij Daniël eigenlijk ook.

Zeur?
Nu denk je misschien, Angela doe niet zo moeilijk, je mag toch blijven kolven. Wat maakt dat stukje in eigen tijd dan weer uit? Dat maakt uit omdat veel vrouwen toch stoppen met kolven na die negen maanden. Dit had ik zelf niet gedacht, maar dat las ik laatst in een Facebookgroep. Er ontstond een hele discussie en dat triggerde mij tot het schrijven van deze blog. Het mag toch niet zo zijn dat vrouwen stoppen met kolven, omdat ze geen mogelijkheden zien om dat in eigen tijd te doen? Omdat er vaak ook onbegrip bij collega’s ontstaat, want je kolft immers al 6 maanden op het werk, het is toch wel een keertje klaar? Of omdat een vrouw niet eerder kan beginnen met werken of later thuis kan komen? En juist met haar collega’s wil lunchen en zich niet drie maanden wil afzonderen met lunch in haar kolfhok?

Niets mag jou in de weg staan om succesvol borstvoeding te blijven geven! Toch staat er wel iets in de weg en dat is het verlopen van het betaalde kolfrecht.

Betaald kolfrecht of niet, als Daniël één jaar is gaat mijn kolf pas naar de zolder!

Wat vind jij van het kolfrecht tot 9 maanden?

 

Liefs Angela

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Simone
  8 januari 2018 at 08:40

  Ik kan me helemaal vinden in jouw mening. Ik vind een jaar ook veel logischer.
  Simone onlangs geplaatst…32 weken zwanger | Oud & Nieuw | Mirthe danst!My Profile

 • Reply
  Jo
  8 januari 2018 at 13:47

  Argh, precies mijn frustratie momenteel! Zl is bijna 9 maanden en het betaald kolfrecht vervalt. Zl drinkt nog wel 3x per dag dus heeft zijn voedingen hard nodig!

 • Reply
  Carmen
  8 januari 2018 at 17:05

  Helemaal EENS!

 • Reply
  Kim
  8 januari 2018 at 23:46

  Helemaal mee eens! Ik vind een jaar ook logischer dan 9 maanden. Je hebt trouwens wel recht op 2 uur kolven per dag, hè, tot 9 maanden. Ik heb bij mijn oudste dochter tot 1,5 jaar gekolfd, daar was ik ongeveer 1,5 uur per dag mee bezig, dat kostte best veel tijd vond ik. Wat nog wel een optie is, is om ouderschapsverlof op te nemen om te kolven.

 • Reply
  Sheila
  14 januari 2018 at 21:55

  Ik kom in veel landen waarin dit voorrecht niet eens bestaat! Mensen kijken me daar vreemd aan als ik vertel dat het wettelijk geregeld is in Nederland dat je betaald mag kolven. Of zelfs naar huis mag om je kind te voeden. Zelf heb ik nooit zo lang borstvoeding gegeven. Op een gegeven moment was de productie echt op. Ik had een half jaar vrij genomen van werk, dus wat dat betreft heb ik gewoon sowieso alles lekker thuis/buiten kunnen doen. Maar goed, ik snap zeker je punt, maar ik vind het al erg prettig dat die 9 maanden geregeld zijn. Wellicht heeft de regering het gemiddelde genomen van hoe lang moeders borstvoeding geven. Daarbij, persoonlijk, als ik iets mocht kiezen waar de regering in zou moeten investeren; kies ik voor langer verlof voor vaders/partners. Want wat we hebben in Nederland, is echt lachwekkend. En ook langer verlof voor vrouwen. Ik moet er niet aan denken dat ik weer moest werken met een baby die nog maar 10 weken oud is! Nu was ze bijna 7 maanden voordat ik weer aan de slag ging.
  Sheila onlangs geplaatst…Hoe gehecht ben jij aan je mobiel?My Profile

 • Reply
  Marthe
  23 januari 2018 at 00:05

  Borstvoeding is (helaas) niet de norm in Nederland. Dat zie je terug in het verlopen van het kolfrecht met 9 maanden. Vandaag is Mn dochtertje precies 6 maanden oud, die eerste bv mijlpaal maar mooi gehaald! Moest er vandaag gelijk aan denken: nog maar 3 maanden, dan houdt mn kolfrecht op… Geen leuk vooruitzicht. Weet nog niet hoe ik het ga doen. Eerder van huis of later stoppen zit er niet in… Nog meer ouderschapsverlof opnemen dan maar?

 • Reply
  Trotse Vader
  2 september 2018 at 14:50

  Wat mij betreft minstens tot 2 jaar na de geboorte, dat is immers het advies van de WHO. In tegenstelling tot het voedingscentrum (gesponsord door allerlei bedrijven waaronder kunstmelk fabrikanten) bestaat het WHO immers uit artsen, dus dat advies vertrouw ik stukken meer.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd