Als je mij al langer volgt, dan weet je dat onze kids geen fantastische slapers zijn. De eerste 10 maanden van hun leven sliepen ze nauwelijks door. Als ik het mij goed herinner deden ze dat beide welgeteld drie keer. Een aanwinst voor Daniël was het gebruiken van de Booboo balsems, waar ik eerder over schreef. In tijden van tandjes en dergelijke helpt dat helaas bij ons niet, maar wel voor de periodes waarin er niets aan de hand lijkt te zijn. Vandaag wil ik het met jullie hebben over de slaaptrainer die wij gebruiken voor Naomi. Want hoewel ze het doorslapen voor 95% gewoon onder de knie heeft, is dat met opstaan een ander verhaal.
Slaaptrainer, waarom zou je?
Dat was een vraag die ik had. Je gaat je kind toch geen slaaptrainer geven. Wat een onzin! Uhm… daar ben ik van teruggekomen. Als je constant tussen 5:30 en 6:00 uur (of soms eerder!) een peuter naast je bed hebt staan, dan ga je daar anders over denken blijkbaar. Slaap is nu eenmaal een groot goed dat je moet koesteren. En hoewel onze eigen wekker om 5:30 uur gaat, is het wel fijn dat de kinderen langer slapen. Jezelf klaarmaken als zij nog slapen is een stuk fijner niet waar? Dus op naar het gebruik van de slaaptrainer!
Soorten slaaptrainers
Je hebt heel veel verschillende soorten slaaptrainers. Namelijk voor jongere en voor oudere kindjes. Wij hebben Sam het Schaap van Zazu, omdat mijn moeder deze tweedehands had gekocht. Daarnaast heeft in mijn ogen een slaaptrainer pas zin als je het kunt uitleggen aan je kindje. Ik kan onze dreumes een slaaptrainer geven, maar die snapt daar nog niks van.
Hoe pak je dat nu aan?
Ieder kind is anders natuurlijk. Ik deel met jullie hoe wij dat met Naomi hebben aangepakt. Zij is namelijk dol op dieren. Sam het schaap werd dus met heel veel liefde ontvangen. “Wij gaan samen slapen en wakker worden, zegt mama”. De boodschap was dus aangekomen dat Sam met haar ging slapen. Maar ook dat ze samen wakker zouden worden. We stelden hem de eerste keer samen in en dat doen we nog. Lees, zij mag op de ‘oke’ knopjes drukken. Het is even een gepuzzel, maar na een paar keer heb je het snel genoeg door. Onze dochter slaapt niet meer overdag, maar je kun hem dus ook voor dutjes gebruiken.
Eerste keren mislukt
Ik dacht dat dit kat in het bakkie was. Ze snapte het immers toch? Iets snappen en daar naar handelen zijn twee verschillende dingen.
Dag 1: Naomi wordt wakker om 5:30 uur. Gaat uit bed en komt naar onze slaapkamer toe. Pogingen om haar in bed te krijgen lukt niet.
Dag 2: “Mamaaaaaaaaaaaa, Sam is nog niet wakker, maar ik wel! Goed he?!” Ze bleef maar roepen, dus met mijn slaperige hoofd ging ik uit bed. Ik wilde niet dat Daniël wakker zou worden. Poging om haar stil te krijgen lukte even, maar toen: “Maaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaaaaam, Sam heeft een kleurtje!” “Dat klopt lieverd, maar als zijn ogen nog niet open zijn, dan mag je nog niet uit bed. Het kleurtje geeft aan dat het bijna zo ver is.” “Okee mama, maar wat is bijna? Is dat nu?” Zucht… Daniël wakker.
Heel eerlijk? We stopten ermee. We hadden het wel gehad eigenlijk. Met name ik dan!
Doorzetten, is dat de sleutel?!
Dat was een vraag die ik had. Want maanden nadat we gestopt waren, ben ik toch weer begonnen. Ik kreeg tips via instagram van veel lieve volgers. Dat waren de volgende:
- Niet meteen op 6:30 uur zetten, als ze normaal om 5:30 uur wakker worden. Schuif het per twee dagen een kwartiertje op.
- Als je kindje tóch eerder wakker wordt, zeggen dat het zachtjes mag spelen in de eigen slaapkamer. Zo kun jij nog even blijven liggen of jezelf klaarmaken.
- Als je kindje naast je bed staat, dan toch meelopen en weer terugleggen in bed. Ook als dat zes keer achter elkaar is.
- Een ‘ik ben uit bed gegaan nadat (invullen wat de naam van de slaaptrainer is) wakker is geworden’ kaart. Bij sommige kinderen werkt zo’n beloningskaart heel goed.
- Doorzetten. Niet na een week al opgeven.
Punt twee en vier hebben wij niet toegepast. Dit omdat Naomi echt niet zachtjes kan spelen en we de beloningskaart als soort van laatste redmiddel in wilden zetten. De andere punten hebben we dus wel toegepast en dat gaat er goed! Niet altijd, want verkoudheid en een zere keel helpen dan ook niet.
Natuurlijk is ieder kindje anders. En misschien werkt het na deze tips alsnog niet! Wij zijn blij met de slaaptrainer en blijven hem voorlopig nog gebruiken!
Heb jij een slaaptrainer? Waarom wel of waarom niet?
Liefs Angela
No Comments