(Slaap)tips om warm weer te doorstaan met kids

We hebben allemaal ‘last’ van de warmte als het weer ineens boven de 20 graden komt. Het is natuurlijk heel fijn overdag, maar soms is het gewoon té. Zeker als je gaat slapen. We kunnen het niet veranderen, maar wel zo aangenaam mogelijk maken voor onszelf en de kinderen. Daarom tips om dit weer te doorstaan met kids. De meeste tips zul je vast al toepassen, maar wie weet haal je er toch nog iets uit. 

 1. Blijf kalm
  Als je je opwindt (dat doen wij Nederlanders graag schijnt) dan krijg je het alleen maar warmer. Blijf relaxed, zo blijft je lichaamstemperatuur stabiel en dat willen we graag.
 2. Houdt de lichaamstemperatuur van je kindje in de gaten
  Dit kun je vooral voelen in de nek en aan de voeten. En als je warmtebultjes ziet, dan heeft je kindje het ook te warm. Koel hem dan af met een lauw washandje.
 3. Voldoende vocht
  Levensbehoefte nummer 1 met dit warme weer. Het is zo belangrijk om goed te drinken. Met dit warme weer zweet je veel meer. Dus drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Want boven de 30 graden is dat nog belangrijker.

  • Water drinken, dat hydrateert het beste. Lust je kind dat niet? Dan volstaat zeer verdunde (dik)sap natuurlijk ook wel. Als ze maar vocht binnen krijgen
  • IJsjes en dan zijn waterijsjes natuurlijk het beste. Deze kun je ook samen met je kind(eren) maken.
  • Gebruik een rietje in een beker voor wat oudere kinderen. Naomi drinkt veel meer met een rietje namelijk.
  • Geef je borstvoeding? Drink dan zelf ook veel meer!
 4. Vul de vriezer met ijsblokjes en flesjes water
  • Geen airco, maar wel een ventilator? Zet de bevroren flesjes ijs ervoor. De lucht voelt daadwerkelijk koeler aan!
  • Beide niet in huis zoals wij? Leg vochtige doeken op koelelementen (kan dus ook op flesjes water) in de kamer, zo koelt het ook iets af. Alle kleine beetje helpen toch?
  • Wikkel flesjes water in een handdoek en leg deze in het bedje van je kindje. Zo koelt het matras af.
 5. Spelen met water
  Dit is wel de meest simpele tip en toch noem ik hem. Het is heerlijk om met dit weer verkoeling te zoeken in de vorm van water. Badjes in de schaduw en spelen maar. Geen badje in huis? Dan heb je misschien wel een langwerpige wasmand waar geen gaatjes in zitten? Of het deksel van de plastic zandbak. Overigens werkt een emmer met wat bekertjes ook heel goed.
 6. Schaduw
  Sowieso is het belangrijk om (jongen) kinderen zoveel mogelijk in de schaduw te laten spelen. Ook dan is het al warm, maar de kans dat ze verbranden is een stuk kleiner. Vergeet natuurlijk ook in de schaduw geen zonnebrand te smeren 😉
 7. Kleding
  Het liefst trek je ze helemaal niets aan, maar dat is in het kader van verbranden niet zo handig. Kies voor luchtige stoffen. Bij baby’s is een romper meer dan voldoende of een uv-shirtje.
 8. Eet afkoelvoedsel
  Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb een hekel aan warm eten met dit weer. Ik probeer daarom zoveel mogelijk licht te eten, zoals een salade, koude pastasalade en natuurlijk veel fruit. Je verliest met zweten ook zouten. Die moet je weer aanvullen. Goed afkoelvoedsel is natuurlijk watermeloen. Maar ook de meloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn geschikt.
 9. Verkoeling zoeken buiten de deur
  Alleen thuis zitten is met dit weer ook niet fijn, dus ga (in de ochtend) op pad. In winkels is vaak airco, dus dat is heerlijk. Lang leve de supermarkt! Natuurlijk is naar het zwembad gaan ook een hele goede optie. Of….. ga naar het krijspaleis daar draaien de airco’s volop 😉
 10. Autostoelen afdekken met hydrofieldoeken
  Autostoeltjes worden warm, met name de gespen. Zelfs al heb je een zomerhoes, bij extreme hitte is het stoeltje volledig afdekken het beste. Gebruik daar xxl hydrofieldoeken voor.
 11. Houdt ramen, deuren en raamdecoratie dicht
  Ik wil het liefst altijd alles open zetten, maar vaak is het buiten warmer dan binnen. Alles open zetten heeft dan totaal geen zin. Doe dit liever laat op de avond als het wat afgekoeld is.
 12. Houdt het vaste ritme aan
  Met dit warme weer zijn we geneigd onze kinderen later naar bed te doen. Maar door de warmte slapen ze al minder goed, dus kan het zijn dat ze alsnog vermoeider wakker worden. Volg natuurlijk vooral je eigen kind hierin.
 13. Douche met lauw water
  Geen koud water dus. Met lauw water kan het lichaam afkoelen. Heerlijk om dit te doen voor je ze naar bed brengt.
 14. Koel je polsen als je niet kunt slapen
  Je kunt overigens je polsen wel koelen met koud water. Als je die afkoelt, dan koelt je lichaam ook af. Handig als je kindje in de nacht wakker wordt en niet meer kan slapen.
 15. Slaapkleding
  Voor een baby/dreumes is een luier en een luchtig slaapzakje meer dan voldoende. Voor oudere kindjes is ondergoed prima. De meeste kindjes slapen het liefst onder iets (ik ook!) dus gebruik een zomerdeken Ook daar heb je verschillende soorten in, dus zeker goed om te onderzoeken welk dekbed het beste bij je kindje past.
 16. Antilekbeker mee naar bed
  Mijn kids hebben heel veel dorst. In het begin ging ik nog uit bed, maar ik geef ze tegenwoordig een antilekbeker mee. Zelf zijn wij fan van de 360 graden munchkin beker. Is je kindje wat jonger, dan zijn er ook andere varianten. Ik check voor ik zelf naar bed ga altijd of de bekers al leeg zijn, want dan vul ik ze opnieuw.

Heb jij nog een tip die niet genoemd is? Ik hoor het graag!

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Sabine
  27 juli 2018 at 17:11

  Ik heb mijn dochtertje van 1,5 ijskoud washandje mee naar bed gegeven tijdens de middag dutje.
  Ze heb van 13 tot 17 geslapen en kwam totaal niet bezweet de bed uit

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd