Ik ben rhesus D negatief

Het klinkt als een enge ziekte, maar dat is het zeker niet. Als je zwanger bent, wordt bij het eerste bloedonderzoek door de verloskundige bepaald of je rhesus negatief bent. Als je rhesus negatief bent, dan gaat de rhesusfactor een rol spelen in de zwangerschap. Als er een verschil zit in de rhesusfactor van onze zoon en mij, dan kan dat gezondheidsproblemen opleveren.

Wat is dat dan en hoe zit dat met mijn zwangerschap?
De rhesusfactor is een manier om bloedgroepen in de te delen op basis van kenmerken. Het bekendste systeem is het ABO-bloedgroepensysteem. Deze wordt gebruikt in combinatie met de rhesusfactor. Achter je bloedgroep komt dan positief of negatief te staan. De rhesusfactor wordt aangegeven met de letter D of C. Ik heb het in dit artikel over mijn rhesusfactor, wat dit betekent voor mij. Mijn bloedgroep is O en mijn rhesusfactor D is negatief. Dat betekent eigenlijk dat de rhesusfactor D afwezig is. In de volksmond wordt er gesproken over O-negatief en wordt de letter D dus weggelaten. Het komt bij 15% van de Nederlandse vrouwen voor, dat is heel weinig en toch ken ik veel mensen in mijn omgeving.

Mijn lichaam ziet rhesus positief bloed (waar de rhesus D dus aanwezig is) als vijandig. Als onze zoon rhesus positief is en mijn bloedsomloop komt in contact met de zijne, dan kan mijn lichaam antistoffen aanmaken tegen het bloed van onze zoon. Mijn lichaam probeert dan het bloed van hem hiermee af te stoten. Dit wordt ook wel de rhesusziekte genoemd. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

En hoe verder?
Toen ik 12 weken zwanger was is er bloed bij mij afgenomen om die rhesusfactor vast te stellen. De uitkomst was niet verrassend, want we wisten dit natuurlijk nog van de zwangerschap van Naomi. Aangezien ik dus O-negatief ben krijg ik in week 27 van mijn zwangerschap weer een bloedtest. Bij deze test wordt ook uit mijn bloed de rhesusfactor van onze zoon bepaald. Als deze positief is, kan dat dus tot problemen leiden als mijn bloed met zijn bloed in contact zou komen. In principe kan dit niet, omdat mijn zoon en ik gescheiden bloedbanen hebben, zoals iedere zwangere vrouw. De uitwisseling van alle belangrijke (voedings)stoffen vinden natuurlijk plaats via de placenta. Als dit gebeurd, dan gebeurd dat eigenlijk pas bij de geboorte, maar het is ook mogelijk bij:

 • abortus of een miskraam na week 10
 • vruchtwaterpunctie
 • vlokkentest
 • curettage
 • kering in de baarmoeder in het geval van stuitligging
 • ongevallen of bijvoorbeeld een trap tegen de buik

De eerste vier gevallen zijn bij ons niet aan de hand geweest. Onze zoon ligt soms in stuit, dat herken ik van Naomi, want het voelt precies hetzelfde. Alleen is van een kering (draaipoging) uiteraard nog geen sprake met deze termijn. Het is wel goed om in de gaten te houden als je dus een ongeluk krijgt of een trap tegen de buik voor de 27 weken. Ook dat is nog niet gebeurd, maar die kans is van dit rijtje dan het grootst, aangezien ik nu 25 weken zwanger ben.

Als dat dus wel zou gebeuren
Nadat er bloed van hem in in mijn bloedbaan is gekomen kan mijn lichaam antistoffen aanmaken die dan via de placenta bij hem terecht zouden komen. Dat is dan dus de rhesusziekte. Die antistoffen vorm je meestal pas na de geboorte. Daardoor is de kans klein dat bij een eerste kind problemen voordoen, maar de antistoffen blijven wel in je lichaam en kan leiden tot problemen bij een volgende zwangerschap. Bij Naomi is dit niet aan de hand geweest, dus ik heb op dit moment geen antistoffen in mijn lichaam. Als dat wel zo was geweest, dan krijg je, afhankelijk van het risico dat is vastgesteld, medische begeleiding. Om zo de kans dat je kind ernstig ziek wordt enorm te verkleinen.

Voorkomen van de rhesusziekte!
Dit kan natuurlijk voorkomen worden, zo fijn dat de wetenschap al járen zo ver is. Je krijgt dan een rhesusprik die de bloedcellen van je baby vernietigen die in jouw bloedbaan terecht zijn gekomen. Hierdoor gaat je lichaam geen antistoffen hiertegen maken. Je krijgt de rhesusprik meestal in bovenarm, bovenbeen of in je bil.

Uit mijn eerste bloedtest bleek dus dat ik rhesus negatief ben en daardoor wordt er op 6 maart bij mij weer een bloedtest afgenomen. Als blijkt dat onze zoon rhesus positief is, dan krijg ik die twee prikken. De eerste in week 30 en de tweede binnen 48 uur na de geboorte. Bij Naomi was het niet nodig, dus wellicht nu ook niet 😉

Je hebt ook rhesus C negatief, dat werkt hetzelfde als bij D, het enige verschil is dat er geen prik bestaat tegen de aanmaak van antistoffen. Als je dat hebt, dan kunnen er extra controles ingelast worden.

Nu ben ik natuurlijk enorm nieuwsgierig! Wie van jullie is ook rhesus negatief?

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Nicole
  16 februari 2017 at 07:23

  Ikke! En ik heb drie prikken gehad! In week 24 omdat ik een ongeluk had gehad en t was dus uit voorzorg. En daarna omdat m’n dame rhesus positief is en ik dus weer die prikken moest. Hoop dat ik dit keer mee geluk heb want die prikken zijn echt niet leuk en heeeel pijnlijk!
  Nicole onlangs geplaatst…Oh ja, ik ben (ook nog) zwanger!My Profile

 • Reply
  Femke
  16 februari 2017 at 07:42

  Ik heb rhesus c negatief. Gisteren bloed wezen prikken dus binnenkort de uitslag. Gelukkig komt het zelden voor dat c negatief problemen oplevert.

 • Reply
  Andrea
  16 februari 2017 at 08:08

  Ik! A negatief en Aron A positief! In mn zwangerschap en ook na de geboorte AntiD gehad!

 • Reply
  Essma
  16 februari 2017 at 09:44

  Ik ook! AB negatief. Bij beide zwangerschappen prikken gehad.
  Essma onlangs geplaatst…Ophelia’s eerste balletuitvoeringMy Profile

 • Reply
  Chloé
  16 februari 2017 at 10:18

  Ik ben ook O negatief met rhesus c. Ook een extra keer bloed prikken, en verder zoals al is genoemd zijn er weinig problemen bekend met rhesus c.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd