Q&A: Jullie vragen en mijn antwoorden!

Ruim een week geleden plaatste ik een oproepje. Als je altijd al een (brandende) vraag aan mij hebt willen stellen, was dat je kans! Ik kreeg reacties via instagram, onder de blog, maar vooral via de e-mail. Hartelijk dank daarvoor. Sommige vragen leken op elkaar, dus die heb ik soms een beetje samengevoegd. Mocht je nu nog een vraag hebben? Stel hem gerust, ik beantwoord hem altijd.

 1. Denk je dat je evenveel van jullie zoon kunt houden als van jullie dochter? Ik zou daar zelf enorm bang voor zijn bij een tweede kindje.
  Eerlijk gezegd is dat weleens door mijn hoofd geschoten. Dat komt meer omdat ik mij ergens niet kan voorstellen dat Stephan en ik nog zo’n enorm leuk kind krijgen. Nog een keer ons eigen vlees en bloed, maar dan een jongen. Mijn moeder, en allemaal andere moeders/bloggers, hebben mij op het hart gedrukt dat dat echt zo is. Je hart is groot genoeg voor twee kinderen of nog (veel) meer. Je houdt niet meer van je ene kind, dan van je andere kind. De band met je kind kan anders zijn. Mijn band met mijn moeder is anders dan de band die mijn broertje met mijn moeder heeft bijvoorbeeld. Niet minder of meer, maar anders. Ik ben daar overigens nu niet meer bang voor. Ik ben enorm nieuwsgierig naar hem, want mijn hart stroomt nu al over van liefde voor deze kleine man in mijn buik.
 2. Je volgt zwangerschapsyoga en je bent christen. Vind jij dat kunnen en waarom?
  Een vraag die ik al een paar keer eerder via Instagram heb gekregen en ook via de mail.  Ik ben inderdaad christen en ik vind zwangerschapsyoga ook kunnen. Ik heb niets met gewone yoga, dat is voor mij ook te zweverig en daar voel ik mij niet goed bij. Zwangerschapsyoga daarentegen is totaal anders. De focus ligt daar op ademhalingstechnieken voor het opvangen van je weeën, een yogaperstechniek als je volledige ontsluiting hebt. Ik heb daar ook veel oefeningen geleerd hoe je je ontsluiting kunt bevorderen, wat prettige houdingen kunnen zijn op die momenten. Dat zijn er zoveel meer dan: rondlopen, in bad, onder de douche of op bed liggen. Je verbaast je er nog over, echt. Ik word er ook ontspannen van. Voor mij is het een uur in de week gericht aandacht voor onze zoon en ook een extra moment met God. Deze zwangerschap doe ik namelijk niet alleen, maar juist ook met Hem. Ik zie daarom niet in, waarom ik geen zwangerschapsyoga zou kunnen volgen.
 3. Hebben jullie een wens voor een derde kindje?
  Op dit moment ben ik er nog niet mee bezig. Ik heb mijzelf altijd als moeder van twee gezien, maar een derde sluit ik zeker niet uit. Dat had ik nooit gedacht, omdat het nooit een diepe wens is geweest. Het hangt van zoveel factoren af, maar… zeg nooit, nooit 😉
 4. Ben jij tegen flesvoeding, omdat je borstvoeding zo promoot?
  Ik ben absoluut niet tegen flesvoeding. In alle blogs die ik over borstvoeding schrijf, deel ik mijn eigen mening en visie. Wat ik zeg is geen waarheid. Ik ben absoluut pro borstvoeding en vind persoonlijk ook dat iedereen het in ieder geval een kans moet geven. Je weet namelijk van tevoren (met name bij een eerste kindje) gewoon echt niet hoe het gaat zijn. Ik wilde het ook nooit (klik!), maar heb het toch 14 maanden gedaan en ik heb het ook vrij makkelijk gehad. Maar goed, wie ben ik? Iedereen moet het voor zichzelf bepalen, maar dat betekent niet dat ik zoveel mogelijk mama’s wil bereiken. Zo kreeg ik laatst twee mails van vrouwen die het niet wilde doen, maar na het lezen van mijn artikel, het toch een kans gaven. En dat een vrouw eigenlijk niet wilde kolven, maar dat toch ook 9 maanden heeft volgehouden. Dat vind ik gaaf om te horen! En even terug op de flesvoeding, het is juist fijn dat wij dat tot onze beschikking hebben. Nogmaals geen oordeel daarover!
 5. Welke zwangerschapscursus raad je aan?
  Die is heel makkelijk. Zwangerschapsyoga! Hoewel ik daar bij mijn eerste zwangerschap anders over dacht. Toen heb ik er voor mijn gevoel niets aan gehad, maar dat voelt nu al totaal anders. Dit word (hopelijk) geen inleiding, maar een bevalling die natuurlijk start. Toen kwam ik terecht in een rollercoaster en liet alles over mij heenkomen, dat doe ik nu niet. Ik ben heel benieuwd of ik daar na mijn bevalling ook nog zo over denk, maar daar kom ik in een blog zeker op terug.
 6. Welke bloggers volg jij zelf?
  Ik lees heel veel (mama)blogs, maar degene die ik echt trouw volg (dus echt wel ieder artikel en geen artikelen van gastbloggers) zijn: Liefthuis, Everyday-life, Aukjeswereld, Papa is de liefste, Geluk in een rompertje, Meisje Eigenwijsje, Elise Joanne, Kelly Caresse, Laviesanne en Mama to the Max.
 7. Hoe combineer je werk met een kind(eren)?
  Ik heb niet het idee dat ik dat echt moet combineren eigenlijk. Ik werk op maandag, dinsdag en vrijdag. Op die dagen gaat Naomi naar het kinderdagverblijf en de twee oma’s. Dat is goed geregeld en dus ga ik met een gerust hart werken. Zodra ik in de auto stap is het ook klaar met het werk. Het komt zelden voor dat ik thuis nog iets doe voor het werk. Mijn vrije dagen zijn echt voor Naomi en straks ook voor onze zoon. Ik vind het soms ook wel pittig om te werken hoor, maar ik zou niet zonder kunnen. Ik ben gewoon niet gemaakt om thuis te blijven voor de kids.
 8. Hoe ziet een gezellig avondje samen met je man eruit? Uit eten? Samen Netflix? Of juist een combinatie?
  Wij vinden het al heerlijk als we samen op de bank kunnen ploffen met Boer Zoekt Vrouw bijvoorbeeld. Nu volgen we Prison Break, dus woensdagavond is echt onze avond. Als we een echte datenight hebben waarbij Naomi dus logeren is of dat er oppas is, dan vind ik het heel leuk om samen uit eten te gaan en een bios te pakken. Al doen we dat echt véél te weinig.
 9. Wat doe je op een regenachtige dag als je met je dreumes (verplicht) een hele dag binnen zit?
  Inmiddels is Naomi al bijna een peuter, dus gaat het iets makkelijker met dingen samen doen. Dat was een jaar geleden wel anders. We vinden het leuk om te kleuren, te kleien, stickers te plakken, te puzzelen of kralen te rijgen. Daarnaast is Naomi dol op boekjes, dus die verslinden we er ook wel een paar op een dag. We zingen liedjes en tegenwoordig zingt ze mee, dus dat is heel leuk. Vanuit ons huis kunnen we de schaapjes zien, dus daar kijken we regelmatig naar en we tellen de auto’s die een paar honderd meter verderop langs komen rijden. Gisteren bakte ik toevallig na een zeer lange tijd weer een cake met haar. Dat ging nu een stuk beter. Binnenkort maar eens koekjes bakken, dan kan ze die zelf uitsteken!
 10. Welk artikel vind je het mooist?
  Poeh dat vind ik een hele lastige. Heb er even over na moeten denken, maar dan ga ik toch voor het artikel dat Naomi stopte met drinken bij mij. Voor iemand die nooit borstvoeding wilde geven, dat toch gedaan heeft en zelfs mét een jaar lang kolven, had ik nooit gedacht dat het mij zoveel zou doen. Ik zei altijd: ik stop als ze twee jaar word of als ze zelf niet meer wil. Zij maakte die keuze voor mij en ik vond dat toch best moeilijk. Ik kijk uit naar mijn tweede borstvoedingsavontuur!
 11. Zijn er dingen in de opvoeding die je liever anders had gedaan?
  Het opvoeden is nog maar net begonnen, dus er zijn nauwelijks dingen die ik liever anders had gedaan. Het gaat om de opvoeding en daarin zijn we sowieso altijd aan het zoeken. Wat vinden we beide over bepaalde dingen en dat brengen we over op Naomi. Of ik dingen als moeder anders had willen doen: ja! Ik had meteen met haar naar de osteopaat moeten gaan, gewoon meteen naar mijn moeder instinct moeten luisteren. Echt, dat instinct is er niet voor niets, het klopt tot nu toe altijd!
 12. Hoelang blijf je bloggen?
  Dat weet ik oprecht niet. Dat kan over een jaar zijn, maar ook over vijf jaar. Ik blog omdat ik dat leuk vind, het is mijn uitlaatklep. En ik heb al zoveel berichtjes van andere mama’s mogen ontvangen dat ze veel aan mijn verhalen hebben, dat geeft ook een hoop energie. Zolang ik er nog plezier in heb, blijf ik het doen en anders stop ik.
 13. Heeft Naomi een 2e naam? Zo ja, ben ik wel nieuwsgierig wat die dan is en hoe jullie daar op zijn gekomen.
  Naomi heeft geen tweede naam. Stephan en ik hebben beide ook geen tweede naam. Ik zie daar voor onze kinderen het nut niet van in eerlijk gezegd. Ik kan mij wel voorstellen dat je je kinderen vernoemd als een van je dierbaren, zoals je ouders, is overleden. Maar verder heb ik niets met vernoemen, tweede, derde of zelfs vierde namen.
 14. Als niet ouder komt het vaak bij ouders over dat het ouderschap één groot feest is (wat natuurlijk niet altijd het geval is maar dat zie je wel vaak op social media). Ben wel benieuwd of er dingen zijn die je mist van je jaren zonder kind(eren) en die nu dus niet meer kunnen.
  Het ouderschap is zeker niet één groot feest en als je mij op Instagram volgt, dan laat ik ook zeker de andere kant van het moederschap zien. Ik mis denk ik niet echt iets uit de jaren dat ik nog geen kinderen had. Dat leventje hiervoor is gewoon een afgesloten hoofdstuk. Ik zit er echt niet meer op te wachten om tot diep in de nacht te gaan stappen. Daar word ik eerder ongelukkig van, dan gelukkig. Ik verlang ook absoluut niet meer terug naar die tijd. Gezellig een avondje met vrienden, dat vind ik dan wel gezellig, maar die zijn er hier ook heel weinig. We hebben drukke weken en zijn blij als we in het weekend tijd voor elkaar hebben. Dat vind ik soms dan wel weer lastig, maar het is nu zoals het is. Dat komt vast wel weer een keer!

Dat waren de vragen en mijn antwoorden! Bedankt en als je nog vragen hebt, stel ze gerust! 🙂

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Nicole
  12 mei 2017 at 06:02

  Wat heb je fijne vragen gekregen zeg! En mooie antwoorden ook.. Zo leer ik je stiekem toch weer beter kennen
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschap | week 36 – groeiechoMy Profile

 • Reply
  Nicole
  12 mei 2017 at 07:19

  Wat een mooie uitgebreide vragen heb je gekregen,! Interessant !
  Nicole onlangs geplaatst…Waar was ik nou in hemelsnaam zo druk mee? – 9 Redenen waarom een tweede kindje een verademing isMy Profile

 • Reply
  Simone
  12 mei 2017 at 08:08

  Goede vragen inderdaad. Leuk om te lezen!
  Simone onlangs geplaatst…Waarom luiers best oké zijn en zindelijk worden niet.My Profile

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  12 mei 2017 at 08:24

  Leuke vragen! Goede vragen ook. En wat minder standaard vragen, leuk!
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…I would never… als moederMy Profile

 • Reply
  Charlotte
  12 mei 2017 at 08:45

  Wat een leuke en afwisselende vragen! En een derde kindje? Haha logisch dat je daar nu nog niet over na hebt gedacht
  Charlotte onlangs geplaatst…Hoe mijn geduld op de proef wordt gesteld…My Profile

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  12 mei 2017 at 11:50

  Wat een aparte vraag over yoga en het christendom! Ik wist niet dat christenen daar nog issues mee zouden kunnen hebben zeg. Zelf ben ik Nederlands Hervormd opgevoed, en gewoon yoga gedaan : )
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…De kunst van het weggooienMy Profile

 • Reply
  Anja
  12 mei 2017 at 21:35

  Leuk om je op deze wijze wat beter te leren kennen.
  Anja onlangs geplaatst…Tips voor jongeren die alleen op vakantie gaan zonder oudersMy Profile

 • Reply
  Frank
  13 mei 2017 at 08:37

  Heel leuk om je zo door andere mensen beter te leren kennen! Fijne vragen, mooie antwoorden
  Frank onlangs geplaatst…Wanneer uiterlijk er niet toe doet.My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd