Privacy van de kids: Er gaat wat veranderen!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er komen geen herkenbare foto’s meer van onze kinderen online. Niet op Facebook, niet op Instagram en niet op mijn blog. Ik hoef geen verantwoording af te leggen, maar wil vertellen waarom dit nu ineens verandert.

Bijna twee jaar geleden begon ik met bloggen als hobby. In het begin lazen nog maar weinig mensen (1000) mijn website. Inmiddels ben ik enorm gegroeid. Maandelijks lezen 10 keer zoveel mensen mijn website. Ruim 10.000 unieke bezoekers dus. Daarnaast ben ik op Instagram ook enorm gegroeid, inmiddels heb ik daar bijna 2.200 volgers. Allemaal mensen die onze kinderen zien, ons leven zien. Ik had daar geen problemen mee, het is iets van deze tijd en ik vind het leuk om de foto’s te delen. Het echte leven laten zien, het leuke contact via de blog en Instagram. Iedere moeder laat haar kinderen graag zien, je bent immers trots op ze. Echter waar ligt de grens? Naomi en Daniël kunnen er niet voor kiezen.

Waarom eerst wel en nu niet?
Eerder voelde het nog goed om het op deze manier te doen. Naomi was nog klein, veranderde iedere maand in haar gezichtje. Maar dat wordt steeds minder. Ze wordt wel ouder, maar haar gezicht verandert niet meer zo enorm als voorheen. Sinds de komst van Daniël is mijn man er meer over na aan het denken. Ik niet, ik ging vrolijk door. Ik vind het nog steeds leuk om foto’s van hen te delen. Echter door een gesprek met mijn man, het zijn immers ook zijn kinderen, hebben we het er uitgebreid over gehad. Daarom hebben we besloten dat ik geen herkenbare foto’s meer plaats op mijn blog, op mijn instagram of facebook. De kinderen kunnen er niet voor kiezen of ze wel of niet op de foto gaan. Je weet niet wat er met je foto’s gebeurt. Kortom we willen hun privacy vanaf nu waarborgen.

Wat betekent dat dan?
Dat betekent dat er geen foto’s meer van de gezichten van onze kinderen op mijn website en social media kanalen belanden. Je zult onze kinderen van de achterkant zien, of foto’s van handen als Naomi iets aan het bouwen is bijvoorbeeld. Ik blijf schrijven, ik blijf mijn verhalen delen op de blog en via instagram, daar verandert niets aan. Alleen zie je een beperkt beeld van onze kids. Je schrijft ook over ze en daar kiezen ze ook niet voor toch? Klopt, bij alles wat ik schrijf denk ik immers ook bewust na dat het hen niet kan schaden in de toekomst. Ik deel veel, omdat ik weet dat veel mama’s daar iets aan hebben. Dat krijg ik immers ook dagelijks te horen via privé berichten en mailtjes. Dat vind ik heel gaaf! Echter zijn er heel veel dingen in ons leven waar ik niet over schrijf. Dat lijkt misschien niet zo, maar uiteraard zijn bepaalde dingen gewoon privé.

Zo kostbaar
Het zijn onze kinderen, ons meest kostbare bezit dat we ooit in ons leven zullen hebben. Zoals mijn man zegt: daar moet je zuinig op zijn, je wil ze altijd beschermen. Dat is immers ook onze verantwoordelijkheid als ouders. En voor ons voelt het nu niet goed meer om ze online te delen voor de hele wereld. Het is altijd lastig voor bloggers, want je kan het immers niet afschermen, je instagramaccount staat op openbaar, zodat iedereen je ook kan vinden en volgen. Ook al is het een hobby, groei is leuk. Het is constant de afweging maken, wat doe je wel, wat doe je niet? Die keuze is voor iedereen heel persoonlijk. Ik keur ook andermans keuze niet af. Dit is onze keuze en daar ga ik naar handelen vanaf nu. Daniëls derde maand komt de 23e online, dan zie je dus geen foto meer van zijn gezicht. Er zit wel een foto bij, maar dan anders!

Liefs Angela

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply
  Christa
  17 augustus 2017 at 07:44

  Ik moet eeelijk bekennen dat ik er ook steeds meer over na aan het denken ben..
  Misschien ook maar eens met mijn man babbelen
  Christa onlangs geplaatst…Wie is Stoer & Eigenwijs?My Profile

  • Reply
   Angela
   17 augustus 2017 at 12:28

   Toch wel he Christa. Ik had er zelf dus ook niet zo bij stilgestaan, tot Stephan er over begon. Eerst vond ik het wel even lastig, maar ben blij dat hij het gedaan heeft. Dit is de beste keuze voor ons.

 • Reply
  Simone
  17 augustus 2017 at 07:56

  Ook ik vraag me dit steeds meer af, wat ik hiermee moet. Maar ik ik ben dus inderdaad die trotse moeder die het liefst alles deelt. En aan de ene kant zie ik er het probleem niet van. Maar ja je weet nooit wie er mee kijkt. Ook bij mij speelt dit dilemma dus soms door mijn hoofd. Ik begrijp je keuze dus goed.
  Simone onlangs geplaatst…5 weken zwanger | Met familie op vakantie (en zij weten van niks!)My Profile

  • Reply
   Angela
   17 augustus 2017 at 12:29

   Precies zoals je zegt, zo had ik dat ook. Het is dat Stephan er over begon en we het er echt goed over hebben gehad. Daardoor deze keuze dus gemaakt.

 • Reply
  Marieke
  17 augustus 2017 at 08:15

  Wat goed van je. Zal wel even wennen zijn denk ik om de foto’s ineens anders te maken.
  Ik heb er bewust voor gekozen om mijn Instagramaccount op privé te zetten. Zo heb ik het overzicht over wie de foto’s ziet.

  Ik ben erg benieuwd naar de volgende update van Daniël 🙂
  Marieke onlangs geplaatst…Me-Time – Mamachallenge 2017My Profile

  • Reply
   Angela
   17 augustus 2017 at 12:30

   Ja dat is zeker wennen en vooral niet vergeten om ook normale foto’s nog te maken zeg maar 😉 Slim om het inderdaad op privé te zetten. Ik controleer wel iedereen die mij volgt hoor en dagelijks blokkeer ik er een hoop.

 • Reply
  Charlotte
  17 augustus 2017 at 08:25

  Ik twijfel ook hierover. Zeker nu Aukje bijna naar school gaat…
  Charlotte onlangs geplaatst…We hebben een ritme!My Profile

  • Reply
   Angela
   17 augustus 2017 at 12:30

   Snap ik helemaal! Stephan gaf dat ook aan, wat doe je als ze straks naar school gaat. Hier duurt het nog even, maar toch.

 • Reply
  Christine
  17 augustus 2017 at 08:28

  Herkenbaar verhaal, hier is het ook met name mijn partner die als een leeuw daarover waakt : $
  Onze dochter is de enige op het kinderdagverblijf die niet gefotografeerd mag worden door stagiaires voor hun stageverslagen.. ik vond dat best ver gaan (op de openbare site kon ik me iets bij voorstellen, dat willen wel meer ouders niet), maar ja, je moet er toch samen over beslissen.. dus ik kan er helemaal inkomen!

  • Reply
   Angela
   17 augustus 2017 at 12:31

   Op het kinderdagverblijf is Naomi ook de enige en straks Daniël dus ook die niet op de foto gaan. Ik zie dus ook niets van de kinderen straks daar. Met haar verjaardag maken ze die wel, dan printen ze ze uit en verwijderen ze de foto’s weer. Dat vind ik heel lief.

 • Reply
  Karlijn
  17 augustus 2017 at 09:37

  Hele verstandige keuze. Ik kijk er ook zo tegen aan. Maar ook op deze manier…
  Alles wordt bewaard en is terug te vinden.
  Wat als ik een foto van mijn kind op internet zet die ik heel grappig vind maar die mijn dochter later beschamend vind.
  Even terug komen dus op dat alles terug te vinden is….
  Ook pesterige klasgenootjes zullen die foto’s dus terug vinden en die ene grappige foto die ik nu plaats is dan ook nog terug te vinden, die vinden zij.
  Dat kan een reden zijn om mijn dochter te pesten.
  Dit is al genoeg reden voor mij om geen foto online te plaatsen.
  Zelfs geen foto op whatsapp want ik heb bijvoorbeeld ook nummers uitgewisseld met mensen op marktplaats oid.
  Die mensen ken ik helemaal niet en ik vind het dus ook niet nodig dat zij een foto van mijn kind kunnen zien.
  Sommigen zullen zeggen dat dit ver gaat, Maar ik vind dat mijn dochter zelf de keuze moet hebben hoe haar digitale footprint eruit komt te zien. Niet ik.

  • Reply
   Angela
   17 augustus 2017 at 12:32

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! En wat je zegt, whatsapp moet je eigenlijk ook mee uitkijken. We vergeten inderdaad ook dat alles gewoon online staat, ergens. Ook al zie je het niet direct, het staat er wel.

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  17 augustus 2017 at 09:47

  Heel begrijpelijk. Zoals veel bloggers hier al zeggen denk ook ik hier over na. Deel voorlopig nog wel maar voor hoe lang?? Geen idee… misschien altijd misschien volgende week
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Wishlist voor ons nieuwe huis…Ik wil een boomhut…My Profile

  • Reply
   Angela
   17 augustus 2017 at 12:33

   Precies en dat geeft ook niet. Zolang het goed voelt en je achter je keuze staat is het helemaal prima! 😉

 • Reply
  Anja
  17 augustus 2017 at 16:49

  Denk dat dit een heel goed besluit is. Ik zelf zou foto’s van mijn kinderen niet met jan en alleman willen delen. Mijn kinds zijn inmiddels 16 en 18, maar dan nog komen er in principe geen foto’s online, tenzij ze het ermee eens zijn (diploma uitreiking, verjaardag dat soort zaken) en dan ook alleen op mijn prive pagina. Zie heel veel bloggers en vloggers die hun kinderen gebruiken als een soort reclame bord/om er geld mee te verdienen en dat is jammer. Persoonlijke updates zijn leuk, maar ik denk dat je als ouders beter je kinderen kunt beschermen en niet met iedereen moet delen, hoe trots je ook bent.
  Anja onlangs geplaatst…Tips voor het bewaren, herstellen en gebruik van make-upMy Profile

 • Reply
  Mirjam
  17 augustus 2017 at 20:12

  Heel begrijpelijk, precies hoe wij er ook in staan 😉
  Mirjam onlangs geplaatst…Mama Challenge 2017 | Het RegentMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd