Niet op je telefoon kijken tijdens het borstvoeden!

Er is nogal wat om te doen; op je telefoon kijken tijdens het borstvoeden. Volgens hoogleraar Klinische Psychologie, Jan Derksen kan dit echt niet. En als je de poll van EditieNL moet geloven dan denkt 65% van de mensen daar, tot nu toe, ook zo over. Je gaat je bijna een waardeloze moeder voelen als je het wel doet. De reacties zijn namelijk niet mild. Jammer, want de druk om alles perfect te moeten doen is al zo hoog in deze maatschappij.

Begrijp me niet verkeerd, er zit vast wel een kern van waarheid in. Ik ben geen hoogleraar met verstand daarvan. En eerlijk is eerlijk, we besteden ook ontzettend veel tijd aan die (stomme) telefoon. Maar…. voor mij is borstvoeding geven een momentje van rust. Een momentje dat ik even tijd heb om juist op die telefoon te kijken. Ik leg hem bewust op bepaalde momenten echt weg. De aantrekkingskracht is namelijk ook heel groot. Toch pak ik mijn telefoon er vaak genoeg ook bewust bij. Een foto of filmpje maken van de kids. Of op instastories een beetje het verloop van de dag delen. Juist omdat het leuk is om te zien hoe andere moeders dingen aanpakken. Er is voor mij een verschil tussen; constant met je telefoon bezig zijn en daarbij je kind geen aandacht geven én af en toe op je telefoon kijken.

De hele voeding lang aankijken
Oké, terug naar het voeden. Hij zegt dat we tijdens het voeden tegen onze kindjes moeten praten en ze aan moeten kijken. Dat is namelijk belangrijk voor de binding. De hele voeding lang je kind aankijken dus. Ik herhaal; de hele voeding lang. De hele voeding lang? Ja dus. Ik neem aan dit dan ook geldt op het moment dat je je kindje de fles geeft, maar daar heeft hij het niet over.

Probeer het eens zelf
Ik stel voor dat deze man, en iedereen die er zo over denkt, een pop in zijn armen neemt, net doet alsof hij aan het voeden is en dan tenminste 15 – 20 minuten lang met zijn nek gedraaid naar de pop kijkt en er tegen praat. Ik herhaal; de hele voeding lang. En dat dan ook het liefst zo’n acht keer op een dag. Want hee, als je een newborn hebt, dan voed je ook minimaal zoveel keer. Ik ben benieuwd hoe lang hij het volhoudt. Klein beetje flauw? Misschien wel, maar een zere nek is geen pretje kan ik je vertellen. Er zullen vast moeders zijn die dat kunnen en ook doen. Vind ik knap.

Mijn kind is afgeleid als ik hem aandacht geef
Daniël had in de eerste maanden vaak zijn ogen dicht tijdens het voeden. Natuurlijk keek ik hem vaak genoeg aan, want het is heerlijk om uitgebreid naar je kind te kijken. Maar vaak genoeg las ik een boekje met mijn peuter terwijl ik aan het voeden was. Of puzzelde ik, pakte ik wat te drinken voor haar terwijl ik lopend Daniël voedde. Multitasken heet zoiets, want met meerdere kinderen in huis, is voeden sowieso een stuk uitdagender. En dan wordt hij ouder, de omgeving interessanter. Het laatste dat ik dan moest doen was tegen hem praten. Geloof me, dat deed ik soms wel. Het eerste wat hij dan dacht was: heeee mama gaat met me spelen. Gevolg is dat hij niet wil drinken en ik met volle borsten zat. Geen succes. Op dit moment is hij vaak in gedachten verzonken, speelt hij met zijn knuffel bijvoorbeeld. Zodra ik hem aankijk en tegen hem praat, gaat hij meteen naar me lachen. Hij wil vervolgens aan mijn mond zitten, gaat ook brabbelen en drinkt absoluut niet effectief meer. Hij is afgeleid!

Kiezen voor de makkelijkste weg?
Dus wat doe ik? Ik ben zo’n moeder die dus gewoon op haar telefoon kijkt tijdens het voeden. Een uitgelezen moment om blogs te lezen, whatsappjes te beantwoorden, mails te doen enzovoorts. En aan binding doe ik genoeg vind ik zelf. Ik aai mijn kind met mijn andere arm over zijn buikje en beentje. Dat vindt hij namelijk fijn. Daar wordt hij rustig van. En wat doe ik na het voeden? Dan leg ik hem op bed en zodra hij wakker wordt gaan we spelen. Krijgt hij mijn volledige aandacht en die van zijn zus. Kortom, aan binding doen we zeker. Zowel tijdens het voeden als over de gehele dag.

Kortom, laten we vooral doen waar we ons als moeders goed bij voelen. Er is in mijn ogen geen goed of geen fout als jij je er goed bij voelt. Wat een ander vindt is niet belangrijk. En wat die telefoon betreft, ik ga hem ook wel vaker wegleggen. Maar dan niet tijdens het voeden, de momenten daar buiten 😉

En wat vind/doe jij?

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock.

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Simone
  10 maart 2018 at 09:24

  Ik ben het 100% met je eens. Hier ook een baby die zijn ogen dicht heeft tijdens het voeden. Mirthe de eerste maanden ook. Ik heb je stuk gelezen, en typ dit met Ruben aan de borst, haha. Even een momentje rust, ook voor mij. Ik zou niet weten hoe hij hier last van heeft.
  Simone onlangs geplaatst…Welkom lieve Ruben | VideoMy Profile

 • Reply
  Marleen
  10 maart 2018 at 09:33

  Helemaal mee eens! <3

  En dat gezeur steeds van iedereen: 'leven en laten leven' denk ik steeds vaker…

 • Reply
  Wilma
  10 maart 2018 at 14:39

  S nachts laat ik Mn telefoon wel beneden. De eerste weken wel zonder telefoon gedaan. Kraamzorg was er ook fel tegen. Eerste weken is het belangrijk om met aandacht te voeden. Nu doe ik het met flesvoeding wel. Ik heb insta ook van Mn telefoon gehaald. Doe ik alleen nog op de computer en ik zou eigenlijk nog veel meer willen minderen. Dus eigenlijk motiveert dit me om nog meer af te bouwen. Maar je moet denk ik je eigen grenzen bepalen. Zonder telefoon voeden rust ik wel meer van uit.

 • Reply
  Willemijn
  10 maart 2018 at 14:43

  Amen is al i have to say!

 • Reply
  Jessica
  10 maart 2018 at 15:19

  Ik vind dat iedereen gewoon lekker moet doen wat ze zelf wil.
  Wat je zei, de druk om alles perfect te moeten doen is torenhoog!
  Ik ben erg benieuwd of er onderzoek is gedaan naar de vergelijking van kinderen die moeders hebben die wel met hun telefoon zaten en kinderen van moeders die dit niet deden. Zijn die kinderen emotioneel of sociaal achter gebleven?
  Er is altijd wel iets te vinden van iets en alles kan altijd beter. Bah.

 • Reply
  Erika
  11 maart 2018 at 04:45

  Je moet je eigen keuze kunnen maken.
  Als je kindje je nodig heeft tijdens het voeden merk je dat zelf wel en als ze liever rust willen dan lekker je telefoon pakken hoor.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd