Ode aan mijn moeder

Nu ik zelf moeder ben, denk ik regelmatig terug aan mijn eigen jeugd. Ik ben een echt papa’s kindje, zoals veel dochters wel zullen herkennen. Niet dat ik met mijn moeder niet op kon schieten, in tegendeel. Ik ben mijn ouders dankbaar voor zoveel dingen. Zij hebben mij gemaakt tot de vrouw die ik ben vandaag. Ik schreef een ode aan mijn moeder, gewoon omdat ze dat verdient. Deze ode schreef ik in maart 2016, maar heb ik bijgewerkt in oktober 2017, omdat mijn moeder nu oma van twee kleinkinderen is.
ma

Lieve mam,

Wat een prachtige eerste foto van ons samen. We kijken elkaar al meteen recht in de ogen aan. Waarschijnlijk begon het toen al dat ik niets voor jou kon verbergen. Ik kon zeggen dat het goed ging met mij, maar nog voor ik dat gezegd had, had jij allang gezien als dat niet zo was. En dat zie je nog, is dat het geheim van moeder zijn? Ik hoop het, want dan kan ik dat aan Naomi en Daniël ook zien als ze wat ouder zijn.

Vanaf het moment dat ik klein was stond je voor mij klaar. Als ik naar school ging, zwaaide jij mij uit. Als ik uit school kwam, zat jij klaar met lunch en in de middag met een koekje en wat te drinken. Alles kon en alles mocht, uiteraard wel met grenzen, maar er mochten zoveel vriendjes en vriendinnetjes blijven spelen als ik wilde. Eén, twee, drie, vier. Het maakte jou niets uit. En al die kindjes mochten ook blijven eten tussen de middag. Zo’n tafel vol, daar genoot je van. Tot op de dag van vandaag, ben je er altijd voor mij. Ik kan mij niet eens herinneren wanneer jij weer bent gaan werken, maar wat ik wel weet is dat ik het heerlijk vond dat jij altijd thuis was.

Je hielp mij overal bij waar je kon, zoals met de folders invouwen of het rondbrengen daar van. Met name die keer dat ik wachtte op de uitslag van mijn Havo diploma was dat een welkome afleiding. Jij was waarschijnlijk net zo zenuwachtig als ik op dat moment. Niets is je teveel, je bent zo ontzettend zorgzaam voor iedereen. Ik had een wekker, maar jij wekte mij altijd. Ik sliep er simpelweg doorheen. Hoe laat ik ook uit bed moest, jij bleef nooit in bed liggen. Ik begreep dat nooit, dat je er zo vroeg voor papa uit ging, maar als ik er aan terugdenk, dan vond ik het heerlijk dat je dan ook al wakker was. Even een praatje en dan naar school of werken. Dat deed je niet alleen voor papa en mij. Zelfs kwam je voor je zoon om 5:15 uur je bed uit als hij vroeg naar zijn werk moest. Nu niet meer, want ook hij is zijn eigen weg gegaan. Woont nu op zichzelf en wat ben ik daar ook trots op.

Alle keren dat jij taarten bakte, mochten we de schaal uitlikken, dat begon al toen ik heel erg klein was en dat doe ik nog steeds. Jouw appeltaart en boterkoek is de lekkerste en dat vinden velen met mij. De keer dat jij je scheenbeen brak op twee plaatsen met skiën was een nachtmerrie. Wat vond ik het vreselijk dat wij op een gegeven moment naar huis gingen met papa en onze oom en tante en jij daar nog in het ziekenhuis lag. Wat was ik blij toen jij weer thuis was, ook al zorgde papa goed voor ons.

Wat hebben we ook mooie zomervakanties gehad, zoals die waanzinnig gave vakantie in Portugal. De keer dat ik slaagde voor mijn Bachelor Communicatie was ik blij dat jij er was om mij bij te staan. Je was er bij mijn bruiloft, de keer dat je hoorde dat je oma werd was een prachtig moment, je bemoediging toen ik je belde toen ik ingeleid werd, je ongeloof toen ik vertelde dat je kleindochter was geboren, toch geen jongetje! En toen de zwangerschap van Daniël. Dit keer wel een kleinzoon, wat een rijkdom. Al was een meisje natuurlijk net zo welkom geweest. Ik weet het nog goed dat je zei: “Angela, blijven lopen he tijdens de weeën” en daar heb ik zoveel aan gehad. Dankjewel! Het zijn teveel herinneringen om op te noemen, maar wat zijn het mooie he mam?

Ook al botsten we in het verleden nog weleens, zoals alle kinderen doen met hun ouders, je had en hebt het beste met mij voor. Het heeft onze band gemaakt tot waar we nu staan. Jou als oma zien is een cadeautje. Wat ben je trots op je kleindochter. Je bent dol op haar en geniet iedere keer als je haar ziet. Je bent blij als het dan weer dinsdag is of als je een extra keertje op mag passen. Of als we gezellig op visite komen of jij bij ons, gewoon zo maar. Ik ben je dankbaar dat je soms je eigen werk omgooit om op te passen op Naomi en Daniël als ik onverwachts extra moet werken of iets en dat dat gewoon kan. Niet altijd, maar vaak genoeg wel. Je bent een fantastische oma!

Het is een hele lijst met wel duizenden herinneringen voor altijd opgesloten in mijn hart. Dit was maar een greep uit die hele lange lijst. Jij bent een zorgzame, liefdevolle, sterke en hardwerkende vrouw. Een topvrouw. Ik mag in mijn handjes knijpen met een moeder zoals jij en Naomi en Daniël met een oma zoals jij. Laten we nog meer herinneringen maken en ik hoop dat je 100 wordt! Ik hou van je.

Liefs Angela

Hoe kijk jij terug op de herinneringen uit je jeugd?

Liefs Angela

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Wilmaaa
  21 maart 2016 at 06:35

  Hier zal je moeder vast blij mee zijn, wat lief! Heel fijn dat je zo´n goede band met je moeder mag hebben!

  • Reply
   Nella
   22 maart 2016 at 07:04

   Ik ben er heel blij mee ☺

  • Reply
   Angela Lodder
   22 maart 2016 at 08:21

   Dat is ze zeker! Daar ben ik echt heel blij mee 🙂

 • Reply
  Nicole
  21 maart 2016 at 07:19

  Wat ontroerend dit. Mijn moeder is helaas overleden en heeft mijn man en zoontje nooit gekend 🙁
  Nicole onlangs geplaatst…WINACTIE: Win een designer spaarpot naar keuze!My Profile

  • Reply
   Nella
   22 maart 2016 at 07:05

   Dat is heftig. In je hart is de altijd bij je!

  • Reply
   Angela Lodder
   22 maart 2016 at 08:21

   Echt heel heftig Nicole! Zoals mijn moeder ook al zegt, in je hart is ze altijd bij jullie! X

 • Reply
  demallemolenmoeder
  21 maart 2016 at 07:33

  Zo puur en intens geschreven. Wat fijn dat je zo’n goede band met je moeder mag hebben. En dat al vanaf de eerste blik. Ik hoop zo’n band op te mogen bouwen met mijn dochter.
  demallemolenmoeder onlangs geplaatst…Dé discussie; Telefoons en bierMy Profile

  • Reply
   Nella
   22 maart 2016 at 07:06

   Genieten van en met je dochter en dan komt dat met die band helemaal goed.

  • Reply
   Angela Lodder
   22 maart 2016 at 10:20

   Dankjewel! Ik ben daar heel dankbaar voor. Ik weet zeker dat je die band met je dochter krijgt. De liefde voor haar spreekt door heel je blog 😉

 • Reply
  jodi - liefthuis
  21 maart 2016 at 10:03

  Mooi…:)
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Een miskraam…..en dan verder…My Profile

  • Reply
   Nella
   22 maart 2016 at 07:07

   Zeker Jodi!☺

 • Reply
  Claudia Diependaal
  27 oktober 2016 at 03:51

  Wauw ik heb ook n topdochter van 26 bij ons is het nu helaas andersom. Zij zorgt meer voor mij dan ik voor haar. Maar te zzorgnieuws hoef ik voor haar ook niet meer. 18 was ze toen ze het huis uitging. ik was 15.5 toen ik Nathalie Natje dus kreeg. Haar broer is 18 en broertje 13. Het zijn alle 3 kanjers. Ook heb ik n sstiefdochter vandere 25 ik vind het zo’n vies woord bah maar om het duidelijk te maken dat ik niet nog geen jaar later weer zwanger was. Ik heb gewoon gestudeerd. En ben trots op mijn 4 kinderen. Mijn eigen kinderen zorgen voor me. Teveel. Maar ja participatie samenleving noemt onze koning dat. Ik vraag me af of Amalia dat ook allemaal zou moeten doen. Wat de gemeente van onze kinderen vraagt. Al jaren lang. Maar daar ging dit niet over . Je moeder zal net zo trots zijn op jou als ik op Natje. Je kinderen zijn je alles en dat merk je nu je zelf een kindje hebt. Xxxxxx.

 • Reply
  Claudia Diependaal
  27 oktober 2016 at 03:52

  En weer komt dan danger vreemd x x x x moesten het zijn.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd