Naomi maakt grote ontwikkelingen door

Naomi wordt ineens zo groot. Echt een hele dame is ze aan het worden met heel veel praatjes. Praatjes die we nog niet altijd snappen, maar dat ze iets vertelt is wel duidelijk. Ze maakt grote sprongen sinds een maand en daar zijn wij natuurlijk enorm trots op!

Zelluf doen
Je merkt aan alles dat ze haar ‘eigen ik’ aan het ontdekken is. Ze wil veel dingen al zelf doen, zoals tanden poetsen. Dat mag ze ook doen, maar wij poetsen na. Het liefst trekt ze haar sokken en schoenen ook zelf aan, maar dan komt ze erachter dat dat nog best lastig is. Het is leuk om te zien dat ze veel dingen echt eerst zelf probeert, voordat ze om hulp komt vragen. Iets dat ze voorheen altijd wel deed.

Kletsen
Op haar eigen manier vertelt ze hele verhalen. Ze kan je ook zeer verontwaardigd aankijken, met haar voeten stampen en met haar vinger een gebaar maken zo van: “je snapt mij toch wel, zo moeilijk is het niet hoor!?” Uhm.. jawel het is dus nog erg lastig soms. Qua woordjes gaat ze ineens heel hard. Ze kan twee zinnetjes zeggen: “wat doe je nou?” en “waar ben je nou?” Rara wie zeggen dat altijd tegen haar?
Haar vocabulaire ziet er als volgt uit: papa, mama, opa, oma, baby, buma, tiktak, eend, aap, paard, koe, poes, hallo, boeken, appel, klok, ei, ijs, kikker, drinken, sap, beker, zitten, sjaal, bah, die, deze, koekje, nijntje, ohoh, staan, nee, koud, open, dicht en misschien dat ik er nog een paar vergeet, maar dat zijn dan woorden die ze nog maar één keer heeft gezegd.

Ik weet niet of het daar aan ligt, maar wij denken van wel, sinds ze het boek Mijn grote zoekboek van Bumba heeft gekregen van mijn zwager en schoonzus, gaat ze heel hard met de woordjes. Ze probeert ook meer woorden na te zeggen, die wij zeggen. Soms zegt ze een woord en dan dagenlang niet en vervolgens ineens weer wel. Het is toch erg bijzonder dat kinderen zo leren praten!

Meer alleen spelen
Naomi kon altijd enorm aan mij plakken op mijn vrije dagen. Ze zit nog steeds graag op schoot met een boekje hoor, maar ze kan heel goed ook alleen spelen. Niet altijd, maar zeker 80% van de tijd en dat is voor mij ook heel fijn. Ze is dol op haar pop, boeken, duplo en de stapelblokken. Ze kan enorm goed bouwen, leuk om die motoriek steeds fijner te zien worden.

Samen, samen, samen
Lijkt in strijd met de vorige he? Is het niet, ze wil ook veel dingen samen doen. Ze commandeert je eigenlijk gewoon dat je naast haar moet komen zitten om met haar te lezen, te bouwen of wat ook haha. Ze blijft net zolang ‘zitten’ roepen tot je dat ook doet. Kom je niet, dan komt ze je wel halen. Dan pakt ze je vinger en probeert ze je mee te nemen. Dat lukt haar natuurlijk ook nog en dan is ze enorm trots op zichzelf.

Er is niets dat ze niet begrijpt
Echt, je denkt soms dat ze iets niet snappen, maar niets is minder waar. Ze snapt gewoonweg alles. Als Stephan en ik overleggen of we even naar buiten gaan, dan gaat zij al op zoek naar onze schoenen, haar schoenen en staat ze in de gang bij de jassen en heel hard sjaal te roepen. Als je zegt dat we zo gaan eten, dan staat ze al bij haar kinderstoel. Je moet echt goed opletten wat je zegt, want ik zei één keer koekje en dan komt ze ook meteen koekje roepen. Als ik vraag waar de baby is of dat de baby een kus krijgt, dan weet ze precies wat ze moet doen. Zo schattig! En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Behulpzaam
Ze is enorm behulpzaam. Ze wil altijd helpen: met het ophangen van de was, de was in wasmachine of de droger doen en er ook weer uithalen en in de wasmand stoppen. Als je haar luier verschoont hebt, dan wil zij hem in de prullenbak gooien en roept ze bah. Als je zegt dat we samen het speelgoed gaan opruimen, dan doet ze dat ook. Ze wil samen eten maken, dus dat doen we dan ook aan tafel. Ik geef haar een aardappel en iets dat op een mesje lijkt, maar wat het niet is, en ze is er dolgelukkig mee.

Dit waren globaal de grootste ontwikkelingen. Ik vind het heerlijk dat ze zich zo ontwikkelt. Het is een leuke leeftijd en soms ook lastig, dat kan ik niet ontkennen. Het is vooral enorm genieten met zo’n dreumes in huis!

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Andrea
  12 januari 2017 at 09:09

  Grappig! Herken er echt zoveel in! Aron is net iets ouder als Naomi! Maar echt een feest van herkenning! Leuk!!

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  12 januari 2017 at 10:38

  Meer dan genieten. Wij hebben met Emily veel dieren geluiden geoefend, en ze kan er echt heel erg veel tegenwoordig. Zo grappig
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Vakantie 2017. Italië here we come!My Profile

 • Reply
  Nicole
  12 januari 2017 at 10:53

  Leuk hè hoe ze steeds meer leren! Spencer is alweer een peuter. Gaat zo snel!
  Nicole onlangs geplaatst…Op controle bij het consultatiebureau omdat Spencer 2 jaar isMy Profile

 • Reply
  jodi - liefthuis
  12 januari 2017 at 16:42

  Die lieve kleine grote meid. Wat een lekker ding is het ook. Vond het zo leuk dat ik je afgelopen week weer heb gezien.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Hoe weet je dat je klaar bent met kinderen??? Dat je gezin af is???My Profile

 • Reply
  Volgmama
  15 januari 2017 at 14:45

  Dan merk je echt dat ze groter word he. Leuk!
  Volgmama onlangs geplaatst…Proefkamperen op de VakantiebeursMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd