Nachtmerries over Karbonkel

Naomi gaat in mei 2019 naar school. Op dit moment dagen we haar uit met letters en cijfers. Dat wil ze zelf graag. Sommige filmpjes op Youtube zijn ook echt handig! Per toeval stuitte ik daar op Ik Mik Loreland. Ik klikte het meteen weg… Ik kreeg namelijk de kriebels. Dezelfde kriebels als zo’n 22 jaar geleden. Ik zat toen in groep 3, leerde woordjes en alles was helemaal goed. Ik bedoel, het leven in groep 3 is ook leuk! Er was één ding niet leuk en dat was kijken naar Ik Mik Loreland. Hoezo niet?! Destijds was dit hét tv programma dat op scholen werd gekeken. Echt wie heeft ooit zo’n kinderprogramma verzonnen?! En waarom namen scholen dit op in hun lesprogramma?! 
Ik Mik Loreland
Dit was dus een zeer populaire serie voor het leren lezen en schrijven in de jaren ’90. Van 1994 – 2002 werd dit programma bekeken. Naast Mik en Sokje, speelde de figuur Karbonkel een hoofdrol. Waar ging het dan over? Mik woont in Loria, een land dat verzot is op letters en woorden. Iedereen kan schrijven en lezen en doet dat dan ook de hele dag. Behalve Karbonkel en daar is hij zo boos over dat hij alle letters en woorden uit Loria laat verdwijnen. Mik moet deze terugvinden in allerlei landen. Karbonkel achtervolgt haar om haar dwars te zitten. Hoe meer letters en woorden er verzameld worden, hoe menselijker Karbonkel wordt. Op het einde raakt hij bevriend met Mik en is hij zo goed als mens. Uiteindelijk leren alle Karbonkels dan lezen en schrijven.

Nachtmerries
Klinkt als een leuk verhaal en vind het eigenlijk wel goed verzonnen ook. Maar…… waarom moesten ze Karbonkel zo eng maken?! Menig kind heeft er nachtmerries aan over gehouden. Er werd zelfs weer in bed geplast. In het tweede seizoen werd Karbonkel wel iets aangepast door klachten van ouders. Hij was geen eenogige vis meer, maar verder dus nog steeds doodeng als je het mij vraagt. Karbonkel achtervolgde mij in mijn dromen, ik was bang dat hij onder mijn bed zat enzovoorts. Ik was blij dat ik naar groep vier kon denk ik. Moet je je voorstellen dat je dan blijft zitten in groep 3 en nog een keer naar Ik Mik Loreland moet kijken. Brrrrrrrrr weer die kriebels. Ik heb hieronder de eerste aflevering voor jullie geplaatst. Mocht je hem kijken, ik hoop dat je lekker slaapt vannacht 😉

Vond jij Karbonkel vroeger ook zo eng?

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Misty
  13 augustus 2019 at 11:29

  Haha ik vond Karbonkel ook zo vreselijk! Nachtmerries had ik niet maar ik vond het een afschuwelijk programma!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd