Nachtelijke babbelsessies

Ik praat in mijn slaap en Stephan ook. Stiekem ben ik nieuwsgierig of we dat tegelijkertijd ook weleens doen en of er dan een gesprek ontstaat? Dat zal vast niet, maar het lijkt mij best grappig. Stephan heeft regelmatig dat hij praat in zijn slaap en dan duurt het soms even voor ik dat door heb. Soms versta ik er niets van, maar vaak genoeg ook wel en ik kan het nog onthouden ook. Dat zorgt voor hilarische gesprekken de volgende dag. Ik vind het een bijzonder fenomeen en het triggerde mij om eens uit te zoeken wat het nu precies is en wat er gebeurd in je hersenen.

Somniloquy (engelse term voor praten in je slaap) is een vorm van parasomnie een verzamelwoord voor slaapstoornissen. Op het moment dat we in slaap vallen laten onze hersenen twee chemische stoffen vrij: Glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB). Deze stoffen zorgen voor een tijdelijke ‘verlamming’ waardoor elke vorm van ongewenste beweging tijdens de slaap vermeden wordt. Je droomt bijvoorbeeld dat je de trap afloopt, maar je stapt niet letterlijk je bed uit om dat ook echt te gaan doen.

Bij de meeste mensen zorgen deze stoffen er ook voor dat de stembanden niet langer functioneren, Stephan en ik ontkomen daar dus niet altijd aan. Wij behoren overigens tot de 5% van de mensen die praten in hun slaap, aldus Journal Brain and Development. Ik had verwacht dat dit percentage hoger zou liggen, maar niets is minder waar. Bij kinderen praat ongeveer de helft in hun slaap. Wat mij overigens nog meer verbaasde was het feit dat dit vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Zou dat komen omdat vrouwen over het algemeen toch meer woorden gebruiken overdag? Maar dan zou iedere man daar last van moeten hebben en vrouwen eigenlijk niet. Voor alsnog is het een groot raadsel voor wetenschappers.

Je bevindt je tijdens het slapen ergens op de grens van wakker zijn en dromen. Het is gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid. Het kan hooguit vervelend zijn, maar ik denk dat snurken vervelender is! Er zijn bepaalde triggers die de nachtelijke babbelsessies aanwakkeren, zoals stress, alcohol, een emotioneel televisieprogramma of een heftig boek voor het slapen gaan. Afijn waar het ook aan ligt, Stephan en ik hebben het allebei!

Zijn er onder mijn lezers ook mensen die praten in hun slaap?

 

Liefs Angela

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Nicole
  31 januari 2016 at 10:53

  Ik niet, maar mijn man wel! En dat is best gek. Soms duurt het even voor ik door heb dat hij dus nog slaapt.
  Nicole onlangs geplaatst…Kinderen – Wat bewaar je allemaal?My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   31 januari 2016 at 15:56

   Ja het is gek he!
   Angela Lodder onlangs geplaatst…Nachtelijke babbelsessiesMy Profile

   • Reply
    Ashland, KY auto imsurance
    1 mei 2017 at 22:25

    Third Flower…My spouse and that i have already been now delighted that Albert could perform his research on account of the ideas he had by means of your web page. It can be once in a while perplexing to just generally be making a gift of methods which some individu…

 • Reply
  Reshma
  31 januari 2016 at 11:23

  Mijn dochtertje praat soms in haar slaap. zo schattig!

  • Reply
   Angela Lodder
   31 januari 2016 at 15:57

   Aaaah dat lijkt mij ook echt heel schattig!

 • Reply
  Saskia
  31 januari 2016 at 15:36

  Nee, ik praat niet in mijn slaap. Vincent ook niet, maar hij surkt dan weer heel erg hard haha 🙂
  Saskia onlangs geplaatst…TherapiemoeMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   31 januari 2016 at 15:58

   Haha dat kan inderdaad ook! Heel hard of valt dat wel mee? 😉

 • Reply
  jodi - liefthuis
  31 januari 2016 at 16:25

  Woow ik dacht ook echt dat het aantal hoger was, want ik ken best veel mensen die praten in hun slaap.
  Ik praat ook in mijn slaap, maar mijn vriend slaapt veel vaster dus hoort het nooit. Toen ik nog veel ging stappen en dan met vriendinnen bij elkaar sliep, dan praatte ik wel heel vaak in mijn slaap.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Shoplog voor onze spruit…Zara, H&M, Next direct, Hema….My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   31 januari 2016 at 17:28

   Ja he, is echt heel weinig! Ik ken ook best veel mensen die praten in hun slaap en nu weer een paar haha. Grappig dat je toen echt heel veel praatte 😉

   • Reply
    http://www./
    2 februari 2017 at 19:58

    That’s not just logic. That’s really sensible.

 • Reply
  Daniëlle
  1 februari 2016 at 22:13

  Wij praten ook weleens in onze slaap, maar volgens mij doet iedereen dat weleens, toch?! Het komt hier alleen niet zo vaak voor. Hangt ook weer samen met allerlei factoren zoals een spannende film kijken van te voren.

  • Reply
   Angela Lodder
   2 februari 2016 at 09:49

   Dat denk ik ook, maar toch is het maar 5% volgens onderzoek!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd