Naar de kerk in de coronacrisis is vreemd

Ik kon geen betere titel bedenken dan dit. Het is gewoon heel vreemd, want we gaan niet naar de kerk. De kerk komt naar ons in de vorm van luisteren via de radio en het internet. Dat was overigens altijd al, maar daar maakte ik zelden gebruik van. Of we kijken een livestream van een andere kerk via YouTube. Vind ik overigens wel echt fantastisch, maar is onmogelijk met kinderen. In ons geval dan.

Kinderdienst
De eerste paar keer heb ik zelf kinderdienst met de kinderen gedaan. In onze kerk ben ik ook een van de leidsters bij de kleuters, dus dat ging mij makkelijk af. Maar… de aandacht was bij Daniël al snel kwijt. Naomi vond dat ook weer vervelend, dus ik ging op zoek naar anderen manieren. Mijn schoonzus kwam met de tip van de kinderdiensten van Mozaiëk0318. Een livestream op YouTube van 10:00 – 10:30 uur op zondag. Ideaal, dit vinden ze geweldig, want televisie, zingen en dansen in combinatie met een mooi boodschap. Fijn voor mij ook.

En ik dan?
Ik luister in de avond een oude dienst terug die nog op mijn lijstje stond. Niet omdat ik de dienst van nu niet wil horen, maar omdat ik liever zelf muziek luister en alleen de preek hoor. Ik vind het knap als mensen thuis naar de radio of het internet kunnen luisteren. Ik ben te snel afgeleid namelijk. Als ik meteen doorga naar de preek heb ik dat niet, dus vandaar dat ik oude preken terugluister 🙂 Stephan luistert vaak wel gewoon live en soms moet hij ook naar de kerk, omdat hij ouderling van dienst is. Uiteraard met gepaste afstand en helemaal volgens de regels van het RIVM. Er zijn dan maximaal 3 mensen in de kerk, zodat alles geregeld is voor de dienst.

Mijn geloof
Kerkgang is niet het belangrijkste voor mij in mijn geloof, maar ik merk dat ik het wel mis. Enerzijds omdat je een ritme had op de zondag en die is nu voor mijn gevoel weg. Anderzijds, omdat ik mijn broeders en zusters in de kerk dus mis. Geloven doe je samen gaat dus echt wel op. Ik mis de kerkgang heel erg en ook mijn bijbelstudie. Ik ben blij met de Zoomsessie die we met de bijbelstudie doen. Het is anders dan normaal, maar wel fijn om elkaar te zien en te horen. Zo vergeet je elkaar ook niet. Ik merk dat ik God nog bewuster op moet zoeken dan ik deed. Heel eerlijk? Dat vind ik best lastig, dus ik probeer mijn dag bewust met hem te starten en ook te eindigen. Dat is al een goed begin!

Hoe doet jouw kerk dit nu?

Liefs Angela

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Marike
  5 april 2020 at 16:50

  Ik luister wel heel bewust live mee. Om het soort van gemeente zijn nog te ervaren. Horen wie er extra gebed nodig hebben ivm ziekte of rouw oid. Verder is er doordeweeks een verhaal voor de kinderen. De bijbelstudiegroep doet op maandag een overdenking. En dan zijn er meerdere middagen meditaties voor degene die daar behoefte aan heeft.

 • Reply
  Charlotte
  5 april 2020 at 17:20

  Wij hebben nu ook kerk via de livestream. Eerst was dat alleen geluid nu ook beeld. Er zijn hooguit 10 mensen aanwezig: 2 muzikanten, spreker, oudste van dienst en paar mensen van beeld en geluid. Ik mis het samenzijn ook erg. Je bent toch minder met elkaar verbonden. Nu ben ik ook erg blij als ik een bekende tegenkom op het dorp.

 • Reply
  Lieke van Veen
  12 april 2020 at 21:35

  Ik had niet verwacht dat er tegenwoordig nog jongen mensen waren die naar de kerk gaan. Fijn dat er toch nog een oplossing is om toch ”naar de kerk te kunnen gaan” en mooi om te zien dat je er zoveel steun uit haalt om naar de kerk te gaan.

 • Reply
  koperen aanrecht kraan met uittrekbare slang
  19 januari 2021 at 02:50

  Schrijf alsjeblieft vaker omdat ik van je blog hou. Dank u!

 • Reply
  Romano Kromm
  13 september 2021 at 15:04

  Goede post! Dit is een zeer informatieve en nuttige post! Ik ben blij dit geweldige bericht te lezen. Ik heb teveel informatie gekregen over aov zzp. Bedankt voor het delen van zo’n nuttig bericht.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd