Moeten stoppen met borstvoeding?

De afgelopen dagen ben ik een ik een klein beetje verdrietig. Ik moet misschien gaan stoppen met borstvoeding geven, omdat ik aan het afvallen ben. Je kunt wel zeggen dat Naomi me als het ware aan het opeten is. Ik wil absoluut niet stoppen, want het gaat verder ontzettend goed en ik geniet er enorm van. Maar als ik straks lichamelijk zwak ben, dan heeft Naomi ook niets aan mij. Ik moet een sterke mama zijn voor haar. Dat neemt niet weg dat ik het erg moeilijk vind, want ik was van plan om tot één jaar borstvoeding te geven.

Al van jongs af aan was ik slank of mager, het is maar net welke naam je eraan geeft. Toen ik eindelijk een goed gewicht had, was ik dolbij. Voor mijn zwangerschap woog ik 63 kilo. Ik ben overigens 1.82 meter lang. Door het vele overgeven viel ik af en woog ik 59 kilo. Uiteindelijk woog ik 73 kilo met 37 weken zwangerschap. Na mijn bevalling vlogen de kilo’s er snel af en een hele tijd bleef mijn gewicht stabiel. De afgelopen weken echter niet. Ik weeg nu nog maar 60,5 kilo. Dat is echt te weinig, dus ik ging naar de dokter.

Volgende week moet ik bloed laten prikken. Ik word getest op van alles en nog wat, maar de schildklierwaarden zijn de belangrijkste volgens de dokter. Wellicht komt er niets uit, maar dan weten we dat ook weer. Ze zei dat ze vaak ziet dat vrouwen rond deze periode veel afvallen als ze borstvoeding geven. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar goed, ik kan dat dus niet hebben helaas. Verder adviseerde ze mij om iedere 2 uur wat eten. Een cracker met smeerkaas, stuk fruit, brood, een ei, noten etc… Het mooiste zou zijn volle zuivelproducten, maar dat kan ik helaas niet verdragen, één van mijn intoleranties. Als ik onder de 60 kilo weeg moet ik echt stoppen van haar en dat snap ik.

me

Voeden in het ‘wild’

Ik ga er dus mee aan de slag! Ik hoop dat mijn gewicht stabiel blijft, aankomen zou natuurlijk nog mooier zijn, zodat ik gewoon door kan voeden totdat Naomi één jaar is. De afgelopen (bijna) 7 maanden gingen me zo goed af! Daarbij moet ik me er proberen niet druk over te maken en vertrouwen hebben in mijn lijf. Wordt vervolgd dus!

Herken je dit? Wellicht nog tips voor mij hoe ik gezond aan kan komen? Ik hoor het graag, schrijf het in een reactie onder mijn blog!

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Anneke
  12 december 2015 at 21:41

  Mooi streven om tot een jaar borstvoeding teceillen geven en super dat je al zover gekomen bent! Ik zou (en misschien heb je dat al wel gedaan hoor) toch eerst andere professionals raadplegen voordat je zo’n ingrijpend besluit neemt. Diëtiste, lactatiekundige? Sterkte!

  • Reply
   Angela Lodder
   14 december 2015 at 13:13

   Dankjewel voor je reactie Anneke! Dit was nog maar de eerste stap die ik heb genomen. Afhankelijk van wat er uit de bloedtest komt, zal de dokter me nog wat meer advies geven denk ik. En ik heb uit mijn verleden niet echt goede ervaringen met een diëtiste, maar wellicht is dat nu anders, dus zeker een goede tip Ik heb toevallig gisteren contact gezocht met La leche Legue, de borstvoedingsorganisatie van moeders voor moeders. Ik wacht nog op reactie. Maar ontzettend bedankt voor het meedenken!

 • Reply
  Wilmaaa
  14 december 2015 at 13:13

  Ik herken me dus helemaal in je verhaal, zo ging het bij mij ook. Ik ben 1, 62 en ging 49 wegen. Het bleef maar zakken en mijn gezondheid is al niet goed. Iedereen dacht dat ik zo graag wilde afvallen na mijn zwangerschap en moest iedereen dus ook nog is overtuigen dat ik wel wilde aankomen omdat ik niet wilde stoppen met borstvoeding. Bij mij ging het belletje rinkelen toen ik twee maanden achter elkaar ziek was, ik was helemaal op. Ik heb echt gehuild, ik vond het zo erg, ik wilde ook tot 1 jaar borstvoeding geven. ik moest gewoon kiezen voor mezelf en nu voel ik me veel beter, maar ik denk wel dat dat ook licht aan onderzoeken en behandelingen. Zo kan ik niet tegen tarwe en melk, dat wist ik toen nog niet. Mijn schildklier werkte ook niet goed. Ik heb geen extra tips, goed eten en gezond en veel gezonde vetten, zalm en noten etc. Ik hoop voor je dat je het jaar mag afmaken, het was namelijk één van de mooiste dingen in mijn leven!

  • Reply
   Angela Lodder
   14 december 2015 at 19:42

   Bizar dat mensen dachten dat je zo graag af wilde vallen! Je lijf zei letterlijk ’toch hier en niet verder’. Heftig inderdaad als je dan al kampt met je gezondheid. Fijn dat je er nu achter komt waar je niet tegen kan en dat je behandelt wordt! Dankjewel voor je berichtje, fijn die herkenning. Het is inderdaad geweldig om te doen, ik hoop het ook en anders ga ik je berichten hoe jij hebt afgebouwd en welke melk jij toen hebt gegeven 😉

 • Reply
  Anneke
  15 december 2015 at 05:30

  Als ervaringsdeskundige geef ik je het advies om contact op te nemen met borstvoeding organisatie LLL. Zij kunnen goede tips geven. Ook lactatie kundige weten er meer van. Maar top dat je al zeven maanden voedt

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd