Moederfiets kopen? Hier moet je echt op letten!

“Schat, ik heb een moederfiets nodig.” Stephan keek mij jaren geleden glazig aan. “Je wilt een wat kopen?” Hij dacht dat het complete onzin was. Gewoon zo’n verkoopterm. Je kunt toch prima een fietszitje op een gewone fiets zetten? Na wat online onderzoek en voorlichting in de winkel werd het ons beide een stuk duidelijker. We hadden heel wat om over na te denken. Ik deel graag met jullie waar je op moet letten als je een moederfiets gaat kopen. Want als je in een fietsenwinkel komt, dan ga je watertanden. Althans ik wel! Er zijn zo ontzettend veel mooie fietsen. Natuurlijk kun je ook altijd een fiets tweedehands kopen. 

Waar gebruik je de fiets voor?

Is het echt een vervoersmiddel voor jou? Is het fiets die je af en toe eens gebruikt? Moet je ook nog boodschappen vervoeren? Kortom, waar ga je hem voor gebruiken? Als je naar je werk gaat, dan kan een elektrische moederfiets een goede aankoop zijn. Wat trapondersteuning kan dan erg fijn zijn als je door weer en wind moet fietsen. Of als je dit medisch gezien kunt gebruiken om wat voor reden dan ook. Goed om te weten is dat je de trapondersteuning ook uit kunt zetten.

Wat is je budget?

Heb je een budget van € 500, € 1000, € 1500 of € 2000 euro? Kijk vooral niet naar fietsen die boven je budget vallen. Vanzelfsprekend heb je geen (nieuwe) elektrische moederfiets voor € 1000. Dus mocht dat je wens zijn, dan heb je een groter budget nodig. Een moederfiets zit sowieso hoger in prijs, dan een transportfiets.

(Elektrische) moederfiets of een transportfiets?

Ik ga niet uitgebreid op de verschillen in, maar benoem ze even kort. Een moederfiets heeft een lagere instap, een verlengde bagagedrager, een dubbele standaard, breed stuur met stuurslot en de afstand tussen jou en het voorste fietszitje is groter. Opstappen is daardoor een stuk makkelijker. En je kunt relatief lang fietsen als je zwanger bent van een volgend kindje. Er zijn ook transportfietsen met een dubbele standaard en een stuurslot. Dat is al heel fijn. Maar de ruimte tussen jou en het zitje is wel degelijk smaller. Tip, probeer in de winkel een transportfiets met zitje. Deze zitten er vaak niet standaard op, maar dan kun je pas goed het verschil voelen met op- en afstappen. Dan is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om de elektrische versie aan te schaffen.

Laat je niet verleiden door het design

Zoals ik aan het begin al zei. Er zijn zo ontzettend veel mooie fietsen te verkrijgen. De keuze is wat dat betreft echt enorm! Maar uiterlijk zegt niet alles. Probeer een fiets uit, ook als je hem tweedehands aanschaft. Een fiets kopen op het oog moet je gewoon niet doen. Dat doe je met een auto immers ook niet. Die probeer je ook eerst uit.

Kunnen de fietszitjes er makkelijk op?

Dat is toch wel het belangrijkste. Kun je je kids goed vervoeren in de fietszitjes? Bij een moederfiets is de bagagedrager standaard al verlengd. Ieder fietszitje kan daar moeiteloos op gemonteerd worden. Bij een transportfiets is dat een ander verhaal. Voor sommige fietszitjes heb je een verlengde versie nodig. Houd er dan rekening mee dat je deze ook nog moet aanschaffen.

Geniet!

Een fiets kopen is een feestje. Ik vond het zo’n bijzonder moment. De wereld wordt niet alleen voor jou groter, maar juist ook voor je kindje. Je kunt langere afstanden afleggen dan je voorheen deed. Er valt zoveel te zien. Fietsen met je kindje is echt fantastisch. Ik weet de eerste keer met Naomi nog heel goed en met Daniël ook.

Welke fiets heb jij? Elektrisch of niet?

Samenwerking

 

 

Liefs Angela

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Deze content is beveiliigd