Mirena spiraal | Mijn keuze en ervaring met het plaatsen

Anticonceptie, zoveel soorten, een lastige keuze. Dat vind ik althans. Anticonceptie? Maar je bent een christen? Dat klopt en dat bijt voor mij elkaar niet. Ik geloof absoluut in voortplanting en hoe God seks bedoeld heeft. Ik geloof er ook in dat God ons de wetenschap heeft gegeven en dus ook anticonceptie. Zie je dat anders? Helemaal prima, dat mag ook. Ik veroordeel jou niet om jouw mening, dus dat dat vooral ook niet bij mij. Wij zijn gezegend met twee prachtige, gezonde kinderen. De wens voor een derde is er (nu) niet. Je weet natuurlijk nooit hoe de toekomst loopt, maar voor nu zijn wij compleet. De natuur op haar beloop laten, daar voel ik dus niets voor en die condooms. Nou ja dat is ook niet alles. Daarom vond ik het tijd om weer eens na te denken over anticonceptie.
Zoveel soorten
Er zijn zo ontzettend veel soorten. En dus ook zoveel verschillen. Ik heb ervaring met de gewone pil en de minipil. Die laatste slikte ik een tijdje na mijn eerste bevalling. Wat een drama was dat…. Doorbraakbloedingen, megalast van mijn hormonen én last van eczeem. Binnen een paar weken stopte ik er weer mee. Lang leve de condooms. Toen vond ik dat ook echt. Nog voor de eerste verjaardag van onze dochter besloten we die de deur uit te doen. Ondertussen wordt onze zoon bijna één jaar en denk ik opnieuw na over anticonceptie. De pil, de minipil, de pleisterpil, de implanon, NuvaRing, prikpil en het pessarium vallen voor mij al af. Om verschillende redenen zie ik dat niet zitten. Dan blijven dus de Mirena spiraal en de koper spiraal over.

Wat is een spiraal?
Het spiraaltje is een ankertje (24 tot 36 mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje later weer te kunnen verwijderen. Bij het vrijen is het de bedoeling dat je daar niets van merkt. Merk je daar wel iets van, dan kunnen ze deze nog iets korter afknippen. Na het verwijderen van de spiraal dit kan ieder moment, ben je meteen weer vruchtbaar. In principe kun je de Mirena spiraal 5 jaar laten zitten. De koper spiraal langer. Alle informatie over een spiraal, inclusief bijwerkingen en dergelijke kun je hier lezen. 

Twijfel, twijfel, twijfel
Ik heb lang getwijfeld. Met eigenlijk als enige reden; Wat als ik alsnog last krijg van eczeem door de hormonen? Dat is waar mijn angst voornamelijk zit. De dokter gaf aan dat er behoorlijk wat minder hormonen in een spiraal zitten en deze voornamelijk plaatselijk worden afgegeven. Ik zeg voornamelijk, omdat er ook een beetje door je hele lichaam gaat zitten. Maar dat is dus lang niet zoveel als bij andere anticonceptiemethoden. Ze vertelde dat ik ook de optie van een koper spiraal kon nemen. Toen ik vertelde dat mijn menstruaties heel hevig zijn en ook vrij pijnlijk, raadde zij deze af. Daarbij is de kans dat je blijft menstrueren met een koperspiraal groter. Mijn keuze is dus gevallen op de Mirena spiraal. Ik hoop dat mijn menstruatie de komende vijf jaar gewoon helemaal weg blijft. En als dat niet zo is, dan is dat geen ramp. De dokter gaf aan dat ik sowieso minder hevig en pijnlijk zal menstrueren. Maar liefst 80% menstrueert na 6 maanden helemaal niet meer. De overige 20% dus een stuk minder.

Plaatsen tijdens menstruatie?
Normaal plaatsen ze een spiraal tijdens je menstruatie. Je baarmoedermond staat dan open en hij is meteen veilig. Aangezien ik zo onregelmatig menstrueer (eens per 3 maanden), plaatsen we hem dus gewoon op een reguliere dag. Dat betekent dat hij 1 week na plaatsing pas veilig is. Dus in de tussentijd is een ander voorbehoedmiddel wel nodig. Je baarmoedermond na twee bevallingen zit niet meer potdicht zoals bij een meisje van 16 of een vrouw die nog nooit bevallen is. Dat is ook de reden dat ze bij vrouwen die nog niet zijn bevallen, een spiraal veelal alleen plaatsen tijdens een menstruatie. Anders is het te pijnlijk. Al zat dat vast ook per vrouwe verschillen.

D-day
Met spanning zit ik in de wachtkamer. Belachelijk eigenlijk, want ik heb al zoveel ‘gedoe’ down there gehad, dit kan er ook nog wel bij. Ik ben overigens blij dat het een vrouwelijke dokter is. I know het is werk, maar gevoelsmatig vind ik dit fijner. Alhoewel ik tijdens mijn eerste zwangerschap wel 5 verschillende gynaecologen heb gezien, waarvan 3 mannelijke. Het is anders wanneer er een baby in je buik groeit. Nogmaals, dat is gewoon een gevoel.

De afspraak is totaal niet ongemakkelijk. Naast de dokter is er een assistent bij. Ik heb op aanraden van tevoren een paracetamol ingenomen en ben gewapend met een inlegkruisje.  Het plaatsen duurt maar een paar minuten. Je ligt met gespreide benen. De eendenbek wordt geplaatst, no worries, deze maken ze warm onder de kraan. Dan desinfecteren ze de vagina en de baarmoedermond. Ze meten vervolgens je baarmoederhals op. Weet ik ook eens hoe lang die is. Daarna plaatsen ze het spiraaltje. Aan het uiteinde zijn twee draadjes bevestigd. Deze knippen ze op de juiste lengte af. Deze zijn nodig om het spiraaltje later te verwijderen.

Ik vond het eerlijk gezegd niet zo heel veel voorstellen. Ja je voelt dat daar iets gebeurt en dat is logisch. Bij bevallen valt alles in het niet lijkt wel haha. Maar goed mijn pijngrens is de jouwe niet, dus wellicht heb jij dat anders ervaren of ga je dat anders ervaren. Maar echt, ik vond het reuze meevallen. Na het plaatsen krijg ik wel meteen wat krampen. Alsof het beginnende weeën zijn, dat was mijn eerste associatie. De krampen houden de hele dag een beetje aan en ik heb wat licht bloedverlies. Een maandverbandje is wel echt nodig. Net na het plaatsen ben ik niet duizelig, maar in de loop van de dag word ik dat wel een beetje. Daarnaast heb ik een klein beetje hoofdpijn, dus ik ben blij dat ik thuis aan het werk ben.

En nu?
Over 6 weken moet ik terug om te kijken of hij nog goed zit. En dat is heel vaak gewoon het geval.

Lees ook: Mirena spiraal | Mijn ervaring na de eerste 6 weken

Twijfel jij over een spiraal?

 

Liefs Angela

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply
  Janke
  5 mei 2018 at 06:24

  Dank voor je openheid. Hopelijk gaat het geen invloed hebben op je eczeem

 • Reply
  Jolijn
  5 mei 2018 at 14:40

  Een spiraaltje kan aborterend werken daar lees ik helaas niks over. Hoe sta je hier als Christen in ?

  • Reply
   Angela - Mama met passie
   6 mei 2018 at 20:15

   Nee ik vind niet dat het abortief werkt. Abortus is voor mij het moment dat iemand een beëindiging maakt aan een zwangerschap. Je bent in mijn ogen pas zwanger op het moment dat een bevruchte eicel daadwerkelijk succesvol innestelt in de baarmoeder. Daar heeft een bevruchte eicel baarmoederslijmvlies voor nodig. Dat baarmoederslijmvlies heb je niet, want het spiraal geeft een hormoon af wat het baarmoederslijmvlies afbreekt. De kans dat een eitje bevrucht raakt met een spiraal is zeer klein, omdat de zaadcellen al tegengehouden worden.

   Nu kun je natuurlijk zeggen, ja maar als het zaadje wel bij het eitje komt, dan krijgt het geen kans om in te nestelen, dus heeft het een abortieve werking. Dat mag je zeker vinden. Ik zie dat echter niet zo.

   • Reply
    Jolijn
    6 mei 2018 at 21:25

    Een bevruchte eicel is zeker al wel een zwangerschap hoe pril ook. ‘Uw ogen hebben mijn ongevormde klomp aanschouwt ‘
    Er zijn ook zwangerschappen die in de eileiders groeien, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet aangekomen in de baarmoeder dus.

    • Reply
     Angela - Mama met passie
     7 mei 2018 at 12:54

     Jolijn, ik vind het vervelend dat je zo aanvallend reageert. Zoals ik in het begin schrijf: Zie je dat anders? Helemaal prima, dat mag ook.”

     Ik zie dit dus anders dan jij. Ik veroordeel jou niet dat jij dit anders ziet en ik heb sterk het gevoel dat jij dit wel bij mij doet. Dit is mijn persoonlijke mening. Dit is mijn keuze. Dit is mijn ervaring.

     Hier wil ik het ook graag bij laten.

     Fijne zonnige dag!

     • Jolijn
      7 mei 2018 at 14:12

      Ik heb niet de indruk dat ik aanvallend reageer ik geef reactie op jou mening. En tuurlijk ben jij zelf volledig verantwoordelijk voor jou keuze. Maar ik wilde dit even als kanttekening plaatsen. Zelf werkzaam in de verloskunde en christen dacht ik dat dat wel moest kunnen. Ik wens jou ook een zonnige dag

     • Angela - Mama met passie
      7 mei 2018 at 16:01

      Hoi Jolijn,
      Je mag absoluut reageren en uiten hoe jij er over denkt. Zowel persoonlijk als vanuit jouw professie. Helemaal niets mis mee. Mijn gevoel vond het alleen wat aanvallend. Maar dat maakt een geschreven berichtje ook altijd lastig. Fijne dag en wat een mooi beroep heb je!

 • Reply
  Ann
  5 mei 2018 at 23:58

  Zoals de reactie hierboven… het kan abortief werken. Vind je dit stroken met het geloof? Ik zelf zou dit niet kunnen verantwoorden tegenover de Heere..

  • Reply
   Angela - Mama met passie
   6 mei 2018 at 20:18

   Ik hoef mij niet te verantwoorden tegenover mijn Heer. Mijn relatie met de Heer is de mijne en die is goed. Zie mijn reactie hierboven wat betreft dat ik dus niet vind dat het abortief kan werken.

 • Reply
  Linda
  7 mei 2018 at 12:47

  Ik heb jaren geleden een koperspiraal gehad (gynefix) dit was een draadje die vastgezet werd in de baarmoederwand. Die vond ik behoorlijk pijnlijk om te laten zetten (toen ook nog niet zwanger geweest). Heb het ook na een half jaar moeten laten verwijderen vanwege heftige doorbraakbloedingen. bleek door cystes te komen.

  Inmiddels gebruik ik al 5 jaar geen anticonceptie meer (of condooms) Nu weer zwanger en geen idee wat ik straks wil. Wil eigenlijk geen hormonen meer, maar meer kids zie ik ook niet zitten.

  Ben zelf niet gelovig, maar vind dat een vrouw (of ieder ander persoon) baas is over eigen lijf.
  Linda onlangs geplaatst…Zoektocht naar de perfecte jongensnaamMy Profile

  • Reply
   Angela - Mama met passie
   7 mei 2018 at 12:59

   Dankjewel voor je reactie Linda! Heftig jouw ervaring, ik snap dat je het niet ziet zitten. Geniet van je heerlijke zwangerschap! En ik vind ook dat iedereen baas is over zijn eigen lijf. X

 • Reply
  Marloes
  9 juli 2018 at 16:30

  Per toeval kom ik op dit forum langs. Wilde toch even wat toevoegen: Onlangs is gelukkig aangetoond dat de werking van het spiraal, zowel koper- als hormoonhoudend helemaal gebaseerd is op het on-doorgankelijk maken van de baarmoedermond. Zo kunnen zaadcellen niet de baarmoeder bereiken. Wat er eventueel wel doorheen komt is niet meer in staat tot bevruchting. Dit is met zeer gevoelige hCG-tests aangetoond. Er vindt dus nooit een abortus plaats, zoals we lang dachten. Hiermee stel ik vrouwen gerust die hier tot nu toe, vanzelfsprekend, kanttekeningen bij plaatsten. Ik ben ook verloskundige, plaats spiralen en heb dit op diverse bijscholingen geleerd. Dit zijn de laatste inzichten op dit vlak, op wetenschappelijke basis.
  Er zijn ook vrouwen die bewust kiezen voor een spiraal binnen vijf dagen na onbeschermde seks. Dit is uiteraard een ander verhaal. In dat geval zal het spiraal in de meeste gevallen wel werken om een abortus te laten plaatsvinden.

  • Reply
   Angela - Mama met passie
   9 juli 2018 at 20:11

   Marloes wat fijn dat je reageert! Dankjewel voor je uitgebreide reactie. En wat mooi ook dat je dit dus leerde op de bijscholingen die je hebt gevolgd. Nogmaals dank voor je bijdrage!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd