Mijn eerste zwangerschapsyoga avontuur

Tijdens mijn zwangerschap sportte ik twee tot drie keer in de week in de sportschool. Een combinatie van fitness en groepslessen. Al snel kreeg ik harde buiken en moest ik rustiger aan doen. Met 20 weken zwangerschap ben ik gestopt. Met 22 weken en 6 dagen startte mijn zwangerschapsyoga avontuur. Ik neem jullie mee…..

Ik heb eigenlijk helemaal niets met yoga. Ademen door je benen en al die vreemde houdingen. Waarom dan toch een cursus? Ik wilde een avond ontspannen en gericht aandacht hebben voor mijn baby. Daarnaast wilde ik handvatten hebben voor tijdens de bevalling. Van een aantal meiden had ik al gehoord dat het echt zinvol was om een cursus te doen. Er zijn echter niet zo heel veel cursussen in de buurt, dus het werd zwangerschapsyoga.

Deze cursus bestond uit 12 lessen, waarvan 3 partnerlessen, een les voor na de bevalling en een les babymassage. De yoga oefeningen waren er op gericht het bekken voor te bereiden en het lichaam soepel en sterk te maken. Door verschillende ademhalingstechnieken neemt het vermogen toe om de weeën tijdens de bevalling goed op te vangen. Klinkt goed toch? Er werden diverse ‘zwanger’ thema’s behandeld en we leerden een juiste basishouding aan, zodat we rug- en bekkenklachten zo veel mogelijk  konden voorkomen. Ook dat klonk mij goed in de oren. De partnerlessen waren informatief en er werden specifieke adem- en massagetechnieken aangeleerd zodat Stephan ondersteuning leerde geven tijdens mijn zwangerschap en bevalling. Dit zou het contact met de baby ook bevorderen.  Hij ging mee voor mij, heel lief. Voor hem had het niet gehoeven namelijk.

Het was inderdaad een heerlijk moment na een drukke werkdag. Ontspannen met een baby in mijn buik, die het dan uiteraard tijd vond om te bewegen! Ik word er nog blij van als ik daaraan terug denk. We leerden een hoop oefeningen voor ons bekken, de ademhaling en manieren om te ontspannen. Aan het eind van de cursus ging ik vol vertrouwen mijn bevalling tegemoet! Mede door de theorie die we kregen over hormonen, omgaan met pijn tijdens de bevalling, kunstverlossing (baby wordt gehaald met de tang of met de vacuümpomp), tips en oefeningen voor na de bevalling en het hulpblad voor Stephan waarin de ademhaling technieken en massages stonden. Eén massage stond zelfs op een apart blad genaamd: Perineummassage….

“Tijdens het persen wordt het perineum (het spierweefsel tussen vagina en anus) zo belast dat de kans op inscheuren of knippen vrij groot is. Postnataal kan dit de nodige klachten geven zoals onder andere ontstekingen, incontinentie, pijn bij het vrijen of zwakte van de bekkenbodem. Op een heel eenvoudige manier kan de vrouw het perineum voorbereiden op de uitdrijving, en wel door middel van dagelijkse massage van 5 á 10 minuten vanaf ongeveer de 34e zwangerschapsweek, waardoor de kans op knippen of inscheuren afneemt.”

We hebben een hele uitleg gekregen hoe je dat dan doet. Ik zeg: Google het eens als je nieuwsgierig bent. Ik zal jullie eerlijk zeggen dat wij dit niet geprobeerd hebben. Ik ben ook niet uitgescheurd of ingeknipt tijdens mijn bevalling. Maar toen ik het las moest ik toch wel hard lachen. Iemand daar ervaring mee?

Terug naar de zwangerschapsyoga. Ik heb al die weken enorm genoten! Tijdens mijn bevalling heb ik er echter niets aan gehad. Dit zal voor iedereen anders zijn. Ik ben nog steeds blij dat ik het gedaan heb, omdat ik het op dat moment nodig had. Ik zag namelijk best op tegen de bevalling. De lessen na de bevalling waren zeker een pluspunt. We kregen heel veel tips hoe we langzaam aan weer in shape konden komen. En de les babymassage was ook erg leuk en leerzaam. Naomi vond toen echter van niet… Yoga heeft mij dus gebracht wat ik op dat moment nodig had! Zou ik het bij een tweede zwangerschap weer doen? Nee dat niet, dan zou ik graag gaan zwangerschapszwemmen. Wellicht biedt het zwembad in de buurt het tegen die tijd aan 😉

Heb jij een zwangerschapscursus gedaan? En heb je daar iets aan gehad tijdens je bevalling? 

Liefs Angela

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Wilmaaa
  4 januari 2016 at 09:24

  Ik wilde een cursus doen, maar er waren helaas niet genoeg aanmeldingen en toen heb ik het maar laten varen. Ik ben wel ingeknipt, misschien had ik die massage moeten doen, haha!

  • Reply
   Angela Lodder
   5 januari 2016 at 08:24

   Haha onthouden voor een volgende keer dan :p

 • Reply
  Nicole
  4 januari 2016 at 12:38

  Ik heb zwangerschapszwemmen gedaan en zwangerschapseducatie. Dat was veel uitleg en veel kletsen. Heel leuk. Theorie is leuk om te weten maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen.
  Nicole onlangs geplaatst…Spencer is jarig! 1 jaar geworden!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   5 januari 2016 at 08:25

   Lijkt me zo heerlijk zwangerschapszwemmen! Ik heb een paar keer gewoon gezwommen en dat was ook echt fijn. Inderdaad je moet het uiteindelijk zelf doen.

 • Reply
  Saskia
  4 januari 2016 at 13:01

  Leuk om over te lezen. Ik heb zelf niet aan zwangerschpasyoga gedaan maar volg wel wekelijks “normale” lessen. Mij helpt het om wat rustiger te worden.
  Saskia onlangs geplaatst…Persoonlijk: Welcome To My Life! Kapper, gourmet en rust!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   5 januari 2016 at 08:25

   Dankjewel 🙂 Fijn dat het je helpt Saskia! Ik vond het ook echt een fijn moment en was helemaal zen aan het eind van de les.

 • Reply
  Jacqueline
  28 juni 2016 at 15:18

  Ik heb tot nu toe 6 lessen zwangerschaps yoga gedaan, en een aantal keren gewoon gezwommen, wat ik ook heel erg fijn vindt. Of ik verder ga met yoga weet ik nog niet, het is niet echt mijn ding, hoewel ik me wel goed kan ontspannen tijdens een les. Op de een of andere manier stept het me gerust als ik ‘weet’ wat ik straks moet doen. Misschien toch nog maar wat lesjes volgen..

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd