Mijn (schoon)moeder aanwezig bij de bevalling?

De afgelopen weken kwam al een aantal keer voorbij dat er vrouwen zijn waarvan hun (schoon)moeder bij de bevalling aanwezig is. Het zette mij aan het denken. Zou ik dit willen?


Mijn moeder er bij?

Mijn moeder kent mij door en door. Weet precies wat ze moet doen of zeggen als het even tegen zit. Weet wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, zelfs als ik zogenaamd “mooi weer” speel. Er is werkelijk niets wat ik voor haar kan verbergen, ook niet als ik daar enorm mijn best voor doe. Meteen vertellen dat ze grootouders werden toen we weer terug in Nederland waren? Dat voelde heel natuurlijk. En zoals ik al zei, ze had het waarschijnlijk toch wel door gehad. Ook bij onze tweede aankondiging wist ze het heel snel. Tijdens mijn zwangerschap van Naomi en deze ook, was ze een enorme steun. In de periode dat ik zo misselijk was, hielp ze mij wekelijks met schoonmaken. Ging mee naar afspraken bij de verloskundige als dat op een vrije dag was en ook mee naar het ziekenhuis in de periode dat Naomi niet goed groeide in mijn buik. Ik vertrouw haar mijn hele wereld toe. Ze past niet voor niets een dag op Naomi.

Of mijn schoonmoeder?
Mijn schoonmoeder ken ik al 10 jaar. Waar ik van sommige hoor dat ze een minder of zelfs slechte band hebben met hun schoonmoeder, weet ik niet waar ze het over hebben. Wij hebben een hele goede band. Het is een fantastische vrouw, letterlijk een tweede moeder voor mij. Ook weet ik dat ze mij ziet als één van haar dochters, want jawel ik heb nog twee schoonzussen. Ook mijn schoonouders wisten meteen dat Stephan en ik een kindje verwachtten en ook bij dede tweede aankondiging. We wilden steun als het mis zou gaan en waar kun je die nu beter krijgen dan bij je ouders. Net als mijn eigen moeder is zij ook meegeweest naar de verloskundige en tijdens afspraken in het ziekenhuis. Ze was enorm betrokken bij de zwangerschap en dat is nu weer. Erg fijn! Ook zij past één dag op Naomi.

Of toch beide niet?
Aan de band ligt het dus zeker niet, zoals je kunt lezen. Maar toch. Aanwezig bij mijn bevalling? Toch maar niet. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er vrouwen zijn die dit wel graag willen. En dat zou ik ook zeker willen als Stephan bijvoorbeeld ten tijde van de bevalling in het buitenland zou zitten voor werk of een andere reden waardoor hij het niet gaat halen. Maar anders is dit iets wat ik graag met hem doe. Een bevalling is bijzonder, heftig en prachtig. Voor een man soms ook moeilijk als je ziet dat je vrouw pijn heeft of onverwachts naar de OK gebracht moet worden. Het brengt je dichter naar elkaar toe. Vond het heel bijzonder dat hij de navelstreng doorknipte bijvoorbeeld. Dat we samen onze dochter voor hetde eerst zagen. Dat wil ik nu weer. Stephan stond dus absoluut niet aan de zijlijn bij mijn bevalling. Zonder zijn steun en bemoedigende woorden was het mij echt niet gelukt en daar vertrouw ik nu weer op!

Zou jij je (schoon)moeder bij je bevalling willen? 

Liefs Angela

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Nicole
  4 juli 2016 at 06:21

  Mijn schoonmoeder absoluut niet. Mijn moeder wel als ze nog had geleefd.
  Nicole onlangs geplaatst…10 hilarische tweets over kinderen!My Profile

 • Reply
  Simone
  4 juli 2016 at 07:45

  Ik heb ook een hele goede band met mijn moeder en schoonmoeder maar ook ik had het gevoel dat dit iets tussen ons tweeën was. Iets wat we samen deden van begin tot eind. Thijs is ook zelf meegeweest naar alle afspraken.
  Simone onlangs geplaatst…Het favoriete speelgoed van het moment | 12 maandenMy Profile

  • Reply
   Angela
   4 juli 2016 at 09:50

   Stephan is 90% van de keren meegeweest. Als je op een gegeven moment om de dag in het ziekenhuis zit, dan is het fijn als er anderen zijn die mee kunnen. De belangrijke afspraken zoals met de gynaecoloog en voor groeiecho’s was hij er altijd.

 • Reply
  MetMirjam
  4 juli 2016 at 09:20

  Ik ben dol op mijn moeder en ook op mijn schoonmoeder, maar ik hoef ze geen van beiden aan mijn bed tijdens de bevalling! Ik had sowieso echt genoeg aan mezelf haha
  MetMirjam onlangs geplaatst…DIY: een Little Tikes Cosy Coupe pimpenMy Profile

 • Reply
  mathiske's mama blog
  4 juli 2016 at 09:21

  Ik vind ddat de baby krijgen echt iets voor ons tweeën was. Echt voor samen.
  Ik heb er wel over na gedacht, maar mijn moeder kan niet tegen bloed dus dat leek me niet zo handig. En mijn schoonmoeder vind ik een verschrikkelijk mens, dus die is absoluut geen optie
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Lieve Emily,My Profile

 • Reply
  Leonie
  4 juli 2016 at 10:42

  Ik moet eerlijk bekennen; ik heb getwijfeld! Ik heb een pracht-band met mijn moeder en ik weet dat zij er heel graag bij wil zijn.
  Echter wil ik dit moment graag ‘alleen’ delen met mijn vriend; we hebben haar samen gemaakt, dus we gaan haar ook samen ontmoeten.
  Ze zal wel de eerste zijn die ik bij mijn bed wil hebben als ons dochtertje geboren is… daarna pas de rest van de familie!
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Nominatie Liebsteraward!My Profile

 • Reply
  Charlotte
  4 juli 2016 at 11:46

  Ik wilde alleen mijn man bij de bevalling ook al heb ik zo’n goede band met mijn moeder. Ze wist zelfs niet eens dat ik aan het bevallen was. Bij een eventuele tweede zou ik denk ik mijn moeder wel wat laten weten als de bevalling begint, maar zij moet dan ook op Aukje passen.
  Charlotte onlangs geplaatst…Help! Mijn peuter is bang om te gaan slapen…My Profile

 • Reply
  Merel
  4 juli 2016 at 12:00

  Sta er ook zo in. Als Ro er niet bij zou kunnen zijn misschien wel. Of mijn zusje. Maar normaalgesproken niet, vind het inderdaad iets van ons samen. Het versterkt de band met elkaar en de baby denk ik.
  Merel onlangs geplaatst…Mijlpaal: een jaar borstvoedingMy Profile

 • Reply
  Wilmaaa
  4 juli 2016 at 15:29

  Voor mij ook alleen Michiel en geen mama´s hoeveel ik ook van ze houdt, ik zie het niet voor me 😉

 • Reply
  marian
  5 juli 2016 at 13:13

  Nee hoor, een hele lieve moeder en schoonmoeder maar bevallen doe je samen dacht ik bij de eerste.
  En dat was prima.
  Toen ik zwanger was van de 2e was mijn zus zo ziek dat het onzeker was of ze ooit zelf kinderen zou kunnen krijgen, ze wilde toen heel graag een bevalling meemaken.
  En t was maar goed dat ze erbij was want dat was zo’n snelle thuis bevalling dat het hoofdje al geboren was toen de dokter kwam.
  De kraamhulp was gewoon te laat.

  Toen de jongens geboren moesten worden was zus wel weer gezond maar het was zo speciaal dat ze er ook bij mocht zijn.

 • Reply
  Kleine Prinses
  14 juli 2016 at 11:44

  mijn schoonmoeder zou ik er niet bij willen… mijn moeder zou wel mogen

 • Reply
  Mariska Breen
  31 maart 2017 at 06:15

  Persoonlijk wilde wij het met zijn tweeën de bevalling doen. Geen pottenkijkers erbij. Echter bij de tweede wilde we heel graag onze kraamverzorgster Henny (hadden We bij dr geboorte van Amy) erbij hebben. We hadden net een aantal maanden eerder mijn vader verloren en zoiets gaat toch niet in je koude kleren zitten als je aan het bevallen bent. Helaas kan je een kraamverzorgster niet vast pinnen en was er een vrouwtje eerder dan mij bevallen en daar moest zij naar toe. Naar de verloskundige hebben wij ook altijd samen gedaan. Mijn moeder is 1x mee geweest en dat was pas bij de tweede.

 • Reply
  Anja
  31 maart 2017 at 14:57

  Ik vond de verloskundige en mijn man genoeg 🙂
  Anja onlangs geplaatst…Relatietips: de eerste zeven jaar zijn cruciaal in een relatieMy Profile

 • Reply
  Nadine
  31 maart 2017 at 22:21

  Mijn moeder was (helemaal niet gepland) bij de bevalling van onze tweede zoon Levi! Ze kwam om de oudste te halen en bij mij ging alles zo snel dat het een thuis bevalling werd. Wij waren op de slaapkamer en ze stond dus aan mijn zijde! Ze vroeg wel netjes of ik het goed vond dat ze erbij was en dat vond ik prima! Op dat moment wilde ik alleen maar bevallen 😉 Het was voor ons beide erg bijzonder, vooral omdat het zo onverwachts was! Ik hoorde stemmen beneden en wat bleek; mijn vader was meegekomen en zat beneden te wachten, dus die kwam gauw naar boven toen Levi geboren was!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd