Mijn kolfavontuur is nu echt ten einde

Een jaar lang kolven. Wie had dat gedacht?! Ik in ieder geval niet. Ik heb respect voor de fulltime kolvende mama. Echt wat moet dat zwaar zijn. Ik heb respect voor iedere vrouw die het kolven geprobeerd heeft, maar waarbij het echt niet ging of het zoveel pijn deed dat het echt geen optie is. Pijn hoort niet. Ik ben mij ervan bewust dat ik ontzettend veel geluk heb gehad. Borstvoeding geven ging bij mij vanaf het begin goed, maar ook ik heb er wel moeite voor moeten doen. Ook op het gebied van kolven heb ik een periode hard moeten werken, omdat mijn productie terugliep. Als ik de verhalen hoor en lees van andere mama’s sta ik versteld. Versteld van jullie doorzettingsvermogen, maar ook de kracht om te besluiten te stoppen met voeden of te kolven. Dat is geen makkelijke beslissing, maar een blije mama is een blije baby. En dat is het allerbelangrijkste. Lieve mama’s jullie zijn allemaal toppers, ook de mama’s die geen borstvoeding (meer) geven of kolven natuurlijk! Doen wat je hart je ingeeft, dat is het belangrijkste. In mijn geval is dat dus stoppen met kolven…

De eerste keer
Stephan wist niet wat hij zag de eerste keer. Ik trouwens ook niet hoor. Had me er totaal niet in verdiept. Wist wel wat kolven was, maar hoe het in zijn werk zou gaan, dat zou ik vanzelf wel merken als ik eenmaal bevallen was. En jawel op 20 mei rijden ze de kolf binnen in het ziekenhuis. Rijden?! Jep, het is zo’n groot en zwaar ding van Medela en kost een paar duizend euro. Vanaf het moment dat Naomi geboren is drinkt ze al goed aan de borst. Ze moet haar krachten sparen om te groeien en mag daarom maximaal 10 minuten bij mij drinken. Ik kolf vervolgens na iedere voeding. Dat krijgt ze bijgevoed door middel van fingerfeeding. Trots als pauw was ik, want ik had na de eerste keer kolven al bijna 15 cc colostrum! De verpleegkundigen in het ziekenhuis waren ook erg verbaasd. Het is veel, want een baby drinkt nog geen 15 cc de eerste dag. Het is geel, een beetje goudachtig. Colostrum, zoals dat zo mooi heet. Ik vind het ontzettend bijzonder dat dat apparaat ook melk uit mijn borsten krijgt. Knappe koppen, de mensen die deze techniek bedacht hebben.

Vanaf dat moment wordt het de normaalste zaak van de wereld. De gehele kraamweek moet ik iedere voeding 5-10 minuten nakolven. Behalve in de nacht, dan hoeft het niet. We huren deze kolf bij Borstkolvenshop de Boezem voor € 2,50 per dag. Een hele fijne vrouw met verstand van zaken, waar ik overigens vier weken later mijn eigen kolf kocht. Zij is trouwens verloskundige van beroep en heeft tevens mijn draaipoging gedaan. Ik ben op meerdere vlakken dus heel blij met haar, dat snap je wel!

Kolven op het werk
Langzaam bouwen we een voorraad op in de vriezer, geeft Stephan één keer per dag een beetje melk via een flesje en dat gaat goed! Tot het eind augustus is en ze niet meer wil drinken uit de fles. We hadden een flesweigeraar. Ook dat is uiteindelijk goedgekomen en dan komen de momenten van kolven op het werk.

Inplannen om vergaderingen heen. Rekening houden met afspraken. Niet altijd makkelijk. Zeker in het begin niet, als je echt wel om de 3 uur moet kolven, want met volle borsten rondlopen is verre van fijn. Lang leve de zoogcompressen overigens! Ik klaag niet, want het gaat echt goed. Ik kolf meer dan ze drinkt op een dag en mijn voorraad wordt meer en meer. En stiekem geniet ik van de rustmomentjes tussen het werk door. Kolven is een eitje, toch?! Jep, maar toen was het half januari. Ineens stagneert het. Ik moet met moeite 40 cc kolven. Ik kan wel huilen en dat deed ik ook. Hoe kan dit nu?

De oorzaak werd al snel duidelijk, ik kreeg mijn eerste menstruatie na mijn bevalling in februari, 9 maanden later dus. Vanaf je eisprong tot en met het einde van je menstruatie kan het zo zijn dat je een dip krijgt in je productie en dat was bij mij het geval. Balen, maar niets aan te doen. Twee keuzes: stoppen met kolven of in de avonden bijkolven. Het werd het laatste. Ik deed het vol overgave, maar leuk was het niet hoor. En die voorraad in de vriezer die slonk en slonk. En iedere keer had ik een dip vanaf mijn ovulatie…. Na negen maanden verviel mijn kolfrecht. Dat houdt in dat je niet meer in de baas zijn tijd mag kolven, belachelijk vind ik, want een kind heeft tot zijn eerste levensjaar gewoon melk nodig. In eigen tijd mag ik blijven kolven. Heel fijn!

LEES OOK: Oog in oog met de glazenwasser tijdens een kolfsessie

Kolven op de meest rare plekken
In mijn geval maar één plaats en dat is in de auto, uiteraard met een hydrofieldoek erover heen. De eerste keer was in gezelschap van mijn twee collega’s. We hadden een personeelsfeest. Een andere keer was toen ik met een vriendin naar een concert van Marco Borsato ging. Wederom op een parkeerplaats waar het donker was. En een keer op zo’n rustplek langs de snelweg. Ik moest rijden voor mijn werk van Goes naar Zevenbergen en precies rond lunchtijd moest ik kolven. Toen ben ik achterin gaan zitten en na 10 minuten kon ik weer op pad.

Einde van een tijdperk
Het is goed geweest. Toch heb ik dubbele gevoelens. Opluchting, schuldgevoel, blijdschap en een kleine traan als ik voor de allerlaatste keer mijn spullen uitkook. Opbergen in mijn kolftas en naar zolder. Hij komt er pas weer vanaf als er een tweede kindje op komst is. Want ook dan hoop ik opnieuw te kunnen kolven.

Het avontuur van het kolven is mooi, zwaar, fijn, niet leuk, kortom het is van alles. Maar bovenal is het heel bijzonder. Bijzonder om mijn dochter te kunnen voeden, terwijl ik niet bij haar ben. Dat ze dan toch mijn melk krijgt. Kan niet anders zeggen dan dat ik trots ben. Trots op mezelf, want in januari stond ik echt op het punt om te stoppen. Wat ben ik blij en dankbaar dat ik dat niet heb gedaan. De borstvoeding gaat nog steeds als een tiet trein. En zoals ik al vaker heb gezegd, blijf ik dat ook nog doen tot zij er genoeg van heeft. Na haar eerste verjaardag alleen nog ochtend- en avondvoedingen. Benieuwd hoe lang ze dat blijft doen, in ieder geval niet langer dan een jaar, want voordat ze twee jaar wordt, heb ik het afgebouwd 😉

LEES OOK –> Einde aan de borstvoedingsperiode, met een traan en een lach kijk ik terug….

Zonder de steun van Stephan was mij dit niet gelukt. Ik ben hem heel dankbaar voor zijn steun vanaf het eerste moment. Borstvoeding geven doe je als vrouw, maar je hebt echt een man nodig die achter je staat. Die je steunt en je bemoedigt als het even tegen zit.

Wauw wat een avontuur! Eentje die nu echt ten einde is. Een hoofdstuk dat ik afsluit in mijn boek als moeder. Met een lach en een traan kijk ik terug. Een bijzondere periode, die ik voor geen goud had willen missen!

Heb jij ook weleens gekolfd en hoe ervoer jij dat?
Voor de kolvende mama’s, hoe lang heb jij dit gedaan?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Merel
  16 mei 2016 at 07:15

  Wat knap volgehouden! Hier lukte het niet echt, dus al snel stopte ik er weer mee. Je schijnt te moeten volhouden, maar vond het ook vermoeiend naast het live voeden.

  Vind het raar dat met negen maanden je kolfrecht ophoudt trouwens. Natuurlijk heeft je kindje minder vaak nodig dan voorheen, maar je moet je productie toch op gang houden?
  Merel onlangs geplaatst…Niet slapen; beproefde manier van martelenMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 mei 2016 at 22:19

   Dankjewel! Er zijn dus vrouwen die echt niet kunnen kolven, doorzetten heeft dan geen zin hoor 😉 Ik snap dat ook echt niet. Een kindje heeft tot 1 jaar melk nodig en is het hoofdvoeding, dus moet gewoon een jaar kolfrecht zijn vind ik! Productie op gang houden is dan niet meer nodig. Tenminste bij mij is het stabiel en dat hebben veel vrouwen rond die termijn begreep ik 😉 Maar een kindje heeft nog melk nodig en dan moet je toch echt kolven.

 • Reply
  Lisanne
  16 mei 2016 at 07:51

  Knap hoor! Ik lees het met een brok in mn keel overigens…
  Hier helaas maar 8 weken borstvoeding kunnen geven, vanwege een abces in mn borst gestopt. Abces poliklinisch verwijderd en ik kom daarna echt niet meer van de pijn. Kolven wel gedaan tijdens de 8 weken!
  Ik zei (na de abcesverwijdering) ‘Ik ga noooooit maar dan ook nooit meer borstvoeding geven’. Inmiddels ben ik van gedachte veranderd. Mocht er een tweede kindje komen, ga ik er weer voor!
  Chapeau Angela, je mag met recht trots zijn op jezelf, je man én jullie dochter!

  • Reply
   Angela Lodder
   18 mei 2016 at 22:16

   Dankjewel voor je reactie Lisanne, daar krijg ik dan weer een brok van in mijn keel! Echt knap hoor 8 weken. Daar mag je trots op zijn. Hihi mooi hoe je dan toch van gedachten verandert.

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  16 mei 2016 at 18:56

  Wat een mooie woorden. Ik snap dat die toch een rare tijd is. Ik heb de tijd van het “stoppen” en afbouwen ook raar en vervelend gevonden. Ik heb uiteindelijk ruim 9 maanden borstvoeding gegeven en toch spijt dat ik naar het advies van het UWV geluisterd heb.
  Super fijn dat je door kon gaan met kolven na 9 maanden, heel fijn van je werkgever. Nu genieten van je vakantie en als je weer aan het werk bent van je pauzes je mag best wel trots op jeZelf zijn. Petje af voor jou!
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Zwanger en een flexibel contractMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 mei 2016 at 22:15

   Lief! Snap dat je daar van baalt, maar hee je hebt haar mooi toch echt 9 maanden gevoed.

 • Reply
  Nicole
  17 mei 2016 at 10:01

  Knap hoor dat je het zo lang hebt vol gehouden! Kolven lukte hier voor geen meter. Er kwam gewoon niets uit! Ik moest wel 3/4 keer kolven voor 1 voeding. Was geen doen.
  Nicole onlangs geplaatst…De leukste series op Netflix om te binge-watchen!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 mei 2016 at 22:14

   Dat is zeker geen doen Nicole! Respect dat je het wel hebt geprobeerd, maar dan is overstappen op flesvoeding echt de beste keuze 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 mei 2016 at 10:47

  Ik heb zeker wel een gekolfd, maar ik was fulltime thuis dus het was voor mij meer incidenteel. En dat is denk ik wel makkelijker geweest. Ik vond kolven goed te doen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…De mythe van het plattelandslevenMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 mei 2016 at 22:13

   Fijn dat het kolven bij jou ook goed ging als het nodig was. Heerlijk toch dat je het niet zo heel veel hoefde te doen 😉

 • Reply
  Charlotte
  17 mei 2016 at 19:51

  Knap dat je het zo lang hebt volgehouden! Ik had een handkolf dus heb alleen gekolfd als het echt nodig was
  Charlotte onlangs geplaatst…Zoals je mij nog nooit zag…My Profile

 • Reply
  jodi - liefthuis
  17 mei 2016 at 21:25

  Mega trots mag je op jezelf zijn. Je hebt het zo knap gedaan zo lang, jouw lichaam maakte je meisje zo groot.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Hoe vier je de eerste verjaardag van je spruit…onze hersenspinsels…My Profile

 • Reply
  Anne
  20 mei 2016 at 23:21

  Wat knap! Mooi om te lezen. Hier helaas met heel veel pijn en moeite, en heel weinig melk 6 weken mogen voeden. . Toen was ik op en moest Nore goed gaan drinken omdat ik haar al moest bijvoeden. Ik kan me niet voorstellen dat bv fijn kan zijn maar ik hoop tegen de tijd dat er een 2e komt ik er anders over denk en vol goede moed het weer ga proberen!

  • Reply
   Angela Lodder
   27 mei 2016 at 11:27

   Dankjewel. Wat naar dat het bij jou zo pijnlijk was Anne. Had er een lactatiekundige meegekeken? Ik hoop voor je dat je bij een tweede een fijne borstvoedingservaring mag op doen!

 • Reply
  Mariska
  2 juni 2016 at 16:02

  Wat leuk om te lezen!
  Ik geef nu 9 maanden borstvoeding en bouw nu 1 kolfsessie af zodat ik nog maar 1x kolf op het werk. Spannend wat voor effect dit heeft op mijn productie! En als mijn zoontje 1 jaar is, wil helemaal niet meer kolven. Wat ben jij gaan geven ipv borstvoeding? Kunstvoeding/ yoghurt/ water?

  • Reply
   Angela Lodder
   2 juni 2016 at 19:19

   Hoi Mariska,

   Jeeeej nog iemand die zo lang kolft en voedt 😀 Op mijn productie heeft het geen invloed gehad. Ik had melk voldoende melk voor Naomi. Alleen het kolven was al maanden drama doordat ik weer ging menstrueren, wellicht heb je dat ook gelezen op mijn website 😉 Naomi is inmiddels 1 jaar en ik kolf niet meer. Ze drinkt in de ochtend en avond nog bij mij. Tot 1 jaar dronk ze ook nog ’s middags bij mij. Tussendoor kreeg ze al water en soms verdund met diksap of slappe thee. Ze wilde tussendoor niet aan de borst. Nu krijgt ze bij mij nog steeds ochtend en avond en tussendoor dan ander drinken. En we vullen dit aan met kwark zodat ze voldoende zuivel binnen krijgt, maar soms wil ze dat ook niet 😉 Ben benieuwd of het invloed heeft op jouw productie, maar denk het niet hoor.

   • Reply
    Mariska
    2 juni 2016 at 21:15

    Dat is fijn om te weten 🙂 Tot nu merk ik ook nog niks. Enige is dat mijn zoontje nog relatief veel drinkt bij mij en maar heel weinig vaste voeding eet. Hij slikt het niet door 🙁 Dus hij zit nog wel op 6-8 voedingen per dag. Maar goed, hopelijk trekt dat de komende maanden bij!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd