Mijn hart huilt om die stomme wet…

Ik heb veel berichten gelezen van ouders wiens kindje levenloos geboren is, maar volgens de wet niet bestaat. Hoe krom is dat? Ik wist dat echt niet. Het is maandagavond nu ik deze blog schrijf. Naomi slaapt heerlijk in haar bedje. Stephan vraagt wat er aan de hand is, want de tranen rollen letterlijk over mijn wangen. Ik kan niet stoppen met huilen. Ik heb dit nog nooit meegemaakt, maar iemand heel dicht bij mij heeft een broertje dat levenloos ter wereld is gekomen. En ook al is dat lang geleden het blijft voor altijd een gemis. En die ouders hebben vier kinderen, maar volgens de wet dus drie. Het feit dat je moet bevallen van een kindje dat levenloos ter wereld komt is al verschrikkelijk. Maar dat je baby dan volgens de wet ook niet eens bestaat….Krommer kan het niet zijn….

baby-feet-402844_960_720Wat ontzettend zwaar moet het zijn om niet met je kindje te kunnen knuffelen. Je hebt het voelen schoppen, voelen draaien, iedere beweging heb je gevoeld. Je hebt gedroomd van een leven met je kindje. Hoe zal hij of zij er uit zien? Lijkt hij op mij of op mijn partner? Je hebt de babykamer ingericht, een kinderstoel, een kinderwagen en allerlei andere spulletjes gekocht. Je hebt al nagedacht over een naam voor je kindje. En dan krijg je het verschrikkelijke nieuws te horen dat je kindje niet meer leeft in je buik. Dat je moet bevallen van een levenloos kindje. In het ziekenhuis hoor je andere baby’s huilen. Jij hoort je kindje niet huilen, een geluid dat iedere ouder zo graag hoort na een bevalling. Een teken van leven. Je gaat naar huis met lege handen, een hart vol pijn. Je hebt naweeën, stuwing, want je borstvoeding komt op gang, alles wat andere moeders ook hebben. Trotse papa’s gaan hun kindje aangeven bij de gemeente, maar dat kan niet. Het enige dat je krijgt is een akte. Dat alleen maar zegt dat je kindje volgens de stomme wet niet bestaat. Terwijl het wel heeft bestaan in jouw veilige buik, waar het kon groeien en kon bewegen. Nergens staat geregistreerd dat jullie zoon of dochter in een officieel register. Ik hoop dat de wet verandert, dat je alsnog erkenning krijgt dat je kindje wel bestaan heeft. Dat het bij de gemeente wel zichtbaar is dat je een kindje hebt gekregen.

“Een baby die na 24 weken zwangerschap dood ter wereld komt, valt onder de Wet op de Lijkbezorging. Je krijgt als ouder dan hoe dan ook een ‘akte van een levenloos geboren kind’. Als je kind vóór 24 weken zwangerschap ter wereld komt, kun je ervoor kiezen of je zo’n akte wil. Overigens heeft de akte nauwelijks betekenis en zegt het niet veel meer dan dat een kind door ter wereld is gekomen en volgens de wet nooit heeft bestaan. Het kindje komt in de Basisregistratie Personen niet voor. Dat is wat ouders willen en daarvoor is er een landelijke Petitie voor registreren van doodgeboren kinderen in registratiesystemen van de overheid.

De gemeente Amsterdam geeft sinds kort wel een overlijdensakte af. Geboorte- en overlijdensdatum vallen op dezelfde dag. Dat is al een stukje erkenning voor ouders.

Ik hoop dat de petitie er voor zorgt dat deze kindjes voor de wet wel bestaan. Het is een lange adem voor zo’n wetswijziging er door is. Ouders krijgen hun kindje er niet mee terug, maar wel erkenning dat hij of zij bestaan heeft en dat kan ik mij heel goed voorstellen. Je bent gewoon papa en mama geworden. Ik heb de petitie om die reden ook getekend! Jij tekent toch ook hier?

Heb jij de petitie ook getekend? En wat vind jij van deze wet?

Liefs Angela

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply
  Nicole
  24 februari 2016 at 06:37

  Ook getekend! Hoop dat het er door komt. Lijkt me heel belangrijk die erkenning!!
  Nicole onlangs geplaatst…Wanneer haal je de box weg?My Profile

 • Reply
  Wilmaaa
  24 februari 2016 at 07:27

  Ik vind het ook niet kunnen en heb dan ook zeker de petitie getekend!

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  24 februari 2016 at 14:59

  Ik heb hem getekend. Het is gewoon debiel dat jet zo werkt..
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Mama’s en Tattoo’sMy Profile

 • Reply
  Mariska
  24 februari 2016 at 15:59

  Ik vind overlijdingsakte en geboorte op dezelfde dag een prima regeling. Natuurlijk is het verlies van je kind emotioneel enorm zwaar maar juridisch gezien zou je niets hebben aan zo’n erkenning op papier. Er zijn genoeg andere manieren om een concrete herinnering te hebben, waarom zou de overheid dat moeten regelen? Vergeet niet dat we in een land met miljoenen mensen en miljarden belangen leven.
  Mariska onlangs geplaatst…Outfit | een beetje lenteMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   24 februari 2016 at 18:53

   Die regeling verschilt ook per gemeente, dus daar hebben ook niet alle ouders iets aan. Dat is dus ook niet landelijk geregeld. Daarbij is het heel vreemd als je je tweede kind gaat aangeven bij de gemeente, ze je dan feliciteren met je eerste kindje, terwijl je al een kindje hebt, maar levenloos ter wereld is gekomen.Dus ik begrijp heel goed dat ouders willen dat hun kindje geregistreerd staat. Ieder zo zijn eigen mening 😉 Ik hoop voor die ouders dat de wetgeving er door komt.

   • Reply
    Mariska
    24 februari 2016 at 20:13

    Ik begrijp heel goed dat ouders hun kindje geregistreerd willen hebben. Ik zelf, mij niet in die emotionele situatie bevindende, kan anderzijds begrijpen dat het administratief gezien onhandig is (je gaat immers geen zorgverzekering afsluiten of kinderbijslag ontvangen) en dat de voornaamste reden zal zijn dat de huidige wetgeving zo is.

    Ik vraag me dan wel af hoe de voorbeeldsituatie die je benoemde zou zijn wanneer het kindje op latere leeftijd zou zijn overleden en er dan een nieuw kindje bij komt. Staan mensen na overlijden überhaupt nog in het BRP?
    Mariska onlangs geplaatst…Outfit | een beetje lenteMy Profile

    • Reply
     Angela Lodder
     24 februari 2016 at 21:28

     Ik ben het met je eens dat de huidige wetgeving er niet zomaar is, maar dat betekent niet dat ze niet op zoek kunnen gaan naar een manier dat voor de overheid werkt, maar de ouders erkenning geeft voor hun kind. Als je overlijdt dan sta je in het centraal archief van overledenen. Daarin staan gegevens vanuit het BRP. Dit is op te vragen en indien je dat wenst kun je die gegevens laten afschermen.

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  24 februari 2016 at 16:38

  Verschrikkelijk..
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…What’s in my diaper bag….My Profile

 • Reply
  Lieke
  24 februari 2016 at 20:05

  Oh wat erg dit zeg! Ik heb een doodgeboren zusje (hè, wat klinkt dat naar) maar dit heb ik nooit geweten, ik was toen nog klein. Ze mag dan overleden zijn, ze is toch mijn zusje en ik hou ontzettend veel van haar. Mijn hart loopt over van liefde voor dat lieve, kleine meisje. Ik dacht er nooit zoveel over na maar pas kwam alles toch terug en toen drong het besef tot mij door dat ik zoveel van haar houd…Ik bedenk weleens hoe het zou zijn als ze nog leefde… Maar toch is het zo’n troost dat ze nu bij de Vader is. Een betere Vader dan die grote God kan een mens zich niet wensen. Ze is veilig en blij. Ze lijd geen pijn, mensen kunnen haar nooit kwetsen of iets aandoen. Ze is gelukkig en als ik aan haar kon vragen of ze hierheen wilde komen dan zou ze het niet willen. Ik weet niet of ik haar ooit zal weerzien, dat weet God alleen, maar wat zou ik haar graag een knuffel geven! Ik hou van haar, onvoorwaardelijk ♡

  • Reply
   Angela Lodder
   24 februari 2016 at 21:29

   Als je het zo opschrijft, snap ik dat je het naar vindt klinken. Bedankt voor je mooie woorden. God kent haar door en door en het is zeker een troost dat ze bij Hem is!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd