Mijn geboorteplan + tips!

Een geboorteplan. Veel zwangere vrouwen vinden dit complete onzin én anderen niet. Ik ben dus zo’n zwangere vrouw die het geen complete onzin vind. Natuurlijk snap ik ook dat het totaal anders kan lopen. Dat heb ik ervaren bij mijn eerste zwangerschap, dus geloof mij ik weet daar alles van. Dat neemt echter niet weg dat ik toch weer een geboorteplan heb geschreven. Er deze keer ook echt serieus over heb nagedacht en niet zo maar een invul geboorteplan heb gedownload. Mijn zwangerschapsyoga instructrice, tevens doula, gaf mij en de andere zwangeren een hoop tips.


Waarom een geboorteplan?
Een geboorteplan is een middel om te communiceren met de verloskundigen en gynaecologen. Je zet hierin al je wensen die je hebt voor tijdens je bevalling, maar ook voor het moment daarna. Dit bespreek je van tevoren ook met de desbetreffende verloskundige of gynaecoloog. Je zorgt ervoor dat je het zelf een paar keer uitprint (tip doe het op een fel kleurtje, dat valt op), zodat ook tijdens wisselende diensten (bij bevallen in het ziekenhuis) de nieuwe dienstdoende verloskundige of gynaecoloog, op de hoogte is van jouw wensen. Let op! Dit moet geen boekwerk zijn, het liefst maximaal 1 A4. Overzichtelijk, puntsgewijs en onder kopjes noteer je de wensen van jezelf en je partner. Dus geen hele verhalen, dat leest niet prettig.

Geen eisenlijst
Het geboorteplan is geen eisenlijst. Je kunt wel opschrijven: ik wil geen keizersnede, maar als dat nodig is, dan gaat dat toch gebeuren. Alle verloskundigen en gynaecologen gaan voor een natuurlijk bevalling, dat is altijd de insteek. Bij onvoorziene omstandigheden, beslist de verloskundige of gynaecoloog wat er gaat gebeuren. Je kunt wel in het geboorteplan aangeven dat je het belangrijk vindt dat ze daar open over communiceren. Dus dat ze uitleggen waarom je een vacuümverlossing krijgt of een keizersnede krijgt etecera… Krijg je overigens een geplande keizersnede? Dan kun je uiteraard ook een geboorteplan maken. Over de operatie heb je niks te zeggen, maar over alles eromheen wel. Wat gebeurt er met je baby na de geboorte? Hoe is de periode op de uitslaapkamer? Wil je borstvoeding geven? Gaat je partner met de baby mee of blijft hij bij jou?

Mijn geboorteplan
Dit is mijn tweede bevalling zoals velen van jullie wel weten. Dat betekent dat ik al weet hoe het is om te bevallen. Echter ben ik toen ingeleid en heb ik alles over mij heen laten komen. Ik had wel even snel een geboorteplan ingevuld die ik online vond en besproken met Stephan, maar dat was het ook. Ik kijk ontzettend goed terug op mijn bevalling overigens, maar toch wil ik dingen anders en daarom dus ook dit plan.

Omgeving en begeleiders

 • Mijn man Stephan.
 • De verloskundige.
 • Ik wil in het ziekenhuis bevallen. Dat betekent vanaf het moment dat de weeën beginnen dat ik daar naar toe wil.
 • Zo min mogelijk in- en uitloop van personeel in de kraamsuite.

Communicatie

 • Wij begrijpen dat het geboorteplan richtinggevend is en er door medische complicaties afgeweken moet worden.
 • Bij afwijken van het geboorteplan willen wij graag uitgelegd krijgen waarom.
 • Open communicatie over en weer vinden wij belangrijk.

De bevalling

 • Een rustige omgeving met muziek (hebben we bij ons).
 • Alleen praten als dat nodig is of als ik dat zelf doe. Niet smoezen in de ruimte met ander personeel.
 • Zo min mogelijk in-en uitloop van personeel in de kraamsuite.
 • Weeën opvangen op een manier wat goed voelt: Lopen, douchen, hangend over het bed, op handen en knieën, een bal etc. Tijdens yoga veel oefeningen (zowel lichamelijk als ademhalingstechnieken) gehad die ik hierbij kan gebruiken.
 • Geen pijnbestrijding.
 • Niet zeggen: “Ik zie dat je het zwaar hebt, wil je misschien toch pijnstilling”. Als ik dat onverhoopt wel wil, dan geef ik dat zelf aan.
 • Masseren/strelen door Stephan over mijn bekkengebied/benen en rug
 • Alleen ontsluiting controleren als dat nodig is (niet standaard iedere 1,5 uur) liefst ook staand als ik mijn weeën liggend niet op kan vangen zoals ik bij mijn eerste bevalling had.
 • Ik wil persen op de baarkruk.
 • Zelf mijn kind aanpakken. Mijn handen zijn de eerste die de baby aanraken.
 • Indien een spoedkeizersnede noodzakelijk is, dan Stephan aanwezig. Hij gaat mee met alle handelingen die gedaan worden bij de baby.
 • Zo snel mogelijk na de spoedkeizersnede kennis maken met de baby en aanleggen aan de borst.
 • Er mogen foto’s gemaakt worden.

Na de geboorte

 • Baby bloot op mijn buik, mijn handen over de baby en dan pas een dekentje/doek.
 • We willen alle tijd om kennis te maken met onze baby, dus niet meteen controleren, wegen en aankleden.
 • Stephan knipt de navelstreng door als wij daar klaar voor zijn. We willen hem uit laten kloppen.
 • Kindje zelf laten zoeken naar de borst om te drinken, geef dat tijd.
 • Als borstvoeding niet direct lukt, dan meteen starten met kolven.
 • Als ik niet in staat ben op mijn kind vast te houden, dan Stephan huid-op-huid met de baby.
 • Ik wil zeker weten dat de placenta er goed uit is gekomen (i.v.m. eerste bevalling, waar hij in twee delen kwam) en verder wil ik er niets mee.
 • Foto’s maken van ons eerste moment met de baby.

Zo heb ik nagedacht over mijn geboorteplan

 • Bedenk heel goed waar jij rustig van wordt. Wat heb jij nodig om volledig te kunnen ontspannen? De doula gaf als voorbeeld: wat heb jij nodig om te kunnen vrijen? Als er constant mensen in- en uit lopen, kun je hoogstwaarschijnlijk niet vrijen. Je bent dan niet ontspannen genoeg. Vond het een goede vergelijking, ik snapte precies wat ze bedoelde.
 • Wie wil je bij je bevalling hebben en wat verwacht je eventueel van ze? Beschrijf daarin ook als je echt iets verwacht van je verloskundige.
 • Wat vind je belangrijk qua communicatie? Wil je dat er helemaal niet met je gecommuniceerd wordt over handelingen of juist wel? En communiceren ze met jou of met je partner?
 • Wil je pijnstilling? Zo ja, wat heeft eventueel je voorkeur? Het is fijn om te weten wat je voorkeur heeft, omdat ze dan ook weten dat jij je erin verdiept hebt.
 • Hoe wil je de weeën opvangen? Welke manieren denk je fijn te vinden of vind je fijn?
 • Pak je kind zelf als eerste aan! Echt dat is zo mega bijzonder. Dat zal niet in alle gevallen misschien kunnen, maar dan heb je het maar genoteerd.
 • Wie knipt de navelstreng door? Bepaal je het moment zelf of juist niet? Je kindje heeft 9 maanden lang via de navelstreng voeding gekregen, dat is niet niks! Het is een bijzonder moment als je de navelstreng doorknipt. Wil je het moment zelf bepalen bijvoorbeeld? Wil je hem helemaal uit laten kloppen?
 • Wil je borstvoeding geven of flesvoeding? Het is belangrijk dat je dat kenbaar maakt. Het zou vervelend voor je zijn als je geen borstvoeding wil geven en ze vragen je om de baby aan te leggen bijvoorbeeld. Bij borstvoeding kun je nadenken of je je kindje zelf wilt laten zoeken en je kijkt of het aanleggen zelf lukt of wil je dat ze meteen helpen bij het aanleggen? Als het helemaal niet lukt, wil je dan kolven of niet?
 • Hoe wil je bevallen en in welke houding? Baarkruk, in bad, op bed etcetera. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik heb gekozen voor een houding waarbij de zwaartekracht ook nog een beetje meewerkt. De baby moet immers naar beneden en dat lijkt mij toch eerlijk gezegd makkelijker op de baarkruk. Ik ben bij Naomi liggend bevallen en ook dat lukte hoor, maar wil het nu gewoon anders.
 • Wie neemt beslissingen als jij dat zelf niet kan? Is dat je partner of niet?
 • Wil je dat er foto’s gemaakt worden? Ook niet geheel onbelangrijk. Wellicht is er een geboortefotograaf aanwezig, dan is dat ook goed om aan te geven.
 • Wat moet er met de placenta gebeuren? Sommigen hebben hier specifieke wensen over, dus goed om dat dan ook aan te geen.
 • Wat zijn je wensen bij de eerste lichamelijke onderzoeken van de baby? Ik wil bijvoorbeeld niet dat dat meteen gebeurd. Bij Naomi was dat wel, maar dat had een oorzaak. Ik ben ingeleid vanwege een groeiachterstand met 37 weken, dus ze moesten wel weten of Naomi in de couveuse moest of niet. Anders kan dat best heel eventjes wachten, tenzij er complicaties zijn.

Er is online zoveel informatie te vinden over geboorteplannen. Er is geen goed of fout. Het gaat erom wat jij en je partner willen. Denk er gewoon eens rustig over na. En wil je geen geboorteplan, dan is dat ook goed natuurlijk. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Had jij een geboorteplan of vind je het complete onzin?

De afbeelding hierboven komt van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Simone
  15 mei 2017 at 07:24

  Ik heb bij mijn bevalling ook op een baarkruk gezeten. Dat vond ik erg prettig. Mijn man kon achter me op de kruk gaan zitten en zo kon ik tussen de persweeen door tegen hem aanleunen, in zijn armen. Dat was voor mij heel fijn en ontspannend. En voor hem heel prettig omdat het hem het gevoel gaf dat hij nu echt kon helpen en niet meer machteloos aan de zijlijn stond. Wellicht is dat nog een tip voor in je plan 🙂
  Simone onlangs geplaatst…Boodschappen doen met peuterMy Profile

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  15 mei 2017 at 08:15

  Ik twijfelde de vorige keer over de baarkruk, door complicaties en een ruggenprik ook niet meer van toepassing. Als er een volgende keer komt wil ik dat sowieso proberen. En als het even kan thuis bevallen
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Mijn Moederdag| Migraine, Formule 1 en Sushi.My Profile

 • Reply
  Lily
  15 mei 2017 at 08:47

  De eerste x had ik geen echt bevallingsplan op papier gezet hoewel ik er wel mee bezig ben geweest. Nu ga ik er wel echt een opstellen. Zo vond ik t bijvoorbeeld achteraf vervelend dat mijn dochter kunstvoeding kreeg toegediend omdat de vk dacht dat ze dat nodig had mede ivm haar lage lichaamstemperatuur en dus alle energie moest sparen om op temperatuur te komen. Nu wil ik proberen op voorhand colostrum te kolven zodat, als de nood aan de man is, mijn kindje geen kunstvoeding hoeft te krijgen. Misschien is dit voor jou ook iets om te overwegen?

 • Reply
  Nicole
  15 mei 2017 at 09:21

  Wij hebben vanuit het ziekenhuis echt drie of vier pagina’s meegekregen om in te vullen qua geboorteplan.
  Heel onhandig eigenlijk en vrij onoverzichtelijk vind ik ook.
  Maar de vragen die erop staan zijn wel een goede leidraad.
  Ga er toch ook maar eens voor zitten!
  Nicole onlangs geplaatst…5 manieren om de IKEA Råskog te gebruikenMy Profile

 • Reply
  charlotte
  15 mei 2017 at 10:27

  Er komt duidelijk meer bij kijken dan je denkt in zo’n plan. Wel goed dat je het zo uitgebreid hebt opgeschreven, beter teveel info dan dat ze straks dingen doen die je helemaal niet fijn vind.
  Komt nu wel heel dichtbij die bevalling. Succes met laatste loodjes en het wachten.

 • Reply
  Liess
  15 mei 2017 at 11:22

  Wauw das een aardige lijst…

  Hier ga ik wel een paar punten opschrijven en de rest laat ik lekker over me heen komen.
  Liess onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 28 29 30My Profile

 • Reply
  Renske
  15 mei 2017 at 22:50

  Goede tip om kenbaar te maken of je flesvoeding gaat doen. En dit keer inderdaad misschien toch eigen muziek mee. Interessant artikel!

 • Reply
  Anja
  16 mei 2017 at 02:55

  Wow, hele goede tips. Nee, ik had geen bevallingsplan, maar gaf tijdens de bevalling aan wat ik wel en niet wilde (ik wilde bijvoorbeeld geen andere man in de ruimte dan mijn eigen man, bij tweede bevalling wilde ik niet ingeknipt worden tenzij echt nodig, ik ben blijven lopen tot het echt niet meer ging wegens volledige ontsluiting enz). Kan me wel voorstellen dat zo een geboorteplan veel beter is, ook voor de omgeving.
  Anja onlangs geplaatst…Tips Vaderdag cadeautjesMy Profile

 • Reply
  Esther Holten
  5 oktober 2022 at 15:30

  Bedankt voor het delen van je geboorteplan. Mijn zus is hier nu ook over aan het nadenken. Ze gaat haar wensen binnenkort met haar verloskundige bespreken. Ik ga dit artikel even doorsturen.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd