Met baby vs. zonder baby

Voor ik zwanger werd werkte ik drie dagen in de week. Er werd mij nog eens acht uur extra aangeboden, maar dit heb ik afgeslagen, omdat ik inmiddels zwanger was. Ik wilde graag blijven werken naast de zorg voor ons kindje. Vier dagen werken, zag ik daarom echt niet zitten. Extra geld is natuurlijk fijn, maar dat betekent ook een extra dag oppas. Werken en het moederschap vind ik persoonlijk geen appeltje, eitje. En misschien ligt dit ook aan mij en hoe ik de dingen beleef. Daarmee zeg ik niet dat thuisblijfmoeders het makkelijk hebben hoor! Dat het anders is met baby, dan zonder baby zal iedereen met mij eens zijn. Ik neem een viertal situaties uit het dagelijks leven met baby en zonder baby onder de loep. Er zijn er natuurlijk nog veel meer te noemen, maar dit zijn voor mij de situaties waarbij je toch heel goed merkt dat je leven verandert met een baby.

Naar het werk gaan zonder baby vs. met baby
Toen Naomi nog niet geboren was maakten we af en toe voor de volgende dag ons brood klaar. Stephan legde wel altijd zijn kleding klaar, ik deed dit maar heel af en toe. Verder kwamen we gewoon ons bed uit, maakten ons klaar, aten ons brood en gingen naar het werk. Als het zou moeten, dan waren we binnen een half uur klaar. Nadenken? Dat was er niet bij, het ging gewoon op de automatische piloot. Dat is nu compleet anders…..

De avond ervoor leg ik mijn laptoptas, mijn kolftas en mijn handtas klaar. We maken ons brood klaar voor de volgende dag. Voor Naomi leg ik al kleertjes klaar, de flessenwarmer en de fles (als ze niet naar het kinderdagverblijf gaat). Als we voorbereidingen voor het eten kunnen doen, dan doen we dat. Eigenlijk zou ik voor mezelf ook al kleding klaar moeten leggen. Dit doe ik soms wel, maar vaak genoeg niet. Stephan daarentegen doet dit altijd. Voor het goede zouden wij al gedoucht moeten zijn voordat Naomi wakker wordt. Dit lukt ook niet altijd, want soms is ze eerder wakker of lig ik liever nog even te snoozen. Het is wel een stuk fijner als we al gedoucht zijn. Hier ons ochtendritueel die het meest vaak voorkomt:

 • Naomi wordt wakker. Stephan verschoont haar en geeft haar aan mij.
 • Ik voed haar in bed en Stephan gaat ondertussen douchen.
 • Als Naomi ook gedoucht moet worden, dan was ik haar en gaat ze met haar vader douchen. In de avond hebben wij daar geen tijd voor. Overigens gaat ze niet iedere dag onder douche, maar was ik wel haar gezicht en billen altijd even. Op de dinsdag doucht mijn moeder haar en op de vrijdag gaat ze bij mijn schoonmoeder in bad.
 • Naomi op het aankleedkussen mee in de badkamer met speelgoed.
 • Ik ga naar beneden om een boterham voor Naomi uit de diepvries te halen
 • Mijn koelelement stop ik in mijn kolftas met de melk van Naomi
 • Ik ga douchen en maak mij helemaal klaar, Naomi speelt ondertussen vrolijk verder.
 • Als ik klaar ben, was ik Naomi’s gezicht en billen en kleed ik haar aan.
 • Naomi krijgt een boterham en ik eet met haar mee. Op de dinsdag geeft mijn moeder haar een boterham en op de vrijdag doet mijn schoonmoeder dat. Scheelt mij weer tijd 😉 
 • We krijgen een kus van Stephan en hij zet mijn tassen alvast in mijn auto. Op de dinsdag en de vrijdag gaat de kinderwagen ook nog mee.
 • Ik leg Naomi in de Maxi Cosi en vertrek met haar naar het kinderdagverblijf, mijn moeder of mijn schoonmoeder.
 • Bij het kinderdagverblijf ben ik het snelst weg. Ik vertel kort hoe de nacht was, geef de melk af, Naomi nog even een knuffel en een kus. Binnen 5 minuten sta ik buiten.
 • Bij mijn moeder en schoonmoeder duurt het altijd iets langer. Ik vind het ook gezellig om nog even te kletsen. Ik pak Naomi’s tasje uit met haar fles, melk en de flessenwarmer. Beantwoordt nog even wat vragen van mijn (schoon)moeder en vertrek. In de praktijk is dat toch wel een minuut of 10.

Koken zonder baby vs. met baby
Koken zonder baby was eigenlijk heel makkelijk. Ik kwam thuis uit het werk en kon langzaam aan met het eten beginnen. Ik had zeeën van tijd en had ook op tijd het eten op tafel staan.

Maar wat is dat toch met baby’s en koken. Misschien dat dat bij jullie anders is, maar al vanaf het moment dat Naomi geboren is, is het ‘gedoe’ rondom het koken en met het opeten ervan. Toen ze nog een stuk kleiner was, was ze standaard onrustig. Er waren veel avonden dat we apart aten en ik met Naomi aan de borst zat. Maakte niet uit op welke tijden we aten, dat verschoof gewoon mee 😉 En ook nu vind ik koken soms echt lastig met Naomi. Ze wil vaak rondom etenstijd niet in de box of op de grond spelen. In de kinderstoel vindt ze het even leuk, maar dan is het best een lange zit als ze tijdens het koken daar in moet zitten en dan ook nog eens als wij gaan eten. De ene keer eet ze tegelijk met ons (ligt eraan hoe laat Stephan thuis is) en andere keren heeft ze al gegeten voordat wij gaan eten. Terug naar het koken. Waar ik mij eerst alleen op het eten hoefde te focussen, heb ik daar nu Naomi bij. Ik zet haar vaak wat dichter bij mij in de keuken, zodat ze naar mij kan kijken. Ik geef haar een speeltje en ze heeft het naar haar zin. Echter moet ik die 1000 keer van de grond rapen haha. En soms zet ik haar voor een filmpje van Nijntje. Ze mag er dan eentje kijken en in die tijd kan ik ontzettend veel doen. Ik ben dan ineens heel erg snel, een soort wervelwind. In het weekend is het een stuk makkelijker, want dan kan Stephan Naomi vermaken 😉 Dus als iemand nog tips heeft omtrent koken? Ik hoor ze graag!

Het huishouden zonder baby vs. met baby
Ik ben, zoals jullie weten, twee dagen in de week vrij. Voorheen kon ik prima het hele huis schoonmaken en de was bijhouden. Op de ene dag deed ik de beneden verdieping en op de andere dag de bovenverdieping. En ik werd dan ook nog eens geholpen door mijn moeder. Een keer in de zoveel tijd kwam ze dan langs en kletsen we bij. De was deed ik dan tussendoor en in het weekend ook vaak. Strijken stelde ik zo lang mogelijk uit, want daar heb ik een hekel aan haha. Afijn, het huis was altijd heerlijk schoon.

Het huis is nog steeds wel schoon hoor, niet dat jullie denken dat het hier een vieze bende is haha, maar ik doe er veel langer over. Het ritme dat ik had voordat ik Naomi had, is er nu niet meer. Als Naomi lekker op de grond speelt, dan ga ik schoonmaken. Ik neem haar dan overal mee naar toe. Ben ik in de wc, dan zorg ik dat ze mij ziet. Ben ik de keuken aan het schoonmaken of de badkamer, idem dito. Dat geldt eigenlijk voor alle ruimtes. Maar er zijn dus ook dagen dat ik helemaal nergens aan toe kom, omdat Naomi alleen maar bij mij wil zijn. En dat is prima, want als er één ding is dat ik geleerd heb, is het wel dingen loslaten! De wc’s doe ik dan wel altijd en even snel een stofzuiger door het huis en een dweil. Jammer dan als de buitenkant van de keuken een keer niet gedaan is of de badkamer niet helemaal zo schoon is als ik zou willen. En dat strijken stel ik hier nog steeds zo lang mogelijk uit, maar als ik eenmaal bezig ben dan gaat het wel. Waarom stel ik het dan uit? En als mijn moeder bij mij thuis oppast, dan probeert ze ook altijd wat voor mij schoon te maken of te strijken. En soms komt ze ook gewoon op mijn vrije dag om mij te helpen. Niet meer zo vaak als voorheen, want zij werkt ook nog gewoon, maar het is wel erg fijn.

De deur uit zonder baby vs. met baby
Om een vergeten boodschap, even snel nog kaarten posten of naar een vriendin. Zonder baby zijn dat dingen die zo gedaan zijn. Binnen nog geen 5 minuten was ik de deur uit. Tas, mobiel, portemonnee en sleutels check!

De deur uit met baby is er niet meer bij. Althans, even snel de deur uit. Als je net boodschappen hebt gedaan, je alles hebt opgeruimd en je baby weer uit zijn jas is besef je dat je eieren bent vergeten. Ga je dan om eieren? Ik niet, laat maar we bedenken wel iets anders voor het eten of we gaan even langs de buren. Want anders moet je weer die jas aan et cetera. Ga je bij vrienden of familie op visite die geen kinderen hebben dan moet je nog meer meenemen zoals de verzorgingstas, een speelkleed, speelgoed, campingbedje als je lang blijft, kinderstoel of wipstoeltje et cetera. Zo op papier valt het wel mee, maar ik vind het een hele onderneming altijd. Gaan we naar onze ouders, dan hoeft alleen Naomi mee in de maxi cosi, dat is dan wel weer ideaal!

Begrijp me niet verkeerd, want het is natuurlijk enorm genieten zo’n kleintje. En er zit gelukkig al veel meer routine in, maar je moet altijd nadenken. Er gaat geen dag voorbij dat je aan het plannen en regelen bent. Tenminste zo ervaren Stephan en ik dat 😉

Wat vind jij een lastigere situatie of ervaar je dat helemaal niet zo? En heb je nog tips voor mij? Ik hoor ze graag!

Liefs Angela

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Nicole
  22 februari 2016 at 06:29

  Haha! Leuk dit! Ik werk zelf nog 32 uur in de week. En ik kwam altijd ruim op tijd. Nu kom ik altijd net (niet) op tijd. Tip voor het koken: Spencer zit altijd in zijn kinderstoel in de keuken bij me als ik ga koken. Kan hij alles zien wat ik doe en er is geen ‘gedoe’ meer. Hij vindt het prachtig!
  Nicole onlangs geplaatst…De leukste zoektermen – Zo vonden jullie Everyday-Life!My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   22 februari 2016 at 19:18

   Knap hoor 32 uur in de week en dan nog een website waar ik dagelijks met heel veel plezier je verhalen lees 🙂 Dan ga ik haar meer gericht naar mij in de keuken zetten! Ze zit al wel dichterbij, maar misschien voelt ze toch te veel afstand.

 • Reply
  Wilmaaa
  22 februari 2016 at 09:22

  Haha, sommige dingen gingen gewoon vanzelf inderdaad en nu moet je erover nadenken. Koken gaat hier ook niet zonder slag of stoot. Gelukkig heb ik er nu een schommel hangen en dat vind ze erg leuk 🙂

  • Reply
   Angela Lodder
   22 februari 2016 at 19:18

   Die schommel is zo gaaf bij jullie. Ik ga daar toch eens over nadenken!

 • Reply
  Lisanne Westdijk
  22 februari 2016 at 11:22

  Herkenbaar hoor! Het blijft een heel geregel… maar zoals je zegt: loslaten heb je geleerd… dat helpt je vast… tenminste, mij wel… ennnnnn (decadent of niet) wij hebben een werkster… dit brengt enorm veel rust 1 x in de 2 a 3 weken…
  Koken is hier ook nog aaaaaltijd zo’n tijdstip dat er alleen maar gekroeld moet worden… op de een of andere manier is het idd altijd op dat tijdstip! Ook hier staat dan de kinderstoel (met filmpjes) klaar in de keuken… en stiekem vind ik dat ook wel erg gezellig. Wij hebben een quoocker en dat scheelt heel veel tijd, dus erg lang sta ik nooit in de keuken.. maar das natuurlijk een wat duurdere oplossing

  Leuk om je verhaal weer te lezen+
  !

  • Reply
   Angela Lodder
   22 februari 2016 at 19:20

   Thanks Lisanne! Snap dat het je veel rust geeft. Ben ook echt blij dat mijn moeder mij af en toe komt helpen als ze tijd heeft, scheelt echt heel veel. Haha kroeltijd inderdaad. Die quooker neemt hier inderdaad ook veel werk uit handen gelukkig. Maar het blijft op de een of andere manier toch een lastig tijdstip. Zou overigens ook nooit zonder dat ding willen 🙂 Leuk dat je mijn verhalen leest.

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  22 februari 2016 at 12:14

  Verjaardagen , vooral savonds vind ik zo onhandig.. ze slaapt meestal niet ergens anders maar goed, word vanzelf makkelijker denk ik
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Rondleiding, Emily’s kamertjeMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   22 februari 2016 at 19:20

   Inderdaad dat is er ook zo eentje! Ik denk dat je gelijk hebt 😉

 • Reply
  jodi - liefthuis
  22 februari 2016 at 14:49

  Het huishouden is hier goed te doen, maar dat koken inderdaad, pffff. Wij hebben ondertussen ontdekt dat hij het heel leuk vindt om in de kidnertsoel in de keuken er bij te zitten. En als dat niet werkt, dan is nijntje, of tiktak, of bumba altijd nog een oplossing. Niet ideaal, maar ik moet toch koken.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…What’s in my diaper bag….My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   22 februari 2016 at 19:21

   Fijn dat bij jou het huishouden goed te doen is! Haha ik hoor je zuchten 🙂 Ja precies, je wilt toch koken! Ik ga haar gewoon wat dichter bij mij zetten in de keuken in plaats van aan tafel!

 • Reply
  Angela
  22 februari 2016 at 15:13

  Troost je…..je bent echt niet alleen dat zie je maar ik denk alleen dat veel ouders niet durven zeggen dat het niet altijd makkelijk is en soms best pittig. Klinkt allemaal zooooo bekend. Vooral ook dat voeden rond etenstijd toen ze zo klein waren…hahaha….ik had ook altijd koud eten of moest het hap slik weg opeten (ondertussen liep Cornelis met Anne-Sophie door de woonkamer.) En het schoonmaken….tsja….idd loslaten, maar misschien zijn wij ook wel te precies. Ik zeg het heel makkelijk los laten, maar vind het nog steeds o zo moeilijk! Enne….die vergeten boodschap? Ik bedenk wel wat anders….weer jas aan enzovoort pffff…..begrijp je helemaal hihi ;). Als ik ga koken zit Anne-Sophie ook vaak in de stoel, want rond kruipen onder het fornuis vind ik gevaarlijk en plus ze gaat vaak aan m’n broek hangen. De ene keer gaat de stoel beter dan de andere keer. Brandweerman Sam en het zandkasteel zijn hier favo dus die staan dan altijd op (dicht bij mama). Soms heeft ze echt geen zin dan wil een enkele keer een soepstengel helpen (is ze even afgeleid) haha en toevallig vorige week heb ik ze in de tula gestopt ik wist geen andere oplossing want ze wilde echt helemaal niets. Niet de meest ideale oplossing want ik draag op m’n buik, maar het ging veilig en we konden optijd eten ;). Improviseren vind ik dan ook een heel toepasselijk woord bij het ouderschap 😉

  • Reply
   Angela Lodder
   22 februari 2016 at 19:23

   Dankjewel voor je reactie en dat jij het toch ook wel ervaart als pittig! Mooi dat je dat ook durft te zeggen. En inderdaad misschien zijn we wel te precies en loslaten is niet altijd makkelijk. Ja een soepstengel werkt vaak ook weer voor even. Met de tula kun je ook rugdragen toch of niet? Ouderschap = improviseren, die houden we er in!

 • Reply
  Saskia
  23 februari 2016 at 16:55

  Oh heel herkenbaar hoor. Niets kan meer zo maar ondernomen worden maar moet van tevoren worden uitgestippeld. Ik vind zelfs met een kindje veel nog gemakkelijker dan met twee kindjes. Maar ach neemt niet weg dat het heel fijn is om mama te zijn!
  Saskia onlangs geplaatst…Omgaan met nachtangst bij kinderenMy Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   24 februari 2016 at 18:56

   Het is ook zeker heerlijk om mama te zijn! En ik geloof dat het met een kindje makkelijker is, maar die ervaring heb ik nu nog niet haha.

 • Reply
  Patricia
  30 juli 2016 at 11:10

  Zo herkenbaar allemaal. Nu denk je wat deed ik vroeger eigenlijk? Haha. Koken is hier ook altijd spitsuur! De ipad biedt dan toch wel uitkomst 😉

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd