Mamakeuzes #8 Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Pijnbestrijding. Een gevoelig onderwerp en uiteraard heeft iedereen er een mening over. Logisch, want het is een keuze waar je als zwangere vrouw voor staat. Ik vind het belangrijk om goed na te denken over het gebruik van wel of geen pijnbestrijding. Als je überhaupt een keuze hebt. Mijn keuze is duidelijk.
Voordat je dit artikel gaat lezen, moet je weten dat dit puur mijn mening is. Dat dit is hoe ik over pijnbestrijding denk, mijn visie, geen oordeel. Dat jouw keuze anders is, dat is prima. Daarom is het zo fijn dat we kunnen kiezen.

Zelf kiezen
Sinds 2008 is het voor vrouwen mogelijk om te kiezen voor pijnbestrijding. Dat is nog maar relatief kort als je erover nadenkt hoe lang de mensheid al bestaat. Meer dan een kwart van de vrouwen kiest ook daadwerkelijk voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het is heel goed dat we een keuze hebben, maar ik wilde ook graag weten waar ik dan voor zou kiezen. Er zitten namelijk ook nadelen aan pijnbestrijding en die nam ik bij Naomi al onder de loep. Ik heb mij toen heel goed verdiept in de soorten pijnbestrijding die er zijn. Je hebt namelijk mediche pijnbestrijding (Ruggenprik, Pethidine of het pijnpompje: remifentanil) dan komt er een specialist bij kijken. En je hebt natuurlijke (alternatieve) pijnbestrijding.

Er zijn nadelen
Ik heb mij bij Naomi enorm goed verdiept in de medische pijnbestrijding. Ik wilde weten wat de gevolgen daarvan kunnen zijn:

  • Je kind moet bewaakt worden en dus heb je weinig bewegingsruimte. Je moet op bed liggen aan allerlei apparatuur. Dit had ik bij Naomi ook, omdat ik aan de weeënopwekkers moest en wat had ik graag door heel de kamer gelopen.
  • Niet alleen jij wordt in een roes gebracht, het effect werkt ook door op je kind. Niet zeldzaam komt een kind zo dus versuft de wereld in. Dat klinkt voor mij gewoon niet fijn. Het zal heus niet bij ieder kind zo zijn, maar het idee dat onze zoon versuft ter wereld komt omdat ik bewust voor pijnbestrijding kies, dat vind ik gewoon niet fijn.
  • Een op de vier vrouwen krijgt last van bijwerkingen zoals koorts en moet daarna samen met het kind een antibioticakuur ondergaan en bovendien langer in het ziekenhuis blijven. Dat vind ik best veel 1 op de 4, dus laat maar zitten.
  • Weeën worden zwakker en dikwijls zijn weeën opwekkers nodig. Die weeënopwekkers die wil ik gewoon niet meer. Ik had dat bij Naomi omdat ik ingeleid werd. En hoewel ik goed terugkijk op mijn bevalling, hoop ik dat het dit keer toch niet nodig is. Dan ga ik het niet opzoeken door pijnbestrijding te gebruiken.
  • Het is bewezen dat een ruggenprik de kans op medische ingrepen verhoogt zoals een kunstverlossing en zelfs een keizersnede. Dat vind ik ook geen fijn idee dat het de kans verhoogt. Een keizersnede hoop ik al helemaal niet te krijgen, want ik heb een aantal vrouwen gezien met hun herstel en dat is best pittig. Ook daar geldt dat het voor iedereen anders is, sommige herstellen heel snel van een keizersnede.

Ik heb mijn keuze gemaakt
Om vooraf al te kiezen voor pijnbestrijding, terwijl mijn bevalling nog niet is begonnen, is voor mij een no-go. Argumenten als: waarom pijn lijden als dat niet hoeft? doen mij niets. Ik weet dat het zeer doet, ik heb het ervaren. En ik zeg hiermee zeker niet dat ik het fijn vindt om pijn te lijden, want dat is het niet, maar het was te doen. Althans dat was zo bij de bevalling van Naomi. Ik heb op het punt gestaan om te kiezen voor pijnbestrijding, want ik had zo’n weeënstorm. Toch besloot ik nee te zeggen, omdat ik dan moest liggen op bed en daarnaast wist ook niet wat het zou doen. Zou ik helemaal geen pijn hebben of zou het alleen de scherpe randjes eraf halen? Stephan heeft mij door de bevalling heen gesleept, alleen had ik het niet gekund. Je hoort ook vaak dat vrouwen geen keuze hadden, de ontsluiting vorderde niet bijvoorbeeld, dan raden ze het vaak aan Als dat bij mij gebeurd om wat voor reden dan ook, dan ben ik zeker niet degene die dan zo stellig blijft en zegt: ik wil het niet. Dan ga ik mee in het advies, want het is dan belangrijker dat onze zoon geboren wordt.

Ik vertrouw op mijn lichaam
Ik ga dus zelf niet vooraf kiezen voor pijnbestrijding. En ik hoop gewoon dat het weer zonder lukt, maar je weet het gewoon niet. Ik heb geen flauw idee hoe deze bevalling gaat zijn, maar ik vertrouw wederom op mijn lichaam. Bevallen is een natuurlijk proces, ik ga mee in de pijn en verzet mij er niet tegen. Dat heb ik bij Naomi ook niet gedaan en ik denk dat dat mij ook geholpen heeft. Positieve gedachten dat met iedere wee je kindje een stukje dichterbij komt. Okee heel eerlijk, ik heb ook andere gedachtes gehad en die waren niet allemaal positief, dat kun je hier lezen.  Ik ben er zelf echt van overtuigd dat positieve gedachten je verder helpen, niet denken aan de pijn (dat is mij niet altijd gelukt trouwens!) maar je volledig focussen. Focussen op je ademhaling, dat is het belangrijkste.

Wat zijn jouw redenen om er wél of niet voor te kiezen? Laat het mij weten in de reacties.

De afbeelding komt van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Mariska Breen
  21 april 2017 at 06:09

  Ik heb me nooit zo verdiept in de pijnmedicatie. Bij Amy heb ik een ruggenprik gekregen. Puur om mijn lichaam rust te geven. Ik was al meer dan 30 uur bezig om eigenwijsje op aarde te brengen (om het zomaar te zeggen) mijn vliezen waren al gebroken en ik had geen helder vruchtwater. Dus mocht ik aan alle toeters en bellen. Er werd zelfs gesproken over een keizersnee maar daar heb ik toen duidelijk nee tegen gezegd. Kijk als het echt niet meer gaat dan moet je wel maar moeders was ook eigenwijs. Laat niet zomaar in mijn eigen snijden. Door de ruggenprik kreeg mijn lichaam de rust die het op dat moment nodig had en zodoende wilde de ontsluiting vlotte en kon onze prachtige dochter geboren worden. Ze was gelijk goed bij. Dat was anders bij mij. Ik ben 2 dagen stoned geweest volgens mijn moeder.
  Jay werd geboren nadat ik ook al ruim 40 uur bezig was en de dokter wilde ook over gaan tot een ruggenprik, maar tijdens het zetten op de uitslaapkamer kreeg ik pers weeën en werd Jay geboren.

 • Reply
  simpel, met een snufje liefde
  21 april 2017 at 06:56

  Ik heb me nooit verdiept erin, Bij mij begonnen de weeen te vroeg en uiteindelijk werd het een keizersnee. De weeen kon ik heel goed opvangen, ik zal dus bij een volgende bevalling niet snel voor pijnmedicatie kiezen.
  simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Tweede uitslag fertiliteitsonderzoek….is het hetzelfde als de eerste uitslag?My Profile

 • Reply
  Andrea
  21 april 2017 at 07:00

  Had van tevoren eigenlijk niet heel erg nagedacht over pijnbestrijding. Tijdens de bevalling ook niet over nagedacht. Heb opzich een goede bevalling gehad en liep aardig voorspoedig ( wel weeenopwekkers) dus er ook geen moment bij stilgestaan!

 • Reply
  Charlotte
  21 april 2017 at 07:13

  Ik heb beide bevallingen zonder pijnbestrijding gedaan. Eigenlijk precies wat Andrea zegt, geen moment bij stilgestaan ook.
  Charlotte onlangs geplaatst…Review: Carriwell voedingsbhMy Profile

 • Reply
  Anne
  21 april 2017 at 07:17

  Bij Nore kreeg ik ook wee opwekkers. Ik vond dat best heftig omdat ik voor mijn idee van 0 naar pijnlevel 10 ging in 1 minuut. Uiteindelijk dus pethidine gekregen en dat was op dat moment echt even bijkomen. Mocht er een 2e kindje komen laat ik het in het midden.. als ik op dat moment pijnstilling wil neem ik het..hoeft het niet dan niet.
  Anne onlangs geplaatst…Nummer 26My Profile

 • Reply
  Simone
  21 april 2017 at 07:26

  Ik stond er ongeveer net zo in als jij. Eerst kijken hoever je komt op eigen kracht en dan ondertussen wel zien of het nodig is. Maar als het niet meer gaat en het is nodig, dan is dat ook oke. Ik heb bij mijn bevalling op een gegeven moment wel om pijnstilling geroepen tijdens een weeenstorm, maar toen ze me wilden helpen had ik al 9 cm ontsluiting. Dus uiteindelijk niks gehad en achteraf heel blij mee dat het zo gegaan is.
  Simone onlangs geplaatst…Winactie! De gaafste prints op de kinderkamerMy Profile

 • Reply
  korrie
  21 april 2017 at 09:09

  tijdens de zwangerschap heel vaak tegen mijn man gezegd, je weet he wat er ook gebeurd geen ruggeprik…!! we hebben er zelfs woorden over gehad haha, omdat ik met 31 weken aan de weeenremmers in het umcg belande en een verpleegster op die uitspraak zei: dat zien we nog wel… ik boos eeeh nee dat zien we niet geen ruggeprik, man boos want ik moest naar de “deskundigen” luisteren… maar goed weeenremmers hebben zijn werk gedaan en met 41.1 waren de vliezen gebroken… goed ik s ochtends douchen vk was net deur weer uit… ik na 10 minuten tegen man je gaat nu.vk bellen dat ik ruggeprik wil… nou hij viel zowat van de trap af, maar ik dacht echt dat ik een hele dag bezig zou zijn, want dat was het geval met dochter… en dat zou ik niet overlevdn zo erg was het… nou goed vk kwam was ik in 10 minuten douchen van 3cm met nog geen echte weeen naar 9cm met heeeeeeftige weeen, toen vk er was had ik al persweeen… toen ik wist dat ik.zover was, viel het gelukkig ook weer mee 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  21 april 2017 at 10:51

  Ik vind zonder prettiger omdat je dan ook gewoon thuis kunt blijven en het minder medisch wordt. tegelijkertijd kan het soms niet anders.

  Maar in principe kies ik niet voor pijnbestrijding.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Maaltijd laten bezorgen wordt steeds gewoner!My Profile

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  21 april 2017 at 13:22

  Ik wilde bij Emily niet. Maar doordat inderdaad de weeën overgingen in pers weeën met maar 4cm ontsluiting kon ik bijna hier anders smeken om.. haha. Toen gelijk van 4 naar 9 cm en door naar de 10. Toen was ze er zo. De volgende keer? Liever niet. Want we hadden het super goed onder controle, dus daar gaan we gewoon voor!
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Tijd om aan te melden! Cryo tijd.My Profile

 • Reply
  Lisanne
  21 april 2017 at 13:37

  Bij onze eerste was ik er stellig in dat ik géén pijnbestrijding wou. Toen ik na 12 uur heftige weeeen nog maar 2cm ontsluiting had, heeft de verloskundige besloten voor een ruggenprik te gaan omdat ik anders uitgeput zou raken. Gezien mijn weeen om de 2 min bleven komen en zo’n 45 sec aanhielden. Ik vond de ruggenprik op dat moment echt een verademing.
  Nu bijna de 2e bevalling eraan komt heb ik besloten t aan te kijken. Duurt t weer zolang, voor de ontsluiting opgang komt dan kies ik zeker weer voor een ruggenprik. Mocht t sneller gaan denk ik niet dat het nodig is. Maar ik laat het van t moment afhangen.
  Lisanne onlangs geplaatst…Sport Benefiet EvenementMy Profile

 • Reply
  Nicole
  22 april 2017 at 08:10

  Ik zou het mega fijn vinden als mijn bevalling dit keer zo is dat ik het niet nodig heb. Ik werd ingeleid ivm pre eclampsie en zat dus al drie dagen aan een infuus. Mocht niks kon niks. Vang dan maar eens 18uur lang weeen op terwijl de ontsluiting niet vordert. Dus ja ik koos er voor. Was verschrikkelijk maar gaf me wel heel even rust. Dit keer hoop ik Eem gewone bevalling te hebben en geen ingeleide. En nee ik ga niet van te voren zeggen ik wil pijnbestrijding. Maar ik ga ook niet zeggen dat ik het niet wil. Ik sta ervoor open mocht het nodig zijn. Want mijn dochter heeft er vorige keer niets van meegekregen. En mij heeft het deels geholpen.

 • Reply
  MirjamHelmond91
  30 april 2017 at 09:56

  Ik ben bij mijn dochter thuis bevallen zonder pijnbestrijding. Ik heb me er toen ook niet in verdiept. In september ben ik uitgerekend van nr. 2 en dan wil ik ook weer graag thuis bevallen. Ook zien hoe ver we komen zonder pijnbestrijding maar ben eigenlijk wel benieuwd wat je kunt krijgen thuis. Misschien maar is vragen bij de vk tegen die tijd.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd