Mamakeuzes #7 In het ziekenhuis bevallen of dit keer toch thuis?

Wederom een dilemma. Een tweede keer bevallen dat moet sowieso. Hoe ik naar de bevalling kijk komt binnenkort online. Ben ik banger of juist niet? Zie ik er enorm tegenop? Wat moet er absoluut in mijn bevalplan? Allemaal zaken die momenteel door mijn hoofd spelen. Vandaag wil ik het echter hebben over in het ziekenhuis bevallen of thuis.

De meningen verschillen over dit onderwerp enorm. Degenen die mij al langer volgen, weten dat ik met Naomi ben ingeleid met 37 weken zwangerschap en dat zij de volgende dag ter wereld kwam. Een inleiding vindt niet thuis plaats, maar in het ziekenhuis. Ik had simpelweg geen keuze. Toch hadden we onze keuze voor het ziekenhuis daarvoor al gemaakt, dus op dat gebied vond ik het niet erg dat ik daar was. Een tweede bevalling komt er aan. Over 3 maanden ben ik al bevallen, maar de vraag is waar?! Aan beide keuzes zitten voor- en nadelen. Deze heb ik wederom voor mezelf op papier gezet. Dit zijn mijn voor-en nadelen, dus voor jou kan het er totaal anders uitzien.

De voordelen van een ziekenhuisbevalling

 • Bij een moeizame bevalling of complicatie hoef ik niet in de auto te stappen of met een ambulance naar het ziekenhuis. Dat lijkt mij echt vreselijk namelijk.
 • Ze hebben alles in huis. Als er iets misgaat, dan is er altijd deskundigheid in huis, waaronder een gynaecoloog en alle medische apparatuur.
 • Bij een traumatische bevalling, word ik daar thuis niet aan herinnert. Althans niet als ik naar bed gaat of als ik onze slaapkamer bekijk. Dat is namelijk niet daar gebeurd, maar in het ziekenhuis.
 • Je bed blijft helemaal schoon. Voor velen onzin, maar als ik terugkijk naar mijn bevalling van Naomi, dan hadden wij absoluut een nieuw bed moeten kopen en was het laminaat ook niet meer zo vlak geweest vermoed ik….
 • Er is beschikking over alle pijnbestrijding mocht dat nodig zijn. Daar volgt binnenkort een artikel over hoe ik daar tegenaan kijk.
 • Er is een bad! Dat hebben wij thuis niet en het lijkt mij zo fijn om in bad te kunnen. Kon bij Naomi ook niet, vanwege de toeters en bellen van een infuus met weeënopwekkers.

De nadelen van een ziekenhuisbevalling

 • De omgeving is medisch, de sfeer die er hangt is minder huiselijk
 • Er komen heel wat mensen je kamer binnen; verpleegkundigen, verloskundige, de vrouw van het middageten etc… Sta je daar in je blote kont. Been there, done that, maar het interesseerde mij eigenlijk niets.
 • In ziekenhuizen werken ze met diensten, dus als je bevalling langer duurt dan wisselen de verpleegkundigen en de verloskundige. Nu zit ik bij een verloskundigenpraktijk en zij blijven ten alle tijde bij mijn bevalling, dus dit geldt alleen als ik wederom overgedragen zou worden aan het ziekenhuis. Bij Naomi beviel ik precies binnen een dienst, maar anders lijkt mij dat best vervelend.
 • Je bent niet meteen thuis in je eigen omgeving, maar moet wachten tot je ‘ontslagen’ wordt.
 • Je moet met een beurs onderkantje (vreselijk woord, I know) in de auto stappen.
 • Als het megadruk is in de kraamsuites, dan moet je alsnog in een andere kamer bevallen. Komt niet vaak voor zeggen ze, maar niks is onmogelijk natuurlijk.

De voordelen van een thuisbevalling

 • Je bent in je eigen omgeving, waar je alles bij de hand hebt.
 • Die omgeving maakt dat je wellicht wat meer ontspannen bent, je rustiger bent.
 • Je kunt doen en laten wat je wilt. Als je naar buiten wilt omdat je het warm hebt (ik beval in juni he jongens, dus dan kan het warm zijn) dan kan dat gewoon.
 • Na je bevalling heb je je eigen douche en ben je ook gewoon meteen thuis. Je hoeft niet met hechtingen, spierpijn en een beurs onderkantje (het blijft een vreselijk woord he) in de auto te stappen.

De nadelen van een thuisbevalling

 • Als er complicaties optreden moet je alsnog naar het ziekenhuis als de verloskundige het niet kan verhelpen.
 • Er staat niet direct een medisch team klaar.
 • De pijnbestrijding is beperkt, maar de mogelijkheid is er wel. Geen ruggenprik en pompje zoals in het ziekenhuis, maar waterinjecties bijvoorbeeld.
 • Als je kindje alsnog in de couveuse moet, dan wordt hij of zij opgehaald door de ambulance.

Wat is onze keuze?!
Ik ben ingeleid zoals ik eerder zei in het ziekenhuis. Nieuwsgierig naar mijn bevallingsverhaal (klik!) Op bovenstaande foto zie je mij staan in de kraamsuite. Ik weet hoe de sfeer is, hoe het is als jan en alleman je kamer binnenloopt. Toch vond ik het heerlijk om daar te zijn. Het gaf mij een veilig gevoel dat alles bij de hand was, dat ik geen zooi had in mijn eigen huis en ik voelde mij er ook op mijn gemak. Ik wil daarom weer in de kraamsuites van het ziekenhuis bevallen, dit keer hopelijk zonder inleiding. Dat dan weer wel 😉

Waar ben jij bevallen en wat was voor jou de hoofdreden?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Frank
  15 maart 2017 at 21:43

  Mijn vrouw is bevallen in het ziekenhuis. Ze wilde zich veilig voelen en als er iets verkeerd zou zijn/gaan was er meteen hulp en medicatie. Dus de reden was veiligheid voor mijn vrouw en kind.
  Frank onlangs geplaatst…Weekend CenterparcsMy Profile

 • Reply
  Anne
  16 maart 2017 at 08:17

  Bij Nore wilde ik graag thuis bevallen maar door medische redenen mocht dit niet. Achteraf gezien geluk, want thuis was het me nooit gelukt en had ik met persweeen naar het ziekenhuis gemoeten. Mocht het ons gegeven zijn een 2e kindje te krijgen zou ik het misschien wel weer thuis aandurven maar manlief zou dat echt niet willen.
  Ach, als hij zich dan prettiger voelt bij het ziekenhuis. .. ook best! 😉
  Anne onlangs geplaatst…Stemmen ja of nee?My Profile

 • Reply
  Nicole
  16 maart 2017 at 09:39

  Beide keren in het ziekenhuis en dat was maar goed ook want beide kindjes hadden in het vruchtwater gepoept.
  Nicole onlangs geplaatst…Primark shoplog!My Profile

 • Reply
  mariska
  16 maart 2017 at 12:48

  Thuisbevalling gehad 🙂 Wilde ik heel graag en dat is dus gelukt, sterker nog – bevalling ging zo snel dat naar het ziekenhuis gaan geen pretje was geweest. Uiteindelijk bevallen op de baarkruk. En van de viezigheid merk je niks, hoor. Wordt allemaal keurig opgeruimd, de was wordt gedaan etc. Toen ik uit de douche kwam, was het bed verschoond en de baarkruk alweer opgeruimd 🙂
  Ik vond het heerlijk thuis in ieder geval! Lekker in je eigen omgeving, niet nog in een auto moeten, gewoon je eigen verloskundige erbij…

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  16 maart 2017 at 20:54

  Ik ben in het ziekenhuis bevallen en zou de volgende keer graag thuis blijven denk ik. Gewoon als het soepel gaat, gewoon lekker thuis blijven in je eigen huis.
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…10 X waarom cabrio rijden fantastisch isMy Profile

 • Reply
  Anja
  17 maart 2017 at 00:40

  Ik ben beide keren in het ziekenhuis bevallen. Ik heb helaas helemaal niets met thuis bevallen, aangezien ik veel te bang ben dat er iets mis gaat. Overigens had ik in het ziekenhuis duidelijk gemaakt dat ik alleen een verpleegkundige (vrouw) en mijn verloskundige erbij wilde hebben. En dat werkte prima.
  Anja onlangs geplaatst…Jong moeder worden voor- en nadelenMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd