Mamakeuzes #5 Kiezen voor borst- of flesvoeding?

Het blijft een gevoelig onderwerp, borstvoeding of flesvoeding. Jammer want het is echt niet nodig als iedereen elkaar in waarde laat. Het is nu eenmaal een keuze die je als (aanstaande) ouders moet maken, wij dus ook.

Disclaimer; Ik schrijf deze blog vanuit mijn perspectief. Dat zegt niets over de keuze die jij samen met je partner hebt gemaakt. Ik oordeel niet, zegt niet wat goed of fout is, maar wil alleen uitleggen waarom wij kiezen voor borstvoeding.

Wat vooraf ging…
Ik riep altijd dat het niets voor mij was om borstvoeding te geven. Ik wist wel dat borstvoeding de beste voeding is, dat is ook bewezen, maar met flesvoeding worden kindjes ook groot en dan konden Stephan en anderen ook een flesje geven. Toen ik hoorde dat de voordelen van borstvoeding zo groot waren voor de baby, maar ook voor mij als moeder sloeg dit om. In alle gratis dozen en andere reclame uitingen vind je zoveel informatie over flesvoeding, maar nauwelijks iets over borstvoeding. Jammer eigenlijk, want als je een keuze moet maken, moet je je wel goed laten informeren is mijn mening. Dat geldt dus ook voor borstvoeding of flesvoeding. De verloskundige gaf er wel aandacht aan gelukkig! Daarom raad ik ook iedere zwangere vrouw aan om je goed te laten informeren. Ga naar een informatieavond en kijk op internet. Je kunt daarna altijd nog besluiten om geen borstvoeding te geven. Lees ook eens mijn tips waarom je het juist een kans zou moeten geven.

Dan moet je kiezen
De een kiest op gevoel, de ander op basis van feiten. Ik maak een keuze op basis van feiten, maar luister wel altijd naar mijn gevoel. Ik wil alles weten voordat ik een besluit neem. Zo was dat ook met borstvoeding, ondanks dat mijn besluit eigenlijk wel vast stond: ik doe het niet, wilde ik eerst alles weten. De feiten vlogen mij om de oren en ik was vooral verwondert over borstvoeding. Borstvoeding bevat koolhydraten, eiwitten, vetten, onverzadigde vetzuren, nucleotiden, vitamines en mineralen. Ook bevat het antilichamen, witte bloedcellen en ontstekingsremmende eiwitten. Allemaal goed voor de afweer. De samenstelling verandert naarmate kindjes ouder worden. Het is precies afgestemd op de behoefte van jou baby. Flesvoeding komt er bij in de buurt, maar het is bewezen dat het niet 100% hetzelfde is en het past zichzelf al helemaal niet aan, aan de behoefte van je kindje. Daarnaast bedacht ik mij dat God een vrouw niet voor niets zo gemaakt heeft dat ze haar kind kan voeden, dus wie ben ik dan om te zeggen dat ik dat niet ga doen. Ook kan het de kans op eczeem verminderen, dat is geen garantie, maar dat het alleen al zou kunnen vond ik heel mooi. Ik heb zelf enorm last gehad van eczeem en dat wilde ik niet voor mijn kind. Dat alles bij elkaar gaf voor mij de doorslag, ik wil het beste en dat is borstvoeding nu eenmaal. Dat betekent niet dat je niet groot wordt op flesvoeding, want dat heb ik zelf ook gekregen en ik ben een grote meid geworden 😉

En Stephan dan?
Ik besprak het uiteraard ook met Stephan en hij vond het helemaal prima. Er moest toch geoefend worden met flesjes na een maand en dan kon hij dat doen. Van die momenten genoot hij ook enorm! Het is belangrijk dat je partner achter je staat, want je wil niet weten hoe vaak ik geroepen heb dat ik ermee zou stoppen. En ook dat had Stephan prima gevonden, maar dat besluit kwam nooit. We gingen er beide blind in. Natuurlijk las ik ook dat het misschien niet kon lukken, dat je kloven kon krijgen, ontstekingen en ga zo maar door. Dat zouden we dan wel weer zien, eerst maar gewoon proberen of het zou lukken. Over bevallingen lees je ook horrorverhalen, maar dat betekent niet dat bevallingen altijd zo gaan toch?

Vanaf het eerste moment ging het goed. Ik kolfde meteen, omdat Naomi bijgevoed moest worden. Ze kon niet lang aan de borst drinken, omdat ze nog zo klein was. De kraamverzorgster, Stephan en ik, deden er alles aan om het te laten slagen. Dat deed het en ondanks wat tegenslagen met de kolfopbrengt na 9 maanden en het vele afvallen, heb ik het toch maar mooi 14 maanden gedaan. Ik had nog langer willen voeden hoor, maar madame vond het “bah”.

Opnieuw borstvoeding
Het zal je niet verbazen dat ik nu weer voor borstvoeding kies en Stephan staat weer achter mij. De kolf is er nog en wacht op zijn tweede avontuur. De flesjes waar Naomi uit dronk zijn allemaal weggegooid, dus daar komen nieuwe voor in de plaats. De flesjes om melk in te bewaren die kan ik zo pakken. Ik weet precies hoe het werkt, dus voor die verrassing kom ik niet te staan. Ik kijk er enorm naar uit om weer te voeden, maar stiekem ga ik er ook vanuit dat het lukt. Dat is natuurlijk gevaarlijk, want wie zegt dat het nu ook weer lukt? We gaan het zien in juni of ik dit prachtige avontuur weer aan mag gaan met onze zoon.

Was de keuze bij jouw tweede, derde, vierde etc. kindje anders of niet en waarom?

De foto bovenaan dit artikel komt van Shutterstock.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Nicole
  18 januari 2017 at 07:44

  Ik heb last van vasospasmen en daardoor doet bv verschrikkelijk zeer. Heb het de eerste keer toch drie maanden volgehouden. Deze keer ga ik het weer proberen, maar liever voor mezelf zijn als het niet lukt en eerder stoppen.
  Nicole onlangs geplaatst…Low budget tip! Babykleding en babyspullen van de LidlMy Profile

 • Reply
  Maaike
  18 januari 2017 at 10:12

  Mijn zoon heeft 2 jaar borstvoeding gehad. We vonden het allebei geweldig dus bij de tweede zeker weer!
  Meer als een keuze vond ik het gewoon vanzelfsprekend. Uiteraard moet elke moeder gewoon doen waar ze zich het prettigst bij voelt!
  Maaike onlangs geplaatst…Los Reyes Magos – DriekoningenMy Profile

 • Reply
  joh
  18 januari 2017 at 14:09

  Drie keer bv gegeven (zoon van bijna 2 nu nog steeds). Geniet ervan en ben blij dat het altijd zonder problemen is gegaan. Dat maakt ook dat het makkelijk volhouden is. Ik hoop van harte dat de jongste er nog niet direct genoeg van heeft 🙂
  Keuze vond ik eerste keer niet moeilijk, meer vanzelfsprekend. Zo van, uiteraard proberen als het dan niet lukt dan kun je altijd over op flesvoeding.
  En als ik dan denk hoeveel kosten het me bespaard heeft…! Dat is een leuke bijkomstigheid!

 • Reply
  Anja
  18 januari 2017 at 14:10

  Bij de eerste helaas niet heel lang vol gehouden met borstvoeding omdat meneer er niet genoeg aan had (hij had ook niet genoeg aan voeding voor extra hongerige baby’s, dus zodra het kon overstap gemaakt op hapjes en dat beviel). Bij de tweede ben ik doorgegaan tot ze ruim 2 jaar was (ondanks herhaaldelijke zware borstontstekingen), maar toen was ik het wel echt zat 😉
  Anja onlangs geplaatst…Tropische vruchten: banaanMy Profile

 • Reply
  Linda
  18 januari 2017 at 17:09

  Ik geef nu bijna 25 maanden borstvoeding en zou er bij een tweede zeker weer voor kiezen. Ml staat hiermee ook achter me, al vind hij dat ze als ze 3 is wel genoeg geweest. (maar dat zei hij eerst over 1 en 2 jaar ook)
  Linda onlangs geplaatst…RaamstickersMy Profile

 • Reply
  Josefien
  9 februari 2017 at 21:30

  Heel bewust geen borstvoeding gegeven. Zou het volgende keer weer niet doen. Heb een kerngezonde, heel tevreden zoon.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd