Mamakeuzes #2 Combinatietest, wel of niet doen?

Een van de eerste dingen die de verloskundige aan je vraagt is: willen jullie een combinatietest of niet? Je hoeft gelukkig niet meteen antwoord te geven. Je krijgt een folder mee die je rustig thuis kunt doorlezen en ze vertellen ook niet wat je moet doen. Ze vertellen wel dat je moet nadenken over het feit wat je doet als de uitslag niet zo mooi is.
Wat is de combinatietest?
De combinatietest is een onderzoek tijdens je zwangerschap. Met dit onderzoek kun je de kans berekenen op een kindje met het syndroom van Down, het syndroom van Patau (trisomie 13) en het syndroom van Edwards (trisomie 18). Het onderzoek brengt geen risico’s met zich mee voor de zwangere vrouw of het kindje. De test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:

 1. een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw, tussen 9 en 14 weken zwangerschap.
 2. een echo-onderzoek (nekplooimeting), tussen 11 weken en 3 dagen en voor 14 weken zwangerschap.

Voor de uitslag van de combinatietest worden de uitslagen van de twee onderzoeken gecombineerd met de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap. Het onderzoek geeft geen zekerheid. Als uit de uitslag blijkt dat je een verhoogde kans hebt ( 1 op 200 of hoger op het moment van de test ) dan krijg je vervolgonderzoeken aangeboden. Als bij de nekplooimeting een nekplooi wordt gemeten van meer dan 3,5 millimeter krijg je ook vervolgonderzoek aangeboden. Zelfs als de uitslag van de combinatietest geen verhoogde kans is. Dit kan namelijk een aanwijzing zijn voor een andere aandoening.

Dat was in het kort wat theorie over de combinatietest. Voor meer uitgebreidere informatie kun je de folder van het RIVM lezen.

Wij doen hem niet
Deze keuze bij deze zwangerschap was zo gemaakt, we namen het foldertje niet eens mee. Bij Naomi hebben we de folder doorgenomen en besproken of een slechte uitslag zou betekenen dat we overwegen om het kindje weg te laten halen. Ook besproken in hoeverre we overweg kunnen met een kansberekening, want bij 1:250 krijg je geen vervolgonderzoeken, maar dat is toch al een behoorlijk hoge kans. Ik ken mezelf en maak mij dan enorm druk, terwijl er nog steeds 249 gezonde kindjes worden geboren. Tenzij er bij de bevalling iets mis gaat natuurlijk. Ik kan simpelweg niets met een kansberekening, daarnaast komt het in onze naaste familie niet voor. Ook zou een slechte uitslag niet betekenen dat we het kindje weg zouden laten halen. Daarbij geeft die test alsnog geen zekerheid. Kortom, het antwoord was dus nee.

Het is een gevoelig onderwerp. Iedereen maakt hierin een eigen keuze en ik veroordeel niemand. Ik deelde enkel waarom wij er niet voor kozen, want ook dat was een weloverwogen keuze.

Waar koos jij voor? En was de keuze hetzelfde bij een tweede, derde etc.. kindje?

 

De foto komt van pixabay.nl.

Bewaren

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  8 december 2016 at 01:03

  Wij hebben het beide keren niet laten doen. Ik zie er gewoon echt het doel niet van. Zo’n kansberekening kun je helemaal niets mee inderdaad, en ik zou het kindje toch nooit weg laten halen. Dus waarom mezelf al die stress op de hals halen?
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Stichting Baby Hope – Wat doe je met het kraampakket na de bevalling?My Profile

 • Reply
  Mathiske -gelukineenrompertje-
  8 december 2016 at 10:55

  Wij hebben het bij Emily wel gedaan. Ik weet niet of ik het een volgende keer zou doen. Ik ben jong en gezond en de kansen bij Emily waren zo klein 1:13.000ofzo
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Dreumesstreken van Emily. My Profile

 • Reply
  Tips voor Papa's
  8 december 2016 at 11:30

  Wij hebben het hier bij beide zwangerschappen niet laten doen. Met name het feit dat het een kans is waar je zo goed als niets mee kunt. Daarnaast zouden wij niet weten wat we ermee zouden moeten als de kans aanwezig was…
  We merkten wel dat er vanaf de buitenwacht (vrienden/familie) wel soms op aangedrongen wordt. Zal vast goed bedoeld zijn, maar laat iedereen zelf de keuze maken denk ik dan.

 • Reply
  Jodi - liefthuis
  8 december 2016 at 23:32

  Wij hebben t ook niet gedaan. Ik vind de uitslag vooral heel weinig zeggen.
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…De meest rare, aparte en gekke zoekopdrachten voor Lief thuis…My Profile

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  9 december 2016 at 11:30

  Ik hoefde die keus niet te maken, want het was toen toch niet. En dat vind ik eigenlijk ook best fijn. Ik had denk ik toch weinig met eventueel negatieve informatie gekund.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Fiets gratis mee in de trein in het weekendMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd