Mamakeuzes #1 Verloskundigenpraktijk of verloskundig centrum ziekenhuis

Een verloskundige is een verloskundige en ze doen allemaal hetzelfde werk. Namelijk jou begeleiden tijdens je zwangerschap en je bevalling. Daarin verschilt een praktijk absoluut niet van een verloskundig centrum in het ziekenhuis. Toch was voor mij de keuze bij de zwangerschap van Naomi een bewuste keuze. Ik koos namelijk voor een verloskundigenpraktijk, iets verder rijden dan het verloskundig centrum in het ziekenhuis. Niet iedereen heeft deze keuze uiteraard, maar ik had deze keuze wel en ik maakte dezelfde keuze voor mijn zwangerschap op dit moment.

Het één is niet beter dan het ander, maar wellicht wel fijner. Een vriendin gaf mij de tip dat ik niet per se naar het verloskundig centrum in het ziekenhuis zou hoeven. Ik wist dat helemaal niet, dus was blij dat ze dat vertelde. De keuze die ik maakte was gebaseerd op een gesprek dat wij hadden en mijn onderbuikgevoel.

Mijn keuze voor een verloskundigenpraktijk
Er waren wat zaken die ik belangrijk vond tijdens mijn zwangerschap en dat vond ik bij Verloskundigenpraktijk Een Nieuw Begin. Na het lezen van hun website, het bekijken van hun Facebookpagina inclusief recensies en door navraag te doen bij anderen dan mijn vriendin, was de keuze snel gemaakt. Op dit moment ben ik daar weer onder zorg voor mijn zwangerschap en kan ik mijn ervaring ook echt delen.

Kleine praktijk en passie voor het vak
Ik vind het fijn dat de praktijk kleinschalig is. Er werken drie megalieve verloskundigen die je tijdens je controles in je zwangerschap ziet. Je weet zeker dat één van hen tijdens je bevalling aanwezig is. Dat leek mij wel zo’n prettig idee, dan had je met ieder van hen namelijk al een band opgebouwd. Die band had ik bij Naomi, maar de bevalling is in mijn geval niet door hen gedaan, maar door het ziekenhuis. In verband met de groeiachterstand van Naomi besloot de gynaecoloog mij in te leiden. De dames hebben een enorme passie voor hun vak en laten dat op verschillende manieren blijken, ik vind dat prachtig om te zien. Ik voelde mij direct op mijn gemak bij hen en dat vind ik persoonlijk erg belangrijk.

Persoonlijke aandacht en 24/7 beschikbaar
Ze nemen echt de tijd voor je tijdens je controles. Je kunt op dat moment alles vragen en je zorgen uiten, niets is hen te gek. Ook kun je hen altijd bereiken via whatsapp of even bellen. Net wat je zelf prettig vindt. Zo belde ik deze zwangerschap veel met betrekking tot de misselijkheid en het vele overgeven. Zij zorgden dat ik pillen kreeg via de dokter.

Voorlichtingsavonden
Het is niet niks om zwanger te zijn. Er komt een hoop op je af en daarom organiseren zij drie verschillende voorlichtingsavonden: voor aanstaande ouders, over borstvoeding en over de bevalling. Degene over borstvoeding heeft ervoor gezorgd dat ik ook daadwerkelijk borstvoeding ben gaan geven en dat 14 maanden heb gedaan tot Naomi stopte. Naar de avond over de bevalling zijn we samen geweest en ook dat was erg fijn. Deze zijn overigens niet verplicht en ook andere zwangeren mogen naar deze avond komen. Je hoeft niet bij hen onder zorg te zijn.

Na de bevalling ook 24/7 beschikbaar
De eerste zes weken na je bevalling ben je een kraamvrouw en kun je nog steeds een beroep op hen doen. Wij hebben hen een keer gebeld na de kraamweek om advies voor Naomi. Dit was geloof ik midden in de nacht. Ik was zo blij dat dat gewoon kon, we zaten echt met onze handen in het haar, omdat Naomi constant aan die borst wilde. Wist ik veel dat dat regeldagen waren hihi 😉

Dit waren voor mij de voornaamste redenen om wederom voor hen te kiezen en niet voor het verloskundig centrum in het ziekenhuis. Uiteraard hebben zij met het ziekenhuis een samenwerking, dat is gebleken tijdens mijn zwangerschap van Naomi. Als je niet thuis wilt bevallen, dan kun je terecht in het ziekenhuis, maar zij leiden dan gewoon je bevalling. In het geval van een medische indicatie niet, maar dat is weer een ander verhaal 😉

Laten we voorop stellen dat het één niet beter is dan het ander. En dat ik niet exact weet hoe het is om zorg te krijgen vanuit het verloskundig centrum in het ziekenhuis. Ik weet wel hoe het was vanaf 30 weken zwangerschap, maar ook dat is geen juist beeld. Ik was daar voor een andere reden, namelijk de groeiachterstand van Naomi in mijn buik. Dat waren rommelige en heftige weken, waarbij het ziekenhuis ons uitstekende zorg heeft verleend en ik op een goede bevalling terugkijk. Ik zou liegen als ik niet dolgraag had gewild dat één van die meiden mijn bevalling had gedaan, maar dat komt deze zwangerschap vast goed!

Had jij de keuze en waarom maakte jij die keuze?

 

Bewaren

Liefs Angela

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Evy
  29 november 2016 at 07:47

  Hee Angela,

  Ik snap heel goed dat je kiest voor die praktijk! Ik koos bij de eerste zwangerschap ook voor de praktijk hier in de buurt en wilde dat nu bij deze ook. Vanwege de tweeling moet ik nu naar t ziekenhuis en dat is wel een verschil hoor.

  Praktijk vind ik veel persoonlijker. Ik voel me nu veel meer een nummertje (terwijl ik ze vaker zie).
  Praktijk kun je ook in de avond terecht. Ideaal met werkende partners. Nu moet ik altijd overdag en moet peter vrijnemen en moeten we oppas regelen voor de oudste.
  En het belangrijkste vind ik toch ook wel het verschil in sfeer.
  Maar goed, ze doen hetzelfde werk en dat doen ze allemaal goed. Die kindjes goed en gezond ter wereld brengen is het doel. Al voelde de bezoekjes aan de praktijk in de 1e zwangerschap wel meer als een gezellig uitje;-)

  Geniet van je zwangerschap!!

 • Reply
  Andrea
  29 november 2016 at 09:07

  Ik had zelf geen keuze idd. Ik werd meteen al doorverwezen naar de gynaecoloog en Al bij een evt volgende ook zo zijn! Ik weet zelf niet hoe het bij een verloskundigepraktijk gaat, al moet je alsnog een praktijk opzoeken/vragen voor de nacontoles en evt vragen in de kraamtijd. Ik kan me zeker voorstellen dat een verloskundigepraktijk wat persoonlijker is. In het zkh ben je toch meer een nummertje! Al heb ik zeker niets te klagen gehad over de goede zorg!

  • Reply
   Angela
   29 november 2016 at 09:56

   Je eerste afspraak was bij de verloskundige en toen werd je doorverwezen naar de gynaecoloog? Bij een tweede zal dat dan inderdaad anders zijn en kom je direct bij de gynaecoloog terecht. Goed om te weten dat je dan alsnog wel moet kijken wie je vraagt bij je nacontroles. Fijn dat je een goede ervaring hebt gehad, dat is belangrijk!

   • Reply
    andrea
    29 november 2016 at 10:01

    klopt. maar wist van te voren eigenlijk al dat het zo zou gaan lopen, dus ik heb me niet heel erg verdiept in de praktijken hier in de buurt. dus heb eigenlijk gewoon 1 gebeld die hier in de buurt zat. Ik ben er 1x geweest voor een ‘intake’ maar verwezen me idd gelijk door. ben er verder nooit meer geweest. Ze zijn na de geboorte van Aron nog 2x langsgeweest geloof ik. maar het blijven dan toch ‘vreemden’. al waren ze ontzettend aardig hoor!

 • Reply
  Nicole
  29 november 2016 at 09:09

  Ik heb helemaal geen verloskundige gezien, alleen maar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Er is dus nog een derde optie 😉
  Nicole onlangs geplaatst…Het leukste low budget speelgoed voor bij een speelkeukentjeMy Profile

  • Reply
   Angela
   29 november 2016 at 09:53

   Die is er inderdaad ook! Maar als je voor het eerst zwanger bent, dan kom je niet direct bij een gynaecoloog. Tenminste dat is niet je eerste contactpersoon. Je wordt dan doorverwezen door een verloskundige, zo heb ik dat begrepen. Ik had niet de keuze voor een gynaecoloog bijvoorbeeld 😉

 • Reply
  Annemieke
  29 november 2016 at 09:52

  Ondanks dat mijn zwangerschap nu weer bij de gynaecoloog eindigt vanwege keizersnede de vorige keer, nu ook gekozen voor Een nieuw begin vanwege het fijne contact, de hoge betrokkenheid en het fijne van 3 verloskundigen die er voor je zijn, ook in tijden van zorg als je niet meer bij hen onder controle bent. Goede zwangerschap gewenst Angela!

  • Reply
   Angela
   29 november 2016 at 10:00

   Wat heerlijk dat jij ook zo’n goede ervaring met hen hebt. En hoe fijn is het als je dus gewoon nog bij hen terecht kunt. Dankjewel 🙂

 • Reply
  Judith
  29 november 2016 at 11:00

  Wij kozen voor t ziekenhuis, mark had daar al goede ervaringen. Ik heb het super fijn gehad daar en ook voor Daan hebben we niet getwijfeld. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je controles in Ouddorp te doen dus dat is helemaal makkelijk, gewoon lopend of op de fiets. Ik vond het heel prettig om dichtbij alle zorg te zijn.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd