Mama vertelt: Tineke, mama van Lucas

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Tineke vulde de vragen in.

Ik ben Tineke en woon samen met mijn vriend César en ons zoontje Lucas (11maanden) in Zaragoza in Spanje. Ik werk 4 dagen per week als project manager bij een telecom bedrijf en heb een bedrijfje in career services (cvandgo). Ik ben begonnen met bloggen op Working Mommy Abroad om te schrijven over mijn ervaringen als werkende moeder in een land met een hele andere cultuur en hele andere opvattingen (zowel professioneel als bijvoorbeeld met betrekking tot kinderen opvoeden).

tinekeHeb jij lang moeten wachten op je kindje?
In mijn gedachten duurde het eeuwig, toen we eenmaal besloten hadden dat we het gingen proberen moest het voor mij ook gelijk gebeuren. Dus ik had er niet echt rekening mee gehouden dat het even kan duren voor je cyclus weer op gang komt na de pil en dat onze managers niet echt rekening hielden met vruchtbare dagen bij het plannen van business trips ;). In totaal was het 11 maanden tussen het stoppen van de pil en zwanger zijn.

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Mijn allereerste gedachte was “wie is die baby in César´s armen?”, doordat de bevalling vrij chaotisch verliep hadden ze mij iets gegeven waardoor ik even out ging en toen ik mijn ogen weer open deed had ik niet door dat het al voor bij was (ik dacht dat hele pers festijn nog moest beginnen!).

Ik las van de week jouw verhaal bij een andere blogster. Binnen 15 minuten van 3 cm naar volledige ontsluiting, ik begrijp dat je even helemaal beduusd was. Dat is gigantisch snel.

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje?
Spannend! Na twee nachten in het ziekenhuis was het toch wel even wennen om met z´n drietjes thuis te zijn, en alle clichés blijken dan echt waar: als hij huilt is het niet goed maar als het te lang stil is ga je stiekem toch even checken of alles wel goed is. Dus we hebben weinig geslapen die eerste nacht!

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?
Ja wel meer dan ik verwacht had eigenlijk. Ik bedoel ik verwachtte een radicale verandering maar ik had niet verwacht hoe groot de impact op je leven eigenlijk is.

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Met z´n allen kamperen in Frankrijk en zeilen in Friesland.

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
Iedereen moet zijn/ haar moment krijgen en de kans krijgen iets te proberen. We waren met 5 kinderen thuis dus dat was een drukke boel, het was voor ons heel belangrijk dat elk kind z´n moment had en even de aandacht kreeg.

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Een beetje ertussen in eigenlijk, we proberen wel RRR maar toch wel met flexibiliteit zodat we niet allemaal in de stress schieten als het een keer anders loopt. Met de eettijden en 19u naar bed ´s avonds zijn we redelijk strikt maar bijvoorbeeld dutjes zijn wat flexibeler. Dit komt ook deels denk ik doordat alles in Spanje wat meer met de flow gaat, dus (eet)afspraken worden niet al dagen / weken van tevoren vastgezet, maar vaak op de dag zelf pas dus je moet ook wel wat ruimte voor spontaniteit hebben. Ook omdat alles hier veel later gebeurd dan in Nederland (opstaan, lunchen, eten, naar bed) is onze 19u bedtijd redelijk extreem en onbegrijpelijk voor veel mensen om ons heen waar de kinderen pas om 21.30/22u naar bed gaan.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Ik denk redelijk hetzelfde maar misschien iets relaxter. Ik was altijd erg van het doorvlammen en alles van m´n to-do lijst moest afgewerkt zijn en nu kan ik makkelijker dingen ook gewoon even laten.

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
In de ideale wereld strak in de kleren maar soms is een joggingpak gewoon een stuk makkelijker!

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
Dat je minder vrij bent en niet zomaar even een drankje kunt gaan doen of uit eten kunt gaan als je daar zin in hebt. Maar ook dat je veel meer van de kleine dingen leert te genieten, gewoon simpel met Lucas op de grond zitten spelen en helemaal dubbel liggen van het lachen met een tupperware bakje.

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
Ik heb geen dag specifiek die ik nog eens over zou willen doen, maar ik zou nog wel een random dag met mijn zusje over willen doen. Zij is een aantal jaar geleden overleden bij een verkeersongeluk en ik zou nog wel een keer met haar willen kletsen met een wijntje op een terras of naar een feestje te gaan.

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Ik ben niet zo van de shoots, we hebben met 3 maanden wel een shoot gedaan en ondanks dat de foto´s heel gaaf zijn geworden maak je in het dagelijks leven ook zelf zoveel leuke foto´s!!

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Pfoew, zoveel, we brengen ook nog veel tijd met elkaar door en herinneringen klinkt op de een of andere manier een beetje alsof ze er niet meer is. We hebben de liefde voor reizen met elkaar gemeen dus de vele tripjes zijn sowieso mooie herinneringen!

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Als iemand die er altijd voor hem is maar ook haar eigen ding doet.

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Relaxt zijn, jezelf niet te serieus nemen en vooral het ongevraagde advies van anderen niet te serieus nemen. Je weet zelf wat het beste is en wat goed voelt voor jullie, en soms is het lastig om niet onzeker te worden van al die “experts” om je heen. Ook probeer ik Lucas als een “persoon” te zien en niet als een baby, ze kunnen al best wat zelf en veel sneller dan je denkt en ik probeer ook tegen hem te praten als een volwaardig persoon met z´n eigen voorkeuren, gedachten en gevoelens en niet als een “hulpeloze kleine baby”.

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
Goede vraag, ik denk dat er aan alles voor- en nadelen zitten. Ik denk zo´n jaar of twee.

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Hem entertainen met m´n iPhone… Stiekem soms toch wel handig in noodgevallen (bijvoorbeeld in het vliegtuig naar Nederland).

Wat is jouw motto als moeder?
Beetje hetzelfde als wat ik hierboven schreef, relaxt zijn, go with the flow and niet te veel aantrekken van wat anderen vinden.

Leuk om weer een nieuwe blogster en lieve mama te leren kennen. Wellicht spijker ik mijn Engels nog een beetje bij als ik jouw blogs ga lezen 😉 Ik moest meteen glimlachen toen je vertelde dat jullie bazen geen rekening houden met business trips en vruchtbare dagen 🙂 Ik heb laatst bij een andere blogster gelezen dat jij binnen 15 minuten naar volledige ontsluiting ging. Heftig! Mooie en eerlijke antwoorden, dankjewel voor het meedoen! Je zusje kijkt vol trots naar jou en je prachtige gezin, dat weet ik zeker! X

Ik ben nog steeds op zoek naar mensen voor mijn rubriek. Wil jij ook jouw verhaal delen of de vragen invullen? Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com. Psst… je verhaal delen mag ook anoniem 😉

Liefs Angela

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Merel
  29 juni 2016 at 19:37

  Wat een vlotte bevalling zeg! Leuk om jullie verhaal te lezen.
  Merel onlangs geplaatst…Review: Saal-Digital fotoboekMy Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd