Mama vertelt: Nienke, mama van Wout en Anne*

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Nienke vulde de vragen in.

Hallo, mijn naam is Nienke en ik ben vriendin van Jeroen en mama van Anne* & Wout. Er staat een * bij de naam van Anne omdat ze niet meer onder ons is, ze is gestolen door wiegendood toen ze nog maar 8 weekjes jong was. Verder ben ik gastvrouw bij een zwembad en blog ik op Moekenijn.

Samen grafje Anne

Een indrukwekkende foto van Nienke en Wout bij het graf van Anne.

Heb jij lang moeten wachten op je kindje?
Juist niet, Anne kwam als een onverwachts cadeautje. En ik was gelijk al 20 weken zwanger bij de eerste echo! Dus slik de pil niet door zodat je dan niet ongesteld wordt, dan kun je namelijk een paar weken er naast zitten. En ohw slik hem ook regelmatig en niet zoals ik dat deed de ene om 8 uur in de ochtend en de volgende om 15 uur `s middags.
Na het overlijden van Anne was ik na 6 maanden opnieuw zwanger.

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Ik heb er niet veel van meegekregen alleen een wolk van opluchting en puur geluk! Ik had een zware HELPP dus gebeurde enge dingen om me heen. Genieten was er niet echt bij.
Bij Wout was dat wel anders. Hij viel er zowat uit en heb eerst een half uur kunnen knuffelen. Ik had zoveel energie over.

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje?
Beide keren dood eng! En beide was door andere redenen. Anne had eerst een week op de neonatologie gelegen en was gewoon heel zenuwachtig. Alles was niet en vroeg me af of ik het wel allemaal goed had gedaan. Bij Wout heb ik wel echt angsten doorstaan of die wel bleef ademen.

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?
Ik wist dat er veel ging veranderen, maar keek er ook nuchter naar toe. Toen we hoorden dat we een cadeautje gingen krijgen heeft het ons studenten leven al omgebogen naar burgerlijk. En met kinderen hebben we opeens een ritme en regelmaat. Het is harder werken maar veel mooier dan ik dacht.

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Buiten spelen, ik vond het heerlijk. Met vrienden in bomen klimmen en door de bossen struinen. Heerlijk was dat.

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
De openheid en het niet moeilijk doen. Mijn ouders waren makkelijk maar als je de regel overtrad dan zwaaide er wat. Ik mocht heel veel en mijn ouders waren heel open over waarom wel of niet. Maar een grens is een grens en daarmee klaar.

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Waarheid, anders zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik heb het al nodig anders loopt alles in de soep.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Beetje anders. Ik was het persoon die echt schijt aan alles had en overal zomaar naar toe vloog. Nu denk ik eerst aan Wout. Ik neem Wout wel vaak mee. Als het kan is hij er gewoon bij.

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
Ik kies dan toch voor strak in de kleren. Voel ik me gewoon meer zeker in. Op zondag of `s avonds is het anders dan ga ik voor comfortabel maar overdag gewoon netjes.

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
Ik was een stoere barvrouw die vaker tot midden in de nacht in de kroeg was dan ’s avonds voor 12 in bed. Nu ben ik een burgerlijke moeder die al ze vaker dan 2x in de maand later dan 12 uur naar bed ga heb ik een wilde maand.

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
Elke random dag die ik met Anne heb gehad. Maakt me niet uit welke, als ik haar maar nog een keer kon vasthouden, knuffelen en zien.

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Cakesmash! Als ik dat zie wil ik ook! Heerlijk toch, in een taart slaan en met je handen eten.

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Ik heb een stoere biker moeder, zij en mijn vader zijn in de weekenden niet thuis te vinden maar nog altijd op de motor. Ze is cool en altijd beheerst, maar toen ze mijn dochter voor het eerst vast hield toverde ze in een zachte emotionele goede fee.

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Lief, zorgzaam en een tikje gestoord. Ik wil een moeder zijn die pijntjes weg kust, die altijd luistert maar ook “gek” genoeg is om mee te gaan in de wilde achtbaan.

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Het is niet erg als het af en toe te veel wordt, ik breng Wout af en toe met liefde weg om zo een betere moeder te kunnen zijn. Happy mama, happy kind. (Als hij 1x in de 2 maanden uit logeren is, is het veel)

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
Ik zei altijd twee jaar. Maar dat is al twee keer mislukt. Tussen Anne en Wout zit 1,5 en tussen Wout en deel 3 zit tot nu toe al 1,5 jaar+9 maand en zover ik weet ben ik niet zwanger.

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Kind “dumpen” om ergens heen te kunnen. Maar vorig jaar en ook dit jaar gaat Wout mooi uit logeren wanneer papa en mama op de zwarte cross zijn.

Wat is jouw motto als moeder?
Hakuna Matata, wind je niet zo op. Soms moet je loslaten en je niet druk maken over dingen in het verleden en nu van genieten. Voor dat je het weet is nu, het verleden en heb je er niet van kunnen genieten. Dat kun je niet veranderen, nu wel!

Lieve Nienke toen jij de antwoorden naar mij terugstuurde, keek ik allereerst naar de foto’s die meestuurde. Prachtige foto’s waar ik uit mocht kiezen. De foto waar jij samen met Wout bij het graf van Anne zit, maakte zoveel indruk op mij. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het overlijden van een kindje de nachtmerrie van iedere ouder is. Ik snap dat je bij Wout ook bang was of hij wel bleef ademen. Ik lees kracht in jouw antwoorden en met name in jouw motto. Een mooier motto is er denk ik niet. Dankjewel voor het delen van jouw antwoorden.

Ik ben nog steeds op zoek naar mensen voor mijn rubriek. Wil jij ook jouw verhaal delen of de vragen invullen? Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com. Psst… je verhaal delen mag ook anoniem 😉

Liefs Angela

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Nicole
  22 juni 2016 at 09:08

  Mooie antwoorden om te lezen! Je hebt – zoals Angela zegt – de grootste nachtmerrie van elke ouder meegemaakt .

 • Reply
  jodi - liefthuis
  22 juni 2016 at 20:21

  Heftig hoor. ik moet er niet aan denken, wat eenhel en wat ben je sterk zoals je klinktin je antwoorden.
  jodi – liefthuis onlangs geplaatst…DIY flexfolie: Verjaardag shirt maken….My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd