Mama vertelt: mijn eigen moeder Nella

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Dit mag een zelf gekozen onderwerp zijn of het invullen van een aantal vragen. Mijn moeder is mijn allergrootste fan en wilde ook graag meedoen met deze rubriek. IMG_20160407_160527
H
eerlijke foto! Lekker kroelen met oma 🙂

Heb jij lang moeten wachten op je kindje?

Nee. Ik stopte in januari 1990 met de pil. De eerste keer was dus meteen raak. Al kwam ik er pas rond 10 april achter. Ik was nog steeds niet ongesteld geweest, logisch want ik was zwanger, maar ik had niet verwacht dat het al zo snel raak zou zijn. Ik voelde me heel goed, geen enkele kwaal, anders had ik vast getwijfeld en eerder een test laten doen bij de dokter.

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Wat ik precies dacht dat weet ik niet meer. Ik was ontzettend gelukkig. De tranen vloeiden over mijn wangen en ook bij je vader. Het was een heel bijzonder moment.

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje?
Je bent in de ochtend om 6:35 uur geboren, we hadden al een hele dag met jou en de kraamhulp gehad, dus dat scheelde wel. Het was nog steeds spannend hoor.

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?
Life changing. Je wereld staat toch even op zijn kop. Het is heel anders, dan met zijn tweeën. Ik had overigens geen verwachting van het moederschap en dat kun je ook maar beter niet hebben. Het is niet uit te leggen hoe het zal zijn, dat moet je ervaren.

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Zoveel mooie herinneringen, maar de vakanties in Italië zijn toch wel een hoogtepunt.

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
Wat ik meegenomen heb uit mijn eigen opvoeding is eerlijkheid. Die duurt het langst, ook al is dat niet altijd makkelijk.

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Waarheid. Dat doe ik nu ook met Naomi. Jij sliep veel overdag, dus wij konden niet veel weg. Om jouw slaapjes heen ging ik dan de pad op. Dinsdag ging ik altijd naar mijn moeder en op zaterdag naar mijn oma. Daar stonden campingbedjes zodat je kon slapen. Wandelen en allerlei andere zaken plande ik om je slaapjes heen.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Dat is al even geleden, daar moet ik hard over nadenken. Toch een beetje anders denk ik. Niemand blijft precies hetzelfde als je moeder wordt.

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
Ik heb geen joggingpak haha. Strak in de kleren niet, maar wel gewoon verzorgd en netjes aangekleed zijn.

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
Wat niet. Er verandert zoveel in je leven als je net moeder bent. Allemaal in positieve zin. En het veranderde weer toen je broertje geboren werd. Dan moet je weer even wennen aan de nieuwe gezinssituatie en een beetje opnieuw beginnen. Jij ging naar school en je broertje was net geboren.

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
De geboorte van jou en een broertje, dus eigenlijk twee dagen. Dat zou ik graag nog eens over willen doen!

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Dat had je vroeger allemaal niet, maar dan zou ik voor een cakesmash fotoshoot gaan. Ik was bij de newbornshoot van Naomi. Ook leuk, maar dan toch echt de cakesmash.

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Ik vind de herinnering aan mijn moeder vooral nu heel mooi. Het is prachtig om te zien hoe ze met Naomi is. Je ziet haar genieten als ik met Naomi langs kom of als jij en Stephan er zijn met haar.

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Als een lieve, zorgzame moeder waar je alles tegen kan vertellen. En volgens mij is dat tot nu toe goed gelukt, maar daar kun jij beter antwoord op geven 😉 Absoluut mam, zo ben je. Ik schreef niet voor niets laatst een ode aan jou.

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Open staan voor je kinderen. Luisteren naar wat ze te zeggen hebben en ook duidelijk zijn. En vertrouw je kinderen.

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
Jij en je broertje schelen vier jaar. Dat was voor mij prima. Ik denk dat 3 jaar leeftijdsverschil fijn is, maar dat weet je pas als het daadwerkelijk zo is. Je hebt het niet voor het kiezen natuurlijk en dat is maar goed ook.

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Dat kan ik mij zo niet herinneren. Die momenten zullen er zeker zijn geweest, maar staan niet op mijn netvlies.

Wat is jouw motto als moeder?
Geniet van elk moment. Voor je het weet zijn ze groot, gaan ze de deur uit en hebben ze zelf kinderen.

Dankjewel voor het invullen van de vragen mam. Leuk om te lezen! 🙂 Ik hoop dat wij nog heel lang van je mogen genieten. Je bent een fantastische moeder en ik hou zielsveel van je. Dikke kus je dochter

Wil jij ook mee doen met deze rubriek? Dat mag ook anoniem! Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com.

Liefs Angela

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mathiske's mama blog
  4 mei 2016 at 20:44

  Wat leuk dat je loeder dit deed! Ik ben ij januari 1990 geboren en had er nog niet bij stil gestaan dat je jonger bent als ik
  Mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Sporten tijdens je zwangerschapMy Profile

 • Reply
  Frank
  5 mei 2016 at 06:43

  Gaaf dat je moeder dat met ons wil delen! Leuk om te lezen dat jullie zo trots op elkaar zijn!
  Frank onlangs geplaatst…“Trots op mijn nichtje”My Profile

  • Reply
   Angela Lodder
   18 mei 2016 at 22:29

   Dankjewel Frank! 🙂 Net zo trots als jij op je vader bent!

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd