Mama vertelt: Merel, mama van drie dochters

Andere mama’s (to be) dan ik zelf vertellen in de rubriek Mama vertelt over het mama zijn, de weg naar het mama worden, het zwanger zijn, hun bevalling of iets totaal anders rondom het moederschap dat ze willen delen. Merel vulde de vragen in.

Mijn naam is Merel, ben 32 jaar oud en freelance tekstschrijfster. Ik woon samen met Ro en we hebben drie dochters (9, 1 en 0). In het dagelijks leven zorg ik voor de kinderen en publiceer elke doordeweekse dag een blog op Lotus Writings. Hoewel ik altijd wel iets met schrijven wilde doen, ben ik vorig jaar pas echt wat serieuzer begonnen. Ik vind het heerlijk om een uitlaatklep te hebben naast het opvoeden van onze meisjes. Naast me staat een fantastische man die niet alleen geweldig is voor de kinderen, maar ook het beste uit mij weet te halen.

IMG_20160314_162649

De prachtige kindjes van Merel!

Heb jij lang moeten wachten op je kindje?

Onze jongste twee meisjes waren eerlijk gezegd kleine verrassingen. We hadden wel over kinderen gesproken, maar in een iets verdere toekomst. Maar ach, wat maakt de timing ook uit. Ze zijn hartstikke lief en leuk (meestal ;)) en ik vind het echt leuk om Ro te zien in zijn vaderrol. Desalniettemin ben ik me er heel bewust van dat het anderen minder makkelijk komt aanwaaien. We mogen wat dat betreft echt in onze handen knijpen.

Wat dacht je toen je jouw kindje voor het eerst in je armen had?
Wisselend. Bij de oudste had ik een sterke beschermingsdrang, ik wilde haar het liefst niet meer loslaten. Tegelijkertijd kon ik me niet voorstellen dat er dus echt een kindje in mijn buik had gezeten, zo’n wonder! Bij de middelste voelde vooral die overweldigende liefde. En bij de jongste was mijn letterlijke eerste gedachte: “Hé, dat ben ik!” Ik vond haar zo op mij lijken!

Hoe vond je het om de eerste nacht ‘alleen’ te zijn met je kindje?
Vooral bij de oudste verschrikkelijk spannend. Ik bleef in het ziekenhuis. Een kindje op onze zaal bleef maar huilen en zij werd daar wakker van. De verpleegster kwam kijken en nam zonder pardon alle drie de kindjes van onze zaal mee, “dan kunnen jullie een beetje slapen.” Ik herinner mij die woorden nog zo goed! Ik was 22 jaar oud en flink overdonderd, durfde niet veel te zeggen en heb de rest van de nacht (huilend) wakker gelegen. Voelde me zo alleen! Bij de andere twee ging het allemaal gelukkig een stuk prettiger. Je bent dan ook meer ervaren, dat scheelt toch.

Was de geboorte van je kind life changing of zoals je verwacht had?
Ja zeker weten! Vooral dat je nooit meer spontaan weg kunt, vond ik best even wennen. Alles staat die eerste maanden in teken van je kind. Na verloop van tijd went dat en word je zelf ook makkelijker, raak je niet in de stress als je eens een spuugdoekje vergeet (of zoals ik de complete luiertas). Maar vergelijkbaar met je leven voor de geboorte is het nooit meer.

Wat is je mooiste herinnering uit je eigen jeugd?
Dagenlang buiten spelen en vooral in de zomer tot ’s avonds laat (soms zelfs 22.30 uur) opblijven, verstoppertje spelen in de schemer en zelf clubjes oprichten. Maar ook altijd bakken bij mijn oma of zelf een spel ontwerpen met mijn oudtante (die schilderes is en er een fantastische creatie van maakte)… We hebben een heel vrije, creatieve jeugd gehad. Geloof dat dat de beste omschrijving is.

Wat neem je mee uit je eigen opvoeding?
De opvatting dat iedereen gelijkwaardig is en (tot op zekere hoogte) een kans verdient.  Daarnaast rekening houden met anderen, klaarstaan en proberen op de momenten dat het nodig is iets attents te doen. Daar heb ik niet altijd erg in, maar ik probeer wel (zoals mijn moeder) anderen te blijven verrassen als ze het heel hard nodig hebben.

Rust, reinheid en regelmaat. Waarheid voor jou of onzin?
Absoluut waarheid. Ik merk het aan de kinderen: hoe beter ze weten waar ze aan toe zijn, hoe gemakkelijker de dag verloopt en des te gezelliger zij zijn.

Jij als mama: dezelfde als wie je was of toch een beetje anders?
Anders. Ik voelde me vroeger vaker onzeker en liet makkelijker over me heen lopen. Nog steeds zeg ik niet altijd nee, maar onzeker ben ik niet echt meer. Ik hoop dat over te dragen op de kinderen, dat ze trots zijn op wie ze zijn. En daarnaast ben ik zachter, liever zelfs durf ik wel te zeggen. Ik probeer niet te oordelen en anderen waar mogelijk iets positiefs mee te geven. Een betere wereld begint bij jezelf. Vroeger was ik daar helemaal niet zo bewust mee bezig.

Als je moet kiezen: Joggingpak of strak in de kleren?
Ai! Als ik moest kiezen strak in de kleren, maar in de praktijk lukt dat niet altijd helemaal.

Wat is er veranderd in je leven sinds je moeder bent?
Bijna alles voor mijn gevoel. Het geeft je een doel in je leven dat er altijd op een bepaalde manier zal blijven en dat vind ik heel erg mooi.

Welke dag in je leven zou je nog eens over willen doen?
De dag dat de oudste geboren werd. Met de assertiviteit van nu zou ik voor mezelf opkomen, zodat ze lekker heel de nacht tegen me aan zou liggen.

Als je moet kiezen: newbornshoot of cakesmash fotoshoot?
Niks ten nadele van mensen die kiezen voor de newbornshoot (want wat zijn die foto’s vaak mooi), maar ik geloof zelf dat zoveel prikkels voor een pasgeboren baby niet altijd goed zijn. Zeker niet als er te pas en te onpas geflitst wordt. Cakesmash lijkt me voor een kindje echt geweldig, van onder tot boven onder de taart.

Wat is de mooiste herinnering aan je eigen moeder?
Dat ze altijd klaarstond voor ons, de gastvrijheid (er konden altijd kinderen mee naar huis of blijven eten) en dat ze geweldige kinderfeestjes organiseerde.

Hoe wil je dat jouw kindje je als moeder zal herinneren?
Als een vrouw die motiveerde, inspireerde, steunde en liefhad.

Wat is volgens jou het geheim van een goede moeder zijn?
Loslaten en ieder kind accepteren om wie hij is. Je kunt volgens mij namelijk alleen dan ervoor zorgen dat het kind zich zelfverzekerd voelt. Dat is in de praktijk niet altijd makkelijk, maar wel ons streven.

Wat is voor jou het meest ideale leeftijdsverschil tussen kindjes?
Ik vind het lastig. De oudste is 9, de jongste twee 1 en 0. Misschien niet ideaal, want er zit veel verschil tussen, maar aan de andere kant hebben ze onderling allemaal een heel bijzondere band. Dus ik denk dat leeftijd mogelijk niet eens zo heel erg uitmaakt, meer de karakters? De tijd zal het leren!

In welke “dit zal ik nooit doen” valkuil ben jij al gestapt?
Inconsequent zijn, omkopen met een koekje of laten rondwandelen in iets dat er een beetje smoezelig uit ziet (meestal niet, maar ik maak me er echt niet druk meer om – als ze maar leuk spelen).

Wat is jouw motto als moeder?
Alleen als je zelf genoeg rust neemt, kun je de beste versie van jezelf zijn. In de praktijk lukt dit natuurlijk echt niet altijd, maar ik probeer erop te letten.

Merel, heel leuk dat je mijn vragen in wilde vullen. Ik heb ze met plezier gelezen. Je bent een ervaren moeder en dat leest op jouw blog ook prettig! Je bent gezegend met drie prachtige kinderen, geniet van je mooie gezin en blijf je verhalen delen!

Ik ben nog steeds op zoek naar mensen voor mijn rubriek. Wil jij ook jouw verhaal delen of de vragen invullen die Merel invulde? Stuur dan een e-mail naar mamametpassie@gmail.com. Psst… je verhaal delen mag ook anoniem 😉

Liefs Angela

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Nicole
  1 juni 2016 at 08:01

  Wat een.leuke antwoorden! Ik.ga eens op.je blog.kijken!
  Nicole onlangs geplaatst…Ons Everyday-Life #1: Zo vierden wij de 33e verjaardag van mijn man Kevin!My Profile

 • Reply
  Saskia
  1 juni 2016 at 09:14

  Wat een leuke rubriek en best interessant om de antwoorden van anderen te lezen.Ik lees Merel haar blog ook weleens, dus ik kende haar al een heel klein beetje, voor zover dan 😉
  Saskia onlangs geplaatst…Verzorgingsproducten KidsMy Profile

 • Reply
  Birgit
  2 juni 2016 at 23:52

  Hele leuke rubriek zeg! Het omkopen met een koekje komt me inderdaad bekend voor.
  Lotus Writings heb ik onlangs ontdekt en volg ik tegenwoordig met veel plezier.
  Birgit onlangs geplaatst…Tag: The BoyfriendMy Profile

 • Reply
  Merel
  8 juni 2016 at 12:43

  Wat een leuke reacties.
  Beetje late reactie haha, maar leuk om te lezen!
  Merel onlangs geplaatst…7x hoe anders de avondvierdaagse is na groep 5My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  error: Deze content is beveiliigd